Reuters
StoryEditor

Trump ustál impeachment. Senát rozhodol o jeho nevine

05.02.2020, 21:26
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump ostáva vo funkcii prezidenta.

Americký prezident Donald Trump nebude zosadený z funkcie. Opoziční demokrati v Senáte USA neuspeli so svojou ústavnou žalobou proti hlave štátu.

Senátori najprv pomerom 52:48 hlasom rozhodli, že je Trump nevinný, pokiaľ ide o prvý článok ústavnej žaloby, ktorý sa týkal možného zneužitia právomoci.

Následne pomerom 53:47 hlasov odhlasovali, že je Trump nevinný, aj pokiaľ ide o druhý článok žaloby týkajúcej sa obštrukcií voči Kongresu USA.

Iba Romney

Republikáni majú v stočlennom Senáte 53 kresiel, v prvom hlasovaní sa k demokratom a ich snahe o zosadenie Trumpa pripojil jediný republikán - Mitt Romney. Pre to, aby bol prezident odvolaný z úradu, bola potreba dvojtretinová väčšina, teda 67 hlasov.

Senátori hlasovali menovite podľa abecedy, hlasovanie o každom článku žaloby trvalo asi 15 minút. Každý zo senátorov musel vystúpiť a nahlas povedať, či je podľa neho Trump vínna či nevinný.

Senát oslobodením Trumpa uzavrel niekoľkomesačnú kauzu, ktorá vyvrcholila práve ústavnou žalobou. Tú na prezidenta vlani v decembri vzniesla demokratmi ovládaná Snemovňa reprezentantov, ktorá hlavu štátu vinila zo zneužitia právomoci a z obštrukcií voči Kongresu, teda parlamentu.

Problém s Ukrajinou

Demokrati Trumpa (73) obviňovali okrem iného z toho, že sa snažil nátlakom prinútiť Ukrajinu, aby mu pred tohtoročnými prezidentskými voľbami v USA pomohla získať kompromitujúce informácie o jeho veľkom rivalovi Johnovi Bidenovi. Ten sa uchádza o demokratickú nomináciu.

Trump obvinenia od začiatku odmietal, postup demokratov prirovnával k honu na čarodejnice a považoval ho za snahu vyradiť ho z boja o znovuzvolenie.

Senát minulý týždeň v procese odmietol predvolať ďalších svedkov, čo otvorilo cestu k oslobodeniu prezidenta.

Vodca demokratov v Senáte to označil za tragédiu. Demokrati napríklad chceli, aby bol predvolaný najmä niekdajší Trumpov bezpečnostný poradca John Bolton.

Unáhlené úsudky

Ešte v pondelok žalobcovia zastupujúci demokratov v záverečných prejavoch v Kongrese opakovane vyzývali senátorov na Trumpove odsúdenie. "V mene Snemovne reprezentantov upozorňujem, že vašou povinnosťou je odsúdiť prezidenta Donalda Trumpa," predniesol vtedy jeden z demokratických žalobcov Jason Crow.

Po záverečnej reči žalobcov sa slova ujali republikánski obhajcovi prezidenta. Zástupca obhajoby Kenneth Starr vtedy obvinil demokratov, že sa v procedúre neriadili zásadami na súdnu žalobu a dopúšťali sa "unáhlených úsudkov". Snažili sa podľa neho ovplyvniť novembrové voľby, v ktorých bude Trump obhajovať svoj mandát.

Senátori proces uzavreli deň potom, čo Trump v Kongrese predniesol prejav o stave americkej únie, a dva dni po začiatku niekoľkomesačného zápolenia demokratov, z ktorého vzíde stranícky prezidentský kandidát. Ten sa potom v novembri s Trumpom stretne v boji o prezidentské kreslo.

01 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 02 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA 03 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 04 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby" 05 - Modified: 2024-04-10 17:03:16 - Feat.: - Title: Zelenskyj by si "rád" vypočul predstavy Trumpa o ukončení vojny. Chce ho zobrať na Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:59