Reuters
StoryEditor

NATO iniciuje dosť nebezpečnú hru, tvrdí Lavrov

21.01.2020, 18:10
Autor:
TASRTASR
Podľa Lavrova sú niektorí ľudia na Západe "ešte stále vedení ani nie včerajšou logikou, ale predvčerajšou logikou.

Plán NATO vyhlásiť vesmír a kybernetický priestor za svoje operačné oblasti podrýva globálny systém strategickej stability, uviedol v utorok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na stretnutí Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti.

"Vidíme kroky zamerané na zvýšenie napätia v oblasti strategickej stability a jadrových zbraní... NATO okrem toho iniciuje dosť nebezpečnú hru, vyhlasuje vesmír a kyberpriestor za svoje operačné oblasti," uviedol Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

Podľa Lavrova sú niektorí ľudia na Západe "ešte stále vedení ani nie včerajšou logikou, ale predvčerajšou logikou v snahe získať späť svoje bývalé globálne dominantné postavenie, pričom podnikajú čoraz agresívnejšie kroky".

"Chcel by som poukázať na situáciu v oblasti globálnej strategickej stability, ktorá v súčasnosti čelí útoku," pokračoval Lavrov.

Američania podľa neho zničili dve z troch významných zmlúv - Zmluvu o obmedzení protiraketovej obrany (ABM) a Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), zatiaľ čo budúcnosť novej Zmluvy o obmedzení strategických útočných zbraní (New START/SNV-III), "ktorá je posledným nástrojom v oblasti strategickej stability, zostáva nejasná".

Šéf ruskej diplomacie zdôraznil, že Moskva poslala Spojeným štátom svoje návrhy na rozšírenie tejto zmluvy a že šéf Kremľa Vladimir Putin zopakoval, že návrhy na predĺženie platnosti zmluvy sú stále aktuálne.

"Doposiaľ neprišla žiadna odpoveď," dodal ruský minister zahraničných vecí.

Zmluva New START/SNV-III bola Moskvou a Washingtonom uzavretá v roku 2010. Podpísali ju vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska - Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Dokument bude platiť do 5. februára 2021. Podľa dohody môže byť jeho platnosť predĺžená o päť rokov.

Rusko a Spojené štáty vlani vo februári odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Stalo sa tak po tom, ako sa vzájomne obvinili z jej porušovania.

Zmluva INF, ktorú v roku 1987 podpísali vtedajší lídri Spojených štátov a bývalého Sovietskeho zväzu, obom stranám zakazovala okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500 - 5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

Rusko ešte v roku 2015 zlúčilo niekoľko zložiek svojej armády v do vzdušno-kozmických síl. Minister obrany Sergej Šojgu vtedy označil reorganizáciu za "optimálny spôsob, ako vylepšiť systém vzdušno-kozmickej obrany štátu".

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 03 - Modified: 2024-04-17 14:07:30 - Feat.: - Title: Väznený kritik Kremľa a disident Kara-Murza čelí podľa právničky náročnému presunu do Moskvy 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-14 11:25:15 - Feat.: - Title: NATO označilo útok Iránu na Izrael za "eskaláciu" a tiež vyzvalo na zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:02