StoryEditor

Spojené štáty budú v zahraničných vzťahoch udávať nový tón

07.02.2008, 13:47
Autor:
SITASITA

Americký viceprezident Joe Biden v sobotu uviedol, že administratíva nového prezidenta Baracka Obamu
chce udávať nový tón vo vzťahoch Washingtonu s ostatnými krajinami. "Prichádzam do Európy v mene novej administratívy s poverením udávať nový tón nielen vo Washingtone, ale aj vo vzťahoch Ameriky so svetom," povedal Biden na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove.
Zároveň tiež oznámil, že prezident Obama sa zúčastní na summite G20, ktorý sa uskutoční v apríli v Londýne. "Musíme spolupracovať v najväčšej možnej miere, aby sme zosúladili naše konanie a urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme porazili globálnu (finančnú) krízu," zdôraznil.
Biden vo svojom prejave tiež povedal, že Spojené štáty požiadajú iné krajiny, aby prijali väzňov z Guantánama. "Budeme musieť spolupracovať s krajinami na celom svete a budeme potrebovať vašu pomoc," uviedol na margo nových plánov na zatvorenie amerického väzenia na Kube. V súvislosti s Iránom avizoval odhodlanie Spojených štátov rokovať a ponúknuť Teheránu, aby si vybral medzi "tlakom a izoláciou" a "zmysluplnými ponukami". "Budeme ochotný rokovať s Iránom a ponúkneme mu veľmi jasnú voľbu: pokračovať v súčasnom kurze a čeliť naďalej tlaku a izolácii, alebo vzdať sa nezákonného jadrového programu a podpory terorizmu a získať zmysluplné ponuky," vyhlásil Biden.
Čo sa týka Ruska, sú Spojené štáty podľa amerického viceprezidenta pripravené skoncovať s pošramotenými vzťahmi. "Prišiel čas obnoviť a zrevidovať všetky oblasti, v ktorých by sme mohli a mali spolupracovať," povedal. Ako dodal, v budovaní obranného raketového systému chcú USA síce pokračovať, avšak po konzultácii s Moskvou. "Budeme pokračovať vo vyvíjaní raketovej obrany...v konzultácii s vami, našimi spojencami z NATO a s Ruskom," uviedol Biden.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:35