StoryEditor

Na Trumpov príkaz zabili významného iránskeho veliteľa, Teherán sľubuje krutú odplatu

03.01.2020, 06:06
Autor:
ČTKČTKpebpeb
Je pravdepodobné, že tento útok vyvolá tvrdý iránsky odvetný úder proti Izraelu a americkým záujmom.

Pri raketovom útoku na letisko v Bagdade bol v noci na piatok zabitý preslávený veliteľ iránskych elitných jednotiek Kuds Kásem Solejmání. Oznámil to hovorca irackých Ľudových mobilizačných síl (PMF), organizácie zastrešujúcej iracké milície podporované Iránom.

​Solejmání bol považovaný za vojenský mozog Iránu.

Pri útoku na konvoj vozidiel taktiež zahynul zástupca veliteľa PMF Abú Mahdí Muhandis. Smrť oboch mužov potvrdilo velenie iránskych revolučných gárd aj americký Pentagon.

Spojené štáty chceli odstrašiť Irán

Americké ministerstvo obrany v komentári k operácii uviedlo, že jeho cieľom bolo odstrašiť Irán od plánov na ďalšie útoky. Akcia bola vykonaná na príkaz prezidenta Donalda Trumpa. Solejmání podľa Pentagonu "aktívne pripravoval plány na útoky proti americkým diplomatom v regióne a na vojakov v Iraku a inde". Stál aj za nedávnym útokom na americké veľvyslanectvo v Bagdade.

Podľa správ z irackej metropoly dopadli do areálu medzinárodného letiska tri rakety. Útok si vyžiadal až deväť mŕtvych a niekoľko zranených, rakety dopadli neďaleko nákladného terminálu a zapálili niekoľko automobilov.

Podľa irackých činiteľov prišiel Muhandis na bagdadské letisko v konvoji vozidiel, aby privítal Solejmáního, ktorý predtým priletel do Bagdadu z Libanonu alebo zo Sýrie.

​Rakety explodovali presne v okamihu, keď šéf jednotiek Kuds zostúpil zo schodíkov lietadla, aby sa s Muhandisom a jeho ľuďmi privítal. Všetci zahynuli. Telo Sulajmáního bolo identifikované len podľa prsteňa.

Reakcie z Iránu

Podľa agentúry AP útoky na vysoko postaveného šiitskeho predstaviteľa môžu priniesť zlom vo vývoji udalostí na Blízkom východe. Možno očakávať tvrdú odvetu Iránu a všetkých síl, ktoré v regióne podporuje, útok bude namierený proti záujmom USA a Izraela. 

Potvrdzujú to aj prvé oficiálne reakcie iránskych predstaviteľov. Najvyšší vodca krajiny Alí Chameneí prisľúbil "krutú odplatu". "Mučenícka smrť bola cenou za jeho neustále úsilie počas všetkých tých rokov," uviedol na Twitteri Chameneí, ktorý tiež vyhlásil trojdňový štátny smútok. Dodal, že zločincov, ktorí majú na svojich rukách krv Solejmáního a ďalších mučeníkov, čaká krutá odplata.

TASR/AP

"USA nesú plnú zodpovednosť za všetky dôsledky svojho nebezpečného a nezodpovedného politického konania v podobe činu medzinárodného terorizmu, namiereného proti generálovi Solejmánímu, pri ktorom bol zavraždený," uviedol iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf vo svojom účte na Twitteri.

Pozadie útoku

Agentúra Reuters dodáva, že podľa Zarífa predstavuje Solejmáního vražda "extrémne nebezpečnú a nerozumnú eskaláciu (napätia)".

Milície PMF vo vyhlásení uviedli, že išlo o "zákerné americké bombardovanie". Práve táto skupina sa označila za organizátora protestu, ktorý v minulých dňoch skončil vypálením recepcie v areáli ambasády USA v Bagdade. Demonštranti veľvyslanectvo napadli v utorok, v stredu sa nakoniec stiahli.

K PMF patrí tiež proíránská skupina Katáib Hizballáh, ktorá podľa USA minulý piatok raketami zaútočila na irackú základňu, na ktorej slúžia aj Američania a jeden z nich tam bol zabitý. V nedeľu preto americká armáda zaútočila na pozície tejto skupiny v Iraku a 25 milicionárov zabila.

Solejmání mal v Iráne povesť hrdinu a legendy. Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí ho raz označil za "žijúceho mučeníka revolúcie".

Solejmání je považovaný za architekta súčasnej iránskej vojenskej stratégie, takzvaných zástupných vojen (proxy wars). Namiesto priamej účasti vo vojenských konfliktoch Irán využíva spriatelené milície na presadzovanie vlastných vplyvových záujmov.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:21