Reuters
StoryEditor

Svet straší nový koronavírus. Začal mutovať, riziko šírenia nákazy prudko rastie

22.01.2020, 06:19
Autor:
ČTKČTK
Nový druh koronavírusu pochádza z toho istého rodu ako vírus SARS.

Počet potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu stúpol v Číne na 440. Epidémia pľúcneho ochorenia spôsobeného vírusom si vyžiadala už deväť životov.

S odvolaním sa na čínske úrady o tom dnes informovali svetové agentúry. Kvôli rýchlemu šíreniu nákazy dnes mimoriadne zasadne Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Krajina chce zabrániť šíreniu epidémie

Ešte počas utorka sa počet prípadov odhadoval na zhruba 300. Agentúra DPA s odvolaním sa na čínsku štátnu televíziu uviedla, že pľúcne ochorenie spôsobené vírusom sa zatiaľ rozšírilo do 14 provincií.

Zástupca riaditeľa národnej zdravotníckej komisie Li Pin uviedol, že čísla sú platné k utorkovej polnoci. Dodal, že vírus sa prispôsobuje a mutuje, čo sťažuje snahy úradov o zabránenie šíreniu epidémie.

Čína ďalej prijala opatrenia, ktoré majú lepšie ochrániť pred nákazou lekársky personál a tiež zlepšiť liečebné metódy pri ochorení vírusom.

Krajina bude vítať nový rok

Nový vírus sa objavil v čase, keď sa Čína pripravuje na oslavy príchodu nového lunárneho roka. V čase voľna, ktoré tento rok pripadá na 24. až 31. januára, sa tak po celej krajine budú presúvať stovky miliónov ľudí, čím podľa expertov prudko rastie nebezpečenstvo ďalšieho šírenia nákazy.

Väčšina prípadov ochorenia pochádza z provincie Chu-pej, v ktorej sa nachádza jedenásťmiliónové mesto Wu-chan, kde bola nákaza zaznamenaná prvýkrát. Podľa Li Pina pochádza z tejto provincie tiež všetkých deväť doterajších obetí.

Vírus sa šíri aj mimo Čínu

Okrem Číny sa prítomnosť vírusu potvrdila v troch prípadoch v Thajsku a po jednom v USA, Japonsku, Južnej Kórei a na Taiwane. Ide pritom o ľudí, ktorí predtým boli vo Wu-chane. Vedci na základe prepočtov pravdepodobnosti odhadujú, že skutočný počet chorých je teraz už viac ako 1700.

WHO má na dnešnej krízovej ​​schôdzke rozhodnúť, či vydá celosvetovo záväzné pravidlá zacielené na zamedzenie ďalšieho šírenia nákazy, vrátane vyhlasovania karantény, uzatváranie hraníc alebo obmedzenia medzinárodného cestovného ruchu.

Obávajú sa rýchleho šírenia

Zdravotníci varovali pred obzvlášť nákazlivými pacientmi, ktorí by mohli šírenie vírusu ďalej urýchľovať. Prípady takzvaných super-prenášačov sa vyskytli počas epidémie SARS (z anglického Severe Acute Respiratory Syndrome, slovensky ťažký akútny respiračný syndróm), ktorý v rokoch 2002-2003 postihol južnú Čínu a vyžiadal si v niekoľkých krajinách a oblastiach cez 700 obetí.

Severná Kórea dnes v reakcii na silnejúcu epidémiu v Číne zakázala čínskym turistom vstupovať do krajiny. Preventívne opatrenia urobila aj taiwanská technologická spoločnosť Foxconn, ktorá svojim zamestnancom odporučila nenavštevovať pevninskú Čínu počas sviatkov nového lunárneho roka.

01 - Modified: 2024-04-18 14:31:18 - Feat.: - Title: WHO je znepokojená šírením vtáčej chrípky, upozornila na vysokú úmrtnosť u ľudí 02 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 04 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 05 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:48