TASR/AP
StoryEditor

Východnú Afriku pustošia roje kobyliek. Ľudia sa boja hladomoru

13.02.2020, 13:07
Autor:
dttdtt
Masívne roje kobyliek pustošia v posledných týždňoch východnú Afriku, kde požierajú všetku úrodu.

Tanzánia v posledných dňoch bojuje s rojmi kobyliek pri svojich severných hraniciach neďaleko horského masívu Kilimandžáro. Vláda najala tri lietadlá rozprašujúce na zasiahnutú oblasť pesticídy, ktoré poľnohospodári podľa denníka The Guardian považujú za najúčinnejší prostriedok v boji proti šíreniu tohto hmyzu.

Na roje kobyliek musela tento týždeň zareagovať tiež Uganda, ktorá tiež nasadila chémiu a mobilizovala tisíce vojakov.

"Používame motorové a ručné postrekovače alebo kropíme polia pomocou dronov. Kobylky sa šíri ako požiar, sú obrovskou hrozbou," uviedol Stephen Byantwale z ugandského ministerstva poľnohospodárstva, ktorý má postrek na starosť.

Najhoršia situácia za desaťročie

Súčasné pustošenie kobyliek vo východnej Afrike je podľa odborníkov najhoršie za posledné desaťročie. Kobylky už zničili úrodu naprieč Keňou a Somálskom. Podľa klimatológov na tom majú podiel hlavne nezvyčajne výdatné dažde podporované silnou tlakovou nížou, ktorá sa v decembri prehnala Somálskom.

Kobylky dorazili z Arabského polostrova po tom, čo v Ománe spadlo obrovské množstvo zrážok, čo vytvorilo perfektné podmienky pre ich rozmnožovanie. Zamorenie kobylkami ovplyvnilo tiež Indiu a Pakistan.

Jeden obzvlášť masívny roj na severe Kene mal dokonca šesťdesiat kilometrov na dĺžku a štyridsať kilometrov na šírku. Aj malý roj pritom dokáže za jediný deň skonzumovať jedlo až pre 35-tisíc ľudí.

Podľa meteorologickej predpovede zasiahnu východnú Afriku v najbližších týždňoch ďalšie dažde. Ak sa množstvo kobyliek nepodarí dostať pod kontrolu, mohol by ich počet podľa expertov narásť do júna až päťstokrát.

Jedným z veľkých problémov v boji proti kobylkám je fakt, že sa masívne rozmnožujú v poloautonómnej oblasti Puntland v Somálsku. Väčšinu tohto územia ohrozuje alebo priamo ovláda islamistická teroristická skupina al-Šabáb, čo z bezpečnostných dôvodov znemožňuje letecké rozprašovanie pesticídov.

Zasiahnutým oblastiam hrozí nedostatok potravín

V jedinom roji kobyliek môže byť až 150 miliónov jedincov na štvorcový kilometer poľnohospodárskej pôdy, čo je oblasť s veľkosťou takmer 250 futbalových ihrísk. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa najviac obáva zhoršenia situácie v južnom Sudáne, kde takmer polovica obyvateľov čelí kvôli občianskej vojne hladu.

Už pred náporom kobyliek vo východnej Afrike čelilo nedostatku potravín viac ako dvadsať miliónov ľudí, ktorí sú dlhodobo vystavení pravidelnému suchu a povodniam. Podľa niektorých odborníkov sú za nárastom kobyliek klimatické zmeny, podľa OSN je ale ťažko nájsť priame spojenie.

"Vieme, že pôvodcom rojov sú tlakové níže. Za posledných desať rokov došlo v Indickom oceáne k zvýšeniu frekvencie tlakových níží. Je však ťažké to prisúdiť priamo zmenám klímy. Pokiaľ však bude trend zvýšenej frekvencie cyklónov pokračovať, určite sa to prejaví práve zvýšením počtu rojov kobyliek," hovorí Keith Cressman z Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo.

01 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 02 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 03 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 04 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:55