Donald Trump a Kim Čong-unReuters
StoryEditor

Kim už nebude plniť sľub o zmrazení testov. Na vine sú "brutálne" sankcie USA

21.01.2020, 18:35
Autor:
TASRTASR
Severokórejský vodca Kim Čong-un stanovil koniec decembra ako posledný termín pre rozhovory so Spojenými štátmi o denuklearizácii.

Severná Kórea v utorok oznámila, že už nie je viazaná záväzkami zastaviť jadrové a raketové testy.

Vinu za to pripísala Spojeným štátom, pretože nesplnili koncoročný posledný termín pre nukleárne rozhovory, a tiež "brutálnym a neľudským" americkým sankciám. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Kimov termín

Severokórejský vodca Kim Čong-un stanovil koniec decembra ako posledný termín pre rozhovory so Spojenými štátmi o denuklearizácii a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien vtedy vyhlásil, že Washington otvoril kanály vzájomnej komunikácie.

O'Brien v tom čase tiež povedal, že dúfa, že Kim bude dodržiavať záväzky týkajúce sa denuklearizácie, ku ktorým sa prihlásil na summitoch s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Poradca misie Severnej Kórey pri OSN v Ženeve Ču Jong-čchol v utorok vysvetľoval, že posledné dva roky jeho krajina prestala s jadrovými testami a skúšobným odpaľovaním medzikontinentálnych balistických striel, aby "vybudovala dôveru u Spojených štátov".

Avšak Spojené štáty odpovedali zorganizovaním desiatok spoločných vojenských cvičení s Južnou Kóreou na rozdelenom Kórejskom polostrove a uvalením sankcií, dodal severokórejský poradca.

"Keďže teraz je už jasné, že USA nezmenili svoju ambíciu brzdiť rozvoj KĽDR (Kórejskej ľudovodemokratickej republiky) a potláčať jej politický systém, nenašli sme dôvod byť naďalej jednostranne viazaní záväzkami, ktoré si druhá strana nectí," povedal Ču na konferencii o odzbrojení pod záštitou OSN.

"Najbrutálnejšie a najneľudskejšie sankcie"

Ču ako vyslanec Severnej Kórey v prejave obvinil Spojené štáty z uplatňovania "tých najbrutálnejších a najneľudskejších sankcií".

"Ak budú USA trvať na takejto nepriateľskej politike voči KĽDR, na Kórejskom polostrove nikdy nebude denuklearizácia," dodal. "Ak sa budú USA pokúšať presadiť jednostranné požiadavky a trvať na uvalených sankciách, KĽDR bude zrejme nútená vydať sa na novú cestu," upozornil.

Velitelia americkej armády vyhlásili, že nová cesta môže znamenať aj testovanie rakety dlhého doletu, ktoré Severná Kórea pozastavila v roku 2017, a tiež testy jadrových bojových hlavíc.

Vyslanec Spojených štátov pre odzbrojenie Robert Wood vyjadril obavy nad výrokmi Pchjongjangu a zároveň nádej Washingtonu, že Sever sa vráti k rokovaciemu stolu.

Vesna Batističová-Kosová, stála predstaviteľka Chorvátska pri Úradovni OSN v Ženeve (UNOG), v mene Európskej únie takisto vyzvala Severnú Kóreu, aby sa vrátila k rozhovorom. Chorvátsko je prvý polrok 2020 predsedajúcou krajinou EÚ.

01 - Modified: 2024-04-16 16:47:52 - Feat.: - Title: Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti G42, ktorá v Spojených štátoch vyvolala obavy 02 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 03 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 05 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:08