StoryEditor

Irán zaútočil na americké základne. Je to sebaobrana, nechceme vojnu, tvrdí Teherán

08.01.2020, 00:17
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Iránska armáda dnes pohrozila útokmi tiež Izraelu, ak USA podniknú odvetné akcie.

Najmenej deväť rakiet zasiahlo v stredu irackú vojenskú leteckú základňu Ajn al-Asad v západoirackej provincii Anbár, kde sú dislokované americké a spojenecké jednotky. Informovala o tom agentúra AFP.

​K zodpovednosti za útok sa podľa agentúry AP prihlásili iránske revolučné gardy.

Mierili na dve základne

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) v stredu uviedlo, že Iránske ozbrojené sily odpálili "najmenej desať" balistických rakiet na dve vojenské základne v Iraku, na ktorých sa nachádzajú americké a spojenecké jednotky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu.

"V utorok približne o 17.30 h (23.30 h SEČ) odpálil Irán proti dvom základniam, kde sa nachádzajú americké a koaličné sily, viac ako desať balistických rakiet. Je zrejmé, že tieto rakety boli odpálené z Iránu, a ich cieľom boli najmenej dve základne, kde sú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl," uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany.

Podľa Pentagónu sa terčom iránskeho raketového útoku stali vojenská letecká základňa Ajn al-Asad na západe Iraku a základňa v provincii Arbíl na severe krajiny. Médiá predtým uviedli, že terčom útoku bola len základňa Ajn al-Asad.

Irán hovorí o obetiach

Iránska štátna televízia informovala, že Irán odpálil na americké zariadenia v Iraku vrátane leteckej základne Ajn al-Asad "desiatky" rakiet typu zem-zem.

Podľa vyjadrenia irackej armády krajinu zasiahlo 22 rakiet. Z nich 17 dopadlo na základňu Ajn al-Asad, pričom dve nevybuchli. Zvyšných päť rakiet spadlo na sídlo síl medzinárodnej koalície vedenej USA v Irbile.

Iránska štátna tlačová agentúra uviedla, že pri útokoch zomrelo 80 "amerických teroristov", podľa expertov je taký počet obetí veľmi nepravdepodobný.

Americký prezident Donald Trump na twitteri napísal, že je "zatiaľ všetko v poriadku", k útokom sa má ešte dnes vyjadriť. Iránska štátna televízia reagovala, že sa Trump snaží týmto výrokom zľahčovať dopady útoku. K incidentu sa má vyjadriť aj iránsky prezident Hasan Rúhání.

Základňa Ajn al-Asad, na ktorej sú umiestnené aj americké sily, bola "úplne zničená", tvrdia iránske revolučné gardy, ktoré označili útok na základňu "obsadenú Američanmi" za "úplný úspech v každom ohľade".

Ozbrojené sily Iraku, Nemecka, Dánska a Nórska uviedli, že z ich príslušníkov nikto pri útokoch nezomrel.

Akt sebaobrany

Dnešné raketové útoky boli primeraným a oprávneným aktom sebaobrany. Uviedol to na twitteri iránsky minister zahraničia Džavád Zaríf a uistil, že Teherán neusiluje o eskaláciu alebo vojnu. 

"Irán podnikol a dokonal primerané opatrenia v sebaobrane na základe článku 51 Charty OSN, keď zasiahol základňu, z ktorej vzišiel zbabelý ozbrojený útok na našich občanov a vysoko postavených činiteľov," napísal Zarifa.

"Neusilujeme o eskaláciu alebo vojnu, ale budeme sa brániť proti akejkoľvek agresii," uistil šéf iránskej diplomacie v prvom oficiálnom stanovisku iránskej vlády k dnešným úderom.

Hrozia aj Izraelu

Iránska armáda dnes pohrozila útokmi tiež Izraelu, ak USA podniknú odvetné akcie. "Ak sa Američania dopustia nerozvážnosti, ocitne sa celé územie sionistického režimu v nebezpečenstve," povedal serveru Irib.news generál Sanej Rád, ktorý je tiež poradcom najvyššieho iránskeho vodcu.

Raketový útok na základňu, ktorá sa nachádza približne 160 kilometrov západne od irackej metropoly Bagdad, prišiel po piatkovom zabití iránskeho generála Kásema Solejmáního americkým dronom.

Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v Bagdade.

Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu".

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:53