TASR/AP
StoryEditor

Vo Wu-chane ľudia kolabujú na uliciach. Nová nemocnica musí stáť do šiestich dní

24.01.2020, 16:49
Autor:
ČTKČTK
​Stavbárov má motivovať aj štedrá mzda - úrady im údajne vyplácajú trikrát viac ako obvykle.

Ľudia, ktorí omdlievajú na ulici, preplnené nemocnice a telá zosnulých ležiace na chodbách. Kvôli nebezpečnému koronavírusu už v Číne uvrhli do karantény najmenej trinásť miest a na mnohých ďalších miestach je situácia kritická.

Chorých pribúda, a to aj medzi zdravotníkmi. Vo Wu-chane sa preto teraz stavia nová nemocnica. Hotová musí byť za neuveriteľných šesť dní.

"Lunárny Nový rok oslávime tu. Nemáme čas. Inšpekcii to tu musíme odovzdať za šesť dní," opisuje jeden zo stavbárov. Na západnom predmestí Wu-chanu narýchlo stavia novú nemocnicu, kde sa budú liečiť ľudia nakazení novou formou koronavírusu. Ten má na svedomí už 26 obetí.

​Stavbárov má povzbudiť aj štedrá mzda - úrady im údajne vyplácajú trikrát viac ako obvykle. Vzorom je zdravotnícke zariadenie, ktoré vzniklo v roku 2003 v Pekingu počas epidémie SARS.

Nezvládajú nápor pacientov

Do služby Čína povolala stovky robotníkov aj strojov. Nová nemocnica musí stáť čo najskôr. Má vedieť prijať naraz až tisíc ľudí, píše server South China Morning Post.

Svet tak obleteli videá cvrkotu na mieste budúcej jedno- až dvojposchodovej nemocnice. Tie súčasné totiž nápor pacientov nezvládajú. Wu-chanské nemocnice naliehavo žiadajú o ďalšie ochranné okuliare, rúška, čiapky a ochranné odevy. A podľa videa, ktoré sa objavilo na sieti Weibo a čoskoro zase zmizlo, nemajú kapacitu ani na odpratávanie mŕtvych.

"Žena na videu hovorí, že sa telá nechávajú na nemocničných chodbách, pretože lekári sa starajú o ostatných pacientov," píše k záberom z nespresnenej wu-chanskej nemocnice užívateľ, ktorý si video stihol uložiť a umiestnil ho na Twitter.

Na verejnosť sa dostali aj zábery chorých omdlievajúcich priamo na ulici. Denník The New York Times priniesol výpovede ľudí, ktorých preplnené nemocnice odmietli prijať. Jedným z nich je 51-ročný Siao Š'-ping, ktorý mal viac ako dva týždne horúčku a ťažkosti s dýchaním.

"Schovám sa a plačem"

V prvej nemocnici mu povedali, že má virózu, a poslali ho domov. Testy na koronavírus mu nerobili. Nevzdal to a pokračoval v obchádzaní nemocníc. Odmietli ho v ďalších troch. Lekári neprijali ani ženu 41-ročného Cchao Pche.

"Niekedy sa len schovám a plačem, ale to jej povedať nemôžem. Musel som ju uistiť, že to nie je ten vírus. Je to veľmi desivé. Máme dieťa a starých rodičov. Čo keď všetci ochorieme?" Narieka zúfalý muž. Vláda v piatok nariadila, že žiadny pacient s horúčkou nesmie byť odmietnutý, uvádza CNN.

​Vzhľadom na to, že zdravotníci dlho nevedeli, ako ľahko sa vírus prenáša, mnohí sú teraz medzi nakazenými. Tí zdraví zase nemajú dostatok ochranných pomôcok a nákaza im stále hrozí. Úrady uvádzajú pätnásť chorých zamestnancov nemocníc.

Podľa portálu South China Morning Post s odkazom na dva dobre oboznámené zdroje ich je však oveľa viac. Jediný pacient totiž údajne nakazil štrnásť zdravotníkov. "Bojíme sa o nakazených kolegov, ale nám ostatným nezostáva než pokračovať v práci," líči jeden z lekárov pod podmienkou anonymity.

41 miliónov ľudí v karanténe

Do postihnutých oblastí sa schádza ďalšia lekárska pomoc a v Pekingu vzniká skupina expertov na SARS, ktorá má boj s nebezpečným koronavírusom viesť. Vedci tiež pracujú na vývoji novej vakcíny.

Okrem Wu-chanu úrady z bezpečnostných dôvodov odrezali už najmenej dvanásť ďalších miest. V karanténe je cez 41 miliónov ľudí. V epicentre nákazy zívajú regály v supermarketoch a stánky na trhoch prázdnotou. Ľudia vykúpili ovocie, zeleninu, ryžu. Polícia kvôli tomu dovolila vojsť do mesta niektorým nákladným autám so zásobami.

​Zahraniční študenti vo Wu-chane si nakrúcajú svoje návštevy obchodov. Ceny potravín strmo vzrástli a úrady varovali, že tvrdo zakročia proti tým, ktorí "škrečkujú" tovar, neprimerane zvyšujú ceny alebo predávajú podradné výrobky.

Guvernér provincie Chu-pej podľa AP oznámil, že v hmotných rezervách je päťtisíc ton ryže, štyri tisícky ton oleja na varenie a viac ako 10-tisíc ton bravčového a hovädzieho mäsa.

Karanténa je správna cesta

Zamestnanci pekinského dopravného podniku zase dostali rúška, rukavice a dezinfekčné prostriedky na ruky. Musia sledovať, či niekto z kolegov nemá horúčku.

Vozidlá metra a autobusy sa dezinfikujú každý deň. Pekinské letisko, ktoré je druhé najvyťaženejšie na svete, vyčlenilo osobitnú časť pre lety z Wu-chanu s vlastným zázemím pre cestujúcich a odbavovanie batožiny.

Uzatváranie celých miest do karantény môže pôsobiť ako tvrdý prístup, ale ide o krok "správnym smerom", keď je potrebné sa vysporiadať s doteraz málo známym vírusom, hovorí Joseph Kwan z Hongkonskej vedecko-technologickej univerzity. Tým, že úrady zastavili prevádzku autobusov a metra, prinútili ľudí zostať doma.

Znižuje sa vďaka tomu riziko, že obyvatelia miest, ktorí sú nakazení a ešte o tom nevedia, budú šíriť vírus ďalej. "To, že niečo také môžu podniknúť, znie neuveriteľne, ale v Číne sa veci vždy nedejú tak ako vo zvyšku sveta," uviedol Kwan. "Neexistuje mnoho krajín, ktoré by mohli urobiť to, čo robia v Číne, ale z hľadiska verejného zdravia ide o kroky správnym smerom," dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:04