StoryEditor

Experti zanalyzovali video zo zostrelenia Boeingu nad Iránom. Vedia, odkiaľ bolo natočené

10.01.2020, 23:00
​V súčasnosti je podľa amerických a kanadských spravodajských služieb najpravdepodobnejší scenár, že lietadlo pravdepodobne omylom zasiahla iránska raketa.

Americký denník The New York Times v piatok zverejnil video, na ktorom má byť vidieť výbuch lietadla po zásahu iránskou strelou neďaleko teheránskeho letiska. Pri leteckom nešťastí zahynulo 176 ľudí. Čo je na ňom vidieť?

V čase, keď sa vyšetrovatelia z Ukrajiny, USA aj Iránu snažia dopátrať, aké boli príčiny katastrofy, môžu zábery, ktoré pôvodne dostal investigatívny tím novinárov Bellingcat, pomôcť prípad trochu lepšie objasniť.

​V súčasnosti je podľa amerických a kanadských spravodajských služieb najpravdepodobnejší scenár, že lietadlo pravdepodobne omylom zasiahla iránska raketa.

Boeing 737-800 prestal komunikovať s riadením letovej prevádzky nad mestom Parand približnosť 16 kilometrov od letiska Ajatolláha Chomejního. Na záberoch z videa je vidieť, ako došlo k výbuchu, ale lietadlo ešte chvíľu pokračuje v lete a piloti sa zjavne pokúšajú vrátiť späť na letisko.

To sa im však nepodarilo a lietadlo sa následne zrútilo. Podľa vyšetrovania tímu The New York Times údajne vizuálne a zvukové stopy zodpovedajú informáciám z letovej prevádzky a aj satelitných snímok.

Americký denník tvrdí, že rozdiel medzi zvukom a obrazom ukazuje, že autor videa bol približne 3,2 kilometra od explózie. Vzdialenosť vraj zodpovedá aj trase, ktorú zaznamenal portál FlightRadar24.com.

Overovaniu videa potom pomohlo niekoľko detailov. Predovšetkým budovy v pozadí, ktoré majú približne päť poschodí a špecifický vzhľad.

Irán Irán ScribbleMax

​Medzery medzi budovami pomohli určiť, v akej časti Parandu sa autor videa nachádzal. Presné miesto potom ukázala malá budova na kraji cesty, stĺpy a ďalšie detaily na ulici, ako napríklad nádrž umiestnená asi desať metrov od menšej budovy. Ak by USA alebo Kanada predložili nezvratné dôkazy o tom, že lietadlo zostrelil Irán, aj keď neúmyselne, mohlo by to mať dramatický vplyv na verejnú mienku v tejto blízkovýchodnej krajine, upozornila agentúra AP.

Agentúra navyše dodala, že po Solejmáního smrti sa iránska verejnosť zomkla okolo vedenia krajiny. Avšak prípadné zverejnenie dôkazov o zodpovednosti Teheránu za smrť 176 ľudí, hlavne Iráncov a Kanaďanov s dvojitým, teda aj iránskym občianstvom, by mohlo rýchlo znovu otvoriť trhliny.

​Verejnosť je doposiaľ pobúrená zákrokom vlády proti rozsiahlym protestom z konca minulého roka, vyvolaných zhoršujúcou sa ekonomickou situáciou. O život vtedy prišli stovky demonštrantov.

Iránska televízia podľa agentúry Reuters v piatok uviedla, že čierne skrinky ukrajinského lietadla síce boli poškodené, ale zaznamenané údaje o lete sa zachovali. Ich rozlúštenie ale podľa úradov potrvá jeden až dva mesiace a celé vyšetrovanie katastrofy jeden až dva roky.

01 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 04 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 05 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:02