Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) si podáva ruku s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na septembrovom samite OSN.Reuters
StoryEditor

USA odložili vojenskú pomoc Ukrajine 91 minút po telefonáte Trump-Zelenský

23.12.2019, 09:23
Autor:
TASRTASR
Ide pritom o neslávne známy telefonát, ktorý neskôr viedol až k podaniu ústavnej žaloby - impeachmentu - na amerického lídra.

Biely dom odložil vojenskú pomoc Ukrajine len 91 minút po júlovom telefonáte amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským.

Ide pritom o neslávne známy telefonát, ktorý neskôr viedol až k podaniu ústavnej žaloby - impeachmentu - na amerického lídra.

S odvolaním sa na pondelkové správy stanice BBC, ktorá sa odvolala na zistenia neziskovej organizácie Centrum pre verejnú integritu (CPI), o tom informovala agentúra Interfax.

Z dvoch e-mailov, ktoré zverejnilo CPI, vyplýva, že vysokopostavený predstaviteľ Bieleho domu Mike Duffey sa 91 minút po telefonáte oboch lídrov z dňa 25. júla spojil s predstaviteľmi amerického ministerstva obrany a prikázal im "odložiť" americkú vojenskú pomoc pre Kyjev.

"Vzhľadom na citlivý charakter danej požiadavky si budem vážiť, ak ju obmedzíte len na úzku skupinu ľudí, ktorí sú schopní ju vyplniť," píše sa ďalej vo zverejnenom e-maile.

Podanie žaloby na Trumpa súvisí s obvineniami, že zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti svojmu možnému rivalovi v budúcoročných prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Členovia Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, v ktorej majú väčšinu demokrati, v stredu následne rozhodli o podaní ústavnej žaloby na prezidenta Trumpa vo veci zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom.

Uznať prezidenta za vinného a odvolať ho z úradu však môže až druhá komora Kongresu, Senát, kde však majú väčšinu republikáni, ktorí impeachment prezidenta svorne odmietajú.

Proces s prezidentom na pôde Senátu by mal odštartovať v januári budúceho roka, čo by však mohli skomplikovať pretrvávajúce spory medzi demokratmi a republikánmi.

01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:44