Reuters
StoryEditor

Putin opakovane klamal o Poľsku. A zakaždým to robil vedome, tvrdí poľský predseda vlády

29.12.2019, 19:55
Autor:
ČTKČTK
Mateusz Morawiecki reagoval na nedávne ostré slovné útoky šéfa Kremľa na Poľsko, keď odmietal kritiku paktu medzi Sovietskym zväzom a nacistickým Nemeckom z roku 1939.

Predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki dnes obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z úmyselného klamstvo o Poľsku.

Reagoval tak na nedávne ostré slovné útoky šéfa Kremľa na Poľsko, keď odmietal kritiku paktu medzi Sovietskym zväzom a nacistickým Nemeckom z roku 1939, ktorú v septembri vyjadril Európsky parlament.

"Prezident Putin opakovane klamal o Poľsku. A zakaždým to robil vedome," uviedol Morawiecki vo vyhlásení zverejnenom na twitteri.

Normandský summit

"Zvyčajne sa to stáva, keď sa úrady v Moskve cítia byť pod medzinárodným tlakom, ktorý vyvolali svojimi akciami. A tento tlak sa netýka historickej, ale modernej geopolitickej scény," zdôraznil premiér.

Morawiecki v tejto súvislosti pripomenul, že Rusko v posledných týždňoch utrpelo niekoľko vážnych nezdarov. K nim započítal "neúspech pokusu úplne podriadiť Bielorusko Rusku a predĺženie sankcií uvalených Európskou úniou po nezákonnej anexii Krymu".

Šéf poľskej vlády poukázal na to, že rokovania takzvaného normandského summitu (vedúci predstavitelia Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny), venovaného konfliktu medzi ukrajinskou vládou a proruskými separatistami v Donbase, neskončilo ukončením týchto sankcií.

"A v rovnakej dobe, tentoraz Američania, uložili nové sankcie, ktoré významne zabrzdili realizáciu projektu plynovodu Nord Stream 2", ktorý má priviesť plyn po dne Baltského mora priamo z Ruska do Nemecka.

"Slová prezidenta Putina považujem za snahu zakryť tieto problémy. Ruský vodca si je veľmi dobre vedomý skutočnosti, že tieto obvinenia nemajú nič spoločné s pravdou a že v Poľsku nie sú žiadne pomníky Hitlera alebo Stalina. Takéto pomníky na našom území stáli len vtedy, keď je postavili agresori a zločinci, menovite Tretej ríše a sovietske Rusko," napísal Morawiecki na twitteri.

Putin kritiku odmietol

Kritiku paktu o neútočení medzi Sovietskym zväzom a nacistickým Nemeckom zo strany Európskeho parlamentu Putin odmietol s tvrdením, že k uzavretiu paktu Moskvu vtedy donútili predchádzajúce kroky západných krajín, napríklad mníchovská dohoda z roku 1938.

V tej Francúzsko, Británia a Taliansko súhlasili s postúpením československého pohraničia obývaného vtedy prevažne nemecky hovoriacim obyvateľstvom nacistickému Nemecku.

Putin zároveň pripomenul, že Poľsko sa po mníchovskej dohode podieľalo na rozdelení Československa obsadením Tešínska a územia Oravy a Spiša.

Okrem toho Putin povedal, že sa na základe archívnych dokumentov, ktoré priviezli sovietski vojaci po druhej svetovej vojne z Európy, bolo odhalené, že poľský veľvyslanec v Berlíne v 30. rokoch chválil nacistov za to, že chcú zbaviť Európu Židov. Ruský prezident pritom tohto diplomata neváhal označiť za "hajzla a antisemitské prasa".

01 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:49