StoryEditor

Západ Európy zasiahol orkán. Narušil leteckú aj železničnú dopravu

09.02.2020, 14:52
Autor:
ČTKČTK
Vietor miestami dosahoval rýchlosť až 144 kilometrov za hodinu.

Orkán Ciara, ktorý sa počas dneška preženie cez Európu, ráno zasiahol pobrežie Británie. Tamojší meteorológovia kvôli silnej búrke vydali varovanie pred záplavami, zrušená bola prevádzka niektorých trajektov a vlakov.

Narušená je aj prevádzka letísk, vrátane londýnskeho Heathrow, píše agentúra AP. Nemecko, ktoré búrku pomenovalo Sabine, v príprave na vietor o sile podobnej hurikánu takisto zrušilo niektoré vlaky a lety.

Búrka vyčíňala vo viacerých krajinách

Obmedzenie leteckej dopravy sa dotklo aj pražského letiska Václava Havla, kvôli počasiu je zrušený let z Amsterdamu. Orkán dnes ráno zasiahol západné pobrežie Británie, sprevádzal ho intenzívny dážď a prudké poryvy vetra.

Vietor miestami dosahoval rýchlosť až 144 kilometrov za hodinu, napísala spravodajská stanica BBC. Britské úrady takisto vydali desiatky varovaní pred povodňami, 50 z nich v Škótsku, 22 v Anglicku a sedem vo Walese.

Búrka na desať minút prerušila tiež vysielanie rozhlasovej stanice BBC. Stalo sa tak práve vo chvíli, keď moderátorka v dopoludňajšom vysielaní hovorila o klimatickej zmene, poznamenal britský denník Metro.

Zhruba 10-tisíc írskych domácností a podnikov prišlo kvôli búrke o elektrický prúd, tamojšia meteorologická agentúra varovala pred záplavami v pobrežných oblastiach. Na niektorých miestach búrka obmedzila dopravu.

Najmenej desať železničných dopravcov v Británii varovalo pred meškaniami a rušením spojov, očakávajú poškodené elektrické vedenie a prekážky na tratiach, vrátane popadaných stromov.

Rušenie letov a vlakov

Niektoré medzinárodné aj domáce lety museli vyťažené londýnske letiská kvôli silnému vetru zrušiť, vrátane Heathrowu či Gatwicku. Britské aerolinky Virgin Atlantic na svoj web umiestnili zoznam zrušených letov. Prerušená je tiež prevádzka niektorých trajektov v Írskom mori aj medzi Britániou a kontinentálnou Európou.

Na letisku Václava Havla v Prahe bol dnes zrušený jeden spiatočný let z Londýna, nie je zrejmé, či to bolo kvôli počasiu, letecká spoločnosť dôvod neuviedla.

Zrušené boli aj dva spiatočné lety z Amsterdamu, u druhého letu už letecká spoločnosť uviedla ako dôvod počasie.

Nemecký železničný prepravca Deutsche Bahn (DB) dnes oznámil, že ruší časť svojich spojov, obzvlášť v pobrežných oblastiach a na severe krajiny. V pohotovosti sú zásahové jednotky vybavené reťazovými pílami, ktoré budú v prípade potreby odstraňovať z koľají a vedení popadané stromy.

Podľa nemeckej meteorologickej služby (DWD) búrka najskôr zasiahne pobrežie Severného mora a v priebehu dňa sa vietor, ktorý bude dosahovať podobné rýchlosti ako pri hurikáne, rozšíri na celé územie.

Rušia aj futbalové zápasy

Možno očakávať, že poškodí strechy a vyvráti stromy, varovala DWD. S narušením bežnej prevádzky kvôli búrke počíta aj letisko v Kolíne nad Rýnom, ktoré prostredníctvom Twitteru vyzvalo cestujúcich, aby si u svojich leteckých spoločností skontrolovali, či ich let štartuje podľa plánu.

Niektoré domáce popoludňajšie lety či spoje do Londýna a Bruselu zrušilo aj berlínske letisko Tegel. Kvôli nepriaznivému počasiu bol odložený dnešný zápas nemeckej futbalovej ligy medzi Mönchengladbachom a Kolínom nad Rýnom, ktorý mal v Mönchengladbachu začať o 14:30. "Pretože nie je možné zaručiť bezpečný pohyb fanúšikov po zápase, spoločne s mestom, hasičmi, políciou a vedením nemeckej futbalovej ligy sme sa rozhodli zápas zrušiť," oznámil dnes domáci futbalový klub. Náhradný dátum zápasu oznámi bundesliga budúci týždeň. V Británii bol odložený zápas medzi tímami Manchester City a West Hamom United.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:37