Reuters
StoryEditor

Kim žiada vojenské "protiopatrenia" na ochranu národnej suverenity

31.12.2019, 06:13
Autor:
TASRTASR
Kim naliehal na zhromaždené stranícke špičky, aby pripravili "pozitívne a ofenzívne politické, diplomatické a vojenské protiopatrenia, ktoré plne zaistia suverenitu a bezpečnosť krajiny.

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na prijatie diplomatických a vojenských "protiopatrení" na ochranu národnej suverenity a bezpečnosti KĽDR. Jeho apel zaznel na trojdňovom plenárnom zasadnutí ústredného výboru vládnej Kórejskej strany práce, ktoré prebiehalo v Pchjongjangu od soboty. Informovala o tom v pondelok juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na správy severokórejských štátnych médií.

Kim naliehal na zhromaždené stranícke špičky, aby pripravili "pozitívne a ofenzívne politické, diplomatické a vojenské protiopatrenia, ktoré plne zaistia suverenitu a bezpečnosť krajiny a zintenzívnia boj proti antisocialistickým a nesocialistickým silám," citovala vodcove slová severokórejská tlačová agentúra KCNA.

O aké kroky by malo ísť, oficiálna správa nešpecifikovala.

Kim Čong-un účastníkom zasadnutia v priebehu siedmich hodín predstavil komplexnú správu o práci strany a stave krajiny. Okrem iného sa v nej venoval otázkam ekonomického rozvoja a budovaniu ozbrojených síl.

Pchjongjang začiatkom decembra varoval, že podnikne nešpecifikovaný krok, ak Spojené štáty do konca roka neprídu s ústupkami vo vzájomných rokovaniach o denuklearizácii Kórejského polostrova.

Do Washingtonu odkázal, že Spojené štáty dostanú "vianočný darček" v závislosti od toho, ako sa zachovajú. Vyvolané špekulácie sa sústreďovali na možnosť raketového testu vrátane testu medzikontinentálnej balistickej rakety schopnej niesť jadrovú hlavicu.

Rokovania o severokórejskom jadrovom programe sú v slepej uličke od februára, keď sa stretli lídri Spojených štátov a Severnej Kórey vo vietnamskom Hanoji. Ich summit sa skončil bez dosiahnutia očakávanej dohody, lebo Severná Kórea žiadala zrušenie amerických sankcií výmenou za čiastočnú denuklearizáciu, čo Trump nebol ochotný urobiť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:20