Reuters
StoryEditor

"Šťastný brexitový deň", ale aj smútok. Briti sa rozlúčili s Úniou

01.02.2020, 06:22
Autor:
TASRTASR
V krajine vládnu rozpory o tom, ako brexit privítať.

Stovky ľudí sa v noci na sobotu zhromaždili na námestí pred britským parlamentom v londýnskej štvrti Westminster. Prišli tam na podujatie organizované euroskeptickým politikom Nigelom Farageom osláviť oficiálny odchod Británie z Európskej únie.

Práve Farageovo meno sa na námestí skandovalo najviac. Nasledovali oslavné zvolania na osoby premiéra Borisa Johnsona a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

​Vo vetre viali britské zástavy, mnoho ľudí ich aj držalo rozprestreté v rukách. Niektorí z nich mali na kabátoch pripnuté odznaky s textom "Šťastný brexitový deň", ktoré sa po námestí rozdávali.

Radosť z odtrhnutia sa

"Dnešný deň je pre mňa historický. Raz sa o ňom budú deti v škole učiť," povedala 29-ročná Kirsten z grófstva Surrey neďaleko Londýna. Už od vyhlásenia výsledku referenda v júni 2016 pomáhala v brexitovej kampani.

"Je pre mňa veľmi dôležité, aby sme mohli kontrolovať naše vlastné zákony, hranice a financie. Mám známych z rôznych európskych krajín, milujem Európu, ale nemám rada inštitúciu Európskej únie," vysvetlila. Samu seba tiež pokladá za dôkaz, že nie všetci mladí ľudia hlasovali za zotrvanie v Únii, ako tak často počúvala za posledné roky.

"Konečne sa k nám vracia demokracia. To, ako sa nám ju establišment aj po referende snažil odoprieť, bolo nechutné. Ale tomu je teraz koniec," povedal 40-ročný Michael z Londýna. Prišiel si hlavne vypočuť reč Nigela Faraga, ktorého by rád videl ako budúceho britského premiéra, pretože je "úprimný a patriot".

Svoje prianie vyjadril aj nápisom na veľkej bielej zástave, ktorú držal nad hlavami okolostojacich ľudí.
O pár metrov ďalej, na brehu rieky Temže, sa zhromaždila menšia pro-európska skupina. Prišli sem zapáliť sviečky na počesť britského členstva v Únii.

Radosť striedal smútok

"Pociťujem smútok. Cítim sa viac Európankou ako Britkou, keďže veľkú časť svojho pracovného života som strávila na severe Európy. A brexitom o toto právo prichádzam," vyjadrila sa 33-ročná Annie z Londýna.

Dúfa, že Británia sa bude môcť v budúcnosti opätovne stať členom Únie, aj keď to podľa nej nebude tak skoro, ako by chcela. Aj po takmer štyroch rokoch od referenda cíti v krajine názorové rozdiely a napätie.

"V Londýne možno až tak veľmi nie, ale v iných častiach Británie určite. Ak by som si niečo takéto obliekla niekde inde, boli by ku mne nepriateľskí," povedala, ukazujúc na svoju modrú baretku a šatku s motívom žltým hviezd, predstavujúcich Európsku úniu.

"Cítim sa vyčerpaná a bezmocná. Ako mladá študentka som bola svedkom pádu Berlínskeho múru, no teraz vidím, ako sa stavia iný múr. Brexit zapríčinil to, že som požiadala o britské občianstvo. Nie pretože Britániu tak milujem, ale, paradoxne, aby som si ja sama mohla vybrať, kedy do krajiny prísť a odísť. Pre mňa je to len poistka, nič viac," povedala Nemka Maike Bohn z organizácie 3million, ktorá sa zaoberá právami občanov EÚ v Británii.

Británia opustila Európsku úniu v piatok, 31. januára o 23 hod londýnskeho času (polnoc stredoeurópskeho času). Stalo sa tak po 47 rokoch jej členstva. V histórii Únie sa jedná o bezprecedentný krok.

01 - Modified: 2020-01-31 10:15:33 - Feat.: 0 - Title: Reakcie britských médií na brexit: Najväčší risk za generáciu. Británia sa teraz stáva iba malým ostrovom 02 - Modified: 2020-01-31 19:39:17 - Feat.: 0 - Title: Brexit robí z Británie piraňu, nie žraloka (kapitalizmu) 03 - Modified: 2020-01-31 21:48:22 - Feat.: 0 - Title: Johnson tesne pred brexitom: Nie je to koniec, ale začiatok
01 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:19