StoryEditor

Za ničivé požiare v Austrálii môžu ekoteroristi, tvrdí austrálska senátorka

16.02.2020, 17:00
Autor:
ČTKČTKjhrjhr
Konšpiračné teórie, že za požiare môžu podpaľači, sa vo veľkom objavujú predovšetkým na austrálskych sociálnych sieťach.

Za rozsiahlymi požiarmi, ktoré trápia Austráliu, sú ekoteroristi. Aspoň to tvrdí austrálska senátorka z vládnej Liberálnej strany Austrálie Concetta Fierravanti-Wellsová.

Konšpiračné teórie o podpaľačoch ako pôvodcoch požiarov sú veľmi obľúbené najmä na sociálnych sieťach, zatiaľ sa však nenašli žiadne dôkazy.

"Nemá logiku, že k niekoľkým požiarom v odlišných častiach Austrálie došlo tak rýchlo a zrejme naraz," uviedla pred austrálskym senátom Fierravanti-Wellsová.

Podľa nej to vzbudzuje dojem, že katastrofa je výsledkom podpaľačského útoku a tiež to naznačuje, že tento útok bol starostlivo koordinovaný.

"Pozri, kto sú? Čo bol ich motív a zámer? Sú osamelí vlci alebo sú súčasťou zlej kolektívnej organizácie, ktorá uskutočňuje ekoterorizmus?", cituje senátorku agentúra Australian Associated Press (AAP).

"Dnes žijeme v spoločnosti charakterizovanej extrémnym aktivizmom a možno ekoterorizmom," povedala senátorka. "Hlasité minority nerešpektujú zákony pri sledovaní svojich cieľov," dodala.

Devastačné požiare

Konšpiračné teórie, že za požiare môžu podpaľači, sa vo veľkom objavujú predovšetkým na austrálskych sociálnych sieťach. Šírili ich dokonca aj niektoré médiá, tvrdí britský denník The Guardian.

Napr. austrálske noviny The Australian napísali, že polícia zadržala 183 podpaľačov. Správa, ktorú takisto šíril aj syn amerického prezidenta Donald Trump mladší, sa však ukázala byť nepravdivá.

Šéf hasičov Nového Južného Walesu Shane Fitzsimmons vyhlásil minulý mesiac, že ​​požiare vznikli z prirodzených príčin, predovšetkým v dôsledku bleskov.

Podľa klimatických expertov nezvyčajne devastačnú sezónu požiarov umocnilo veľké sucho, na ktorom sa veľkou mierou podieľali klimatické zmeny.

Polícia tiež tvrdí, že nič nenaznačuje, že by niekto zakladal požiare úmyselne, uvádzajú austrálske noviny Illawarra Mercury.

Klimatické zmeny

Senátorka Fierravanti-Wellsová si však stojí za svojím a odkazuje na vedeckú štúdiu, ktorá skúmala 113-tisíc požiarov z rokov 1997 až 2009. Podľa štúdie 40 percent požiarov mali na svedomí práve podpaľači.

Proti jej slovám sa okamžite zdvihla vlna odporu. Ľudia na sociálnych sieťach osočovali vládu, že práve ona svojím skeptickým postojom k dopadom klimatických zmien a podporou uhoľného priemyslu má na svedomí skutočný ekoterorizmus.

Austrálsky premiér Scott Morrison, líder Liberálnej strany Austrálie, sa kvôli svojmu ekoskepticismu pri jednej návšteve mesta zničeného požiarmi stal terčom ostrej kritiky.

Premiér pod tlakom nakoniec verejne vyhlásil, že za požiare môžu klimatické zmeny. Podľa agentúry APP je pravdepodobné, že sa od slov senátorky dištancuje.

Ohrozená zver

Ničivá a výnimočne dlhá sezóna požiarov si v Austrálii od septembra vyžiadala najmenej 33 životov, najviac postihnutý bol Nový Južný Wales.

Živel zničil vyše 3000 domov a zhorelo asi 117-tisíc kilometrov štvorcových porastu, to takmer zodpovedá rozlohe Česka a Slovenska dohromady.

"Všetky požiare ešte neboli uhasené, niektoré ohne na juhu Nového Južného Walesu ešte stále horia, všetky už ale máme pod kontrolou," napísal vo štvrtok na Twitteri komisár Rob Rogers.

Podľa predbežných odhadov požiare zahubili až jednu miliardu zvierat. Podľa vládnych expertov až 113 živočíšnych druhov žijúcich v Austrálii potrebuje naliehavú pomoc. Väčšina z nich prišla o najmenej 30 percent svojho prirodzeného prostredia.

​Na zozname tých, ktorým je potreba poskytnúť urýchlene pomoc, je 22 druhov kôrovcov, 20 druhov plazov a za nimi nasledujú cicavce (19 druhov), ryby (17), vtáky (13) a bezstavovce (5). Veľkú pozornosť treba venovať koalám, kengurám i žabám.

Austrália v januári oznámila, že poskytne na obnovu zničenej prírody 50 miliónov austrálskych dolárov. Peniaze sú určené hlavne na ošetrenie poranených zvierat, na doplnenie potravy voľne žijúcej zveri a tiež na programy kontroly stavu škodcov.

01 - Modified: 2020-01-04 06:53:47 - Feat.: 0 - Title: Austrália prvýkrát v histórii mobilizuje záložníkov. Dôvodom sú rozsiahle požiare 02 - Modified: 2020-01-07 16:32:26 - Feat.: 0 - Title: Je to perverzná idea, ale požiare v Austrálii vytvoria pracovné miesta a nakopnú ekonomiku, tvrdí ekonóm 03 - Modified: 2020-01-09 13:21:42 - Feat.: 0 - Title: Klimatológ: Požiare v Austrálii majú proporcie apokalypsy. Dôvod treba hľadať tri roky dozadu
01 - Modified: 2020-01-19 10:11:32 - Feat.: - Title: Austrália si zatiaľ nevydýchne. Po rozsiahlych požiaroch krajinu čakajú silné búrky a záplavy 02 - Modified: 2020-01-14 11:08:24 - Feat.: - Title: Melbourne má najhoršiu kvalitu ovzdušia na svete, dym aktivoval v meste alarmy 03 - Modified: 2020-01-13 20:31:26 - Feat.: - Title: Dym z požiarov môže obkrúžiť celú planétu a vrátiť sa do Austrálie, varuje NASA 04 - Modified: 2020-01-13 05:32:21 - Feat.: - Title: Vyčerpaní austrálski hasiči dostali pod kontrolu megapožiar pri Sydney 05 - Modified: 2020-01-09 13:21:42 - Feat.: - Title: Klimatológ: Požiare v Austrálii majú proporcie apokalypsy. Dôvod treba hľadať tri roky dozadu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:53