Wikimedia/ Jacobus Marinus Wilhelmus (J.M.W.) de Louw (1823-1907)
StoryEditor

Český startup spúšťa novú službu. Povie majiteľom, či majú na stene významné umelecké dielo

27.02.2020, 08:37
Autor:
redred
Len v prípade českého startupu je rovnaká technológia zameraná na najdetailnejšie preskúmanie umeleckých diel.

Český startup InsightArt po 5 rokoch vývoja spúšťa unikátnu službu, ktorá prinesie odpoveď, či náhodou v niektorej domácnosti nevisí vzácne umelecké dielo.

InsightArt pomáha pomocou svojho unikátneho robotického skeneru odhaľovať cenné umelecké diela pomocou patentovanej technológie, využívanej napríklad americkou NASA na medzinárodnej kozmickej stanici za účelom merania kozmického žiarenia.

Len v prípade českého startupu je rovnaká technológia zameraná na najdetailnejšie preskúmanie umeleckých diel. InsightArt chce presadiť nový štandard v prieskume umenia s cieľom zmeniť trh v hodnote 45 miliárd dolárov.

Až polovica umenia v obehu je falošná
Podľa dát švajčiarskeho Inštitútu výtvarného umenia (Fine Art Expert Institute - FAEI) je až polovica svetového výtvarného umenia v obehu na trhu falošná. Vzhľadom k tomu, že veľkosť tohto trhu sa pohybuje nad 45 miliardami dolárov, ide o významný finančný problém.

Aj inštitúcie ako galérie a múzeá majú vo svojich archívoch rad falzifikátov, ako dokazuje napríklad zistenie francúzskeho štátneho Terrus múzea, ktoré po preskúmaní uložených diel v roku 2018 zistilo, že polovica z jeho zbierky nie je autentická. Šlo teda o veľmi podarené falzifikáty.

“Nejde len o finančné straty. Autentifikácia obrazov a umenie obecne umožňuje dohľadať a ochrániť originály, ktoré potom môžeme jednoduchšie uchovať pre ďalšie generácie,” hovorí zakladateľ startupu InsightArt Josef Uher. “Umenie je vrcholný produkt kultúry a odraz ľudského ducha,” dodáva.

InsightArt vyvíjal svoju technológiu od roku 2015. Počas svojho vývoja prešiel okrem iného pražským inkubátorom Európskej kozmickej agentúry (ESA) a podarilo sa mu niekoľko významných objavov.

Odhalil tím z Holešovic strateného Vincenta van Gogha?

Medzi najvýznamnejšie diela patrí krajinomaľba pripisovaná slávnemu Vincentovi van Goghovi, ktorú Jiří Lauterkranc, reštaurátor a spoluzakladateľ spoločnosti InsightART, pomenoval La Crau s výhľadom na Montmajour. Súčasný majiteľ dielo zakúpil v aukcii, kde bolo uvedené ako kópia podľa Vincenta van Gogha.

Jiří sa rozhodol nielen dielo zreštaurovať, ale tiež ho podrobiť dôkladnému preskúmaniu. Náročná práca trvala niekoľko rokov a jej súčasťou bolo veľké množstvo analýz a hodiny strávených štúdiom rozličných prameňov.

Nová a mimoriadne presná röntgenová analýza InsighART priniesla pri tejto maľbe celkom bezprecedentné výsledky. Z pohľadu technológie sa historicky po prvýkrát podarilo oddeliť spodnú vrstvu maľby od tej hornej – výsledkom je pohľad na nahú ženskú postavu.

A z hľadiska dejín umenia sa nám vynorila nahá ženská postava, ktorá má nepopierateľne rovnaký charakter ako „nahotinky“, ktoré maľoval van Gogh počas svojho pobytu v Paríži. Premaľovávanie starších diel bolo pre Vincenta typické – plátna boli drahé, a tak sa k premaľbám uchyľoval často.

Röntgeny diela sú jedny z najmocnejších dôkazov o pravosti maľby a v súčasnosti sú predložené Nadácii Vincenta van Gogha k finálnemu preskúmaniu.

Pokiaľ sa ukáže, že dielo je pravé, hovorili by sme o hodnote v desiatkach miliónov dolárov, mnohonásobne viac, než bola kúpna cena. V histórii umenia však nejde len o financie. Pokiaľ je dielo pravé, bude po dlhom čase objavený ďalší pravý van Gogh, a to by znamenalo významný prínos pre svetové kultúrne dedičstvo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:10