StoryEditor

Európa si pripravuje imámov pre svojich moslimov sama

20.10.2004, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Kým pre niekoho je to miešanie sa do záležitostí obce veriacich, mnohí tvrdia, že burgundský ústav je semeniskom islamského extrémizmu. Riaditeľom strediska je Zuhajr Mahmúd - jadrový vedec pôvodom z Iraku. "Moslimov v Európe pribúda, potrebujeme viac mešít a tiež viac imámov," hovorí.

Na zalesnenom svahu francúzskeho Burgundska stojí vlhký a spustnutý zámok z 19. storočia. Nie je v ňom televízia, k dispozícii je len niekoľko počítačov a chudobná knižnica. Vyše sto Francúzov a cudzincov tu za 3 200 dolárov ročne študuje v kurzoch, ktoré ich majú pripraviť na úlohu imámov v európskych mešitách. Tento Európsky ústav humanitných vied hovorí z duše európskym politikom a agentom tajných služieb: pripravuje na domácej pôde "moderných" imámov, ktorí majú stáť na čele obcí európskych moslimov.
Kým pre niekoho je to miešanie sa do záležitostí obce veriacich, mnohí tvrdia, že burgundský ústav je semeniskom islamského extrémizmu. Riaditeľom strediska je Zuhajr Mahmúd - jadrový vedec pôvodom z Iraku. "Moslimov v Európe pribúda, potrebujeme viac mešít a tiež viac imámov," hovorí. Imámom sa medzi moslimami môže stať každý, koho tým obec poverí. "V Taliansku sa môže stať imámom napríklad aj mäsiar," poznamenal šéf talianskej moslimskej obce Omar Danilo Speranza. Málokedy sa stanú imámami čerství prisťahovalci, ktorí sú v západnej spoločnosti nováčikmi. Niektorí z nich netaja nenávisť k Západu a teroristické činy ich nepoburujú. Nečudo, že mnohé západné vlády zaujíma, čo sa v mešitách káže. Francúzsko od roku 2001 vyhostilo vyše desať moslimských duchovných.
Aj keď v arabskom svete štát bežne zasahuje do náboženských záležitostí, v Európe sa môže také ovplyvňovanie hodnotiť ako porušenie súkromia a ľudských práv. Španielsky minister bezpečnosti José Antonio Alonso nariadil zaviesť povinnú registráciu moslimských duchovných a sledovať obsah ich kázní.
Pre väčšinu moslimov sú dôležité osobné vzťahy, ktoré imám nadviaže s veriacimi. Licencie alebo oficiálne povolenie kázať sú pre moslimov nepodstatné. Okrem pochybnej snahy vnútiť moslimom "vyučeného" imáma na domácej pôde je pre zapojenie týchto ľudí medzi veriacich prekážkou aj finančná stránka obcí veriacich. Povolanie imáma rozhodne nepatrí medzi lukratívne. "Prečo by mal nadaný Francúz alebo Brit tráviť päť rokov štúdiom islamu na to, aby zistil, že moslimovia od neho očakávajú len to, že sa bude zúčastňovať na modlitbách, pohreboch a svadbách?" pýta sa francúzsky znalec islamu Olivier Roy.
Absolventi burgundského ústavu sa stávajú skôr učiteľmi a poradcami ako imámami. Mnohí prichádzajú do Burgundska len preto, aby sa naučili po arabsky, pretože celé štúdium je v arabčine. Z minuloročných absolventov získal miesto imáma v mešite len jeden.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:54