TASR/AP
StoryEditor

Otvorilo Turecko brány do Eúropy? Na pochod sa vydali stovky migrantov

28.02.2020, 09:56
Autor:
ČTKČTK
V tureckej provincii Edirne sa dali okolo polnoci do pohybu asi tri stovky ľudí vrátane žien a detí.

Niekoľko stoviek migrantov sa na severozápade Turecka vydalo na pochod ku gréckej hranici. S odvolaním sa na turecké médiá o tom dnes informovali agentúry Reuters a AFP. Vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postaveného tureckého činiteľa uviedla, že Ankara už nebude zastavovať sýrskych utečencov, ktorí sa chcú dostať do Európy. Grécko kvôli tomu posilnilo hliadky na hraniciach s Tureckom na súši i na mori.

Turecká agentúra Demirören dnes uviedla, že v tureckej provincii Edirne sa dali okolo polnoci do pohybu asi tri stovky ľudí vrátane žien a detí. Vydali sa podľa nej k hranici. Provincia Edirne hraničí s Gréckom, ale aj s Bulharskom. Podľa agentúry Demirören sú v skupine Sýrčania, Iránci a Iračania.

Grécka polícia mobilizuje

Turecká štátna agentúra Anadolu napísala, že v mestách Izmir, Mugla a Çanakkale sa zhromažďujú migranti, aby sa cez more vydali na cestu do Európy. A aj vo štvrti Zeytinburnu v európskej časti Istanbulu sa vraj ľudia chystajú odísť do Edirne alebo miest na pobreží.

​Agentúra Reuters upozornila, že zatiaľ nebola schopná pravdivosť informácie na mieste overiť. Podľa agentúry AFP dnes ráno turecká štátna televízia TRT a súkromný kanál NTV ukazovali zábery niekoľkých skupín s desiatkami ľudí, ktorí sú podľa nich migrantmi putujúcimi k hraniciam.

Podľa nemenovaného gréckeho policajného činiteľa, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP, bol zdvojnásobený počet policajtov strážiacich hranice s Tureckom a polícia pre svojich príslušníkov vydala internú výzvu na mobilizáciu. "Všetko je pod kontrolou, nie je dôvod na obavy," tvrdí tento nemenovaný zdroj.

Vo štvrtok turecké médiá informovali, že Ankara už nemieni brániť migrantom, ktorí sa chcú dostať do Európskej únie. Podľa denníka Sabah toto rozhodnutie prijala na mimoriadnom zasadnutí bezpečnostná rada štátu, ktorej predsedal prezident Recep Tayyip Erdogan. Rada sa zišla krátko po tom, čo pri náletoch v severosýrskej provincii Idlíb zahynulo najmenej 33 tureckých vojakov. Podľa Ankary má letecké údery na svedomí sýrsky režim prezidenta Bašára Asada.

Prostriedok na vyvinutie tlaku 

Agentúra AFP upozornila, že oficiálne zatiaľ žiadny turecký činiteľ nepotvrdil, že sa Ankara skutočne rozhodla "otvoriť brány" migrácii do Európy. Vo štvrtok večer však hovorca vládnej strany AKP uviedol, že Turecko už nie je schopné zadržiavať migrantov, ktorí chcú odísť do Európy. Zdôraznil zároveň, že turecká migračná politika sa "nezmenila".

Agentúra DPA k tomu napísala, že analytici tieto správy považujú v prvom rade za prostriedok tureckej vlády, ako vyvinúť na partnerov v EÚ nátlak a získať pomoc v kríze okolo Idlíbu.

Turecko v minulosti už niekoľkokrát hrozilo, že prestane brániť v pohybe migrantom, ktorí sa zdržujú na jeho území. Podľa agentúry AFP používalo tieto hrozby ako nátlakový prostriedok na krajiny Európskej únie, ktoré majú v živej pamäti migračnú krízu z roku 2015.

V Turecku teraz bývajú asi štyri milióny migrantov, väčšinou Sýrčanov.

Podľa agentúry Reuters grécki činitelia, ktorí si nepriali byť menovaní, uviedli, že Atény sú kvôli poslednému vývoju v sýrskej provincii Idlíb v kontakte s Európskou úniou a Severoatlantickou alianciou.

01 - Modified: 2020-01-19 22:15:22 - Feat.: 0 - Title: Turecko využíva migrantov na vytváranie nátlaku na Úniu 02 - Modified: 2020-02-04 20:14:05 - Feat.: 0 - Title: Erdoganov odkaz: Turecko zareaguje "tvrdo" na akýkoľvek sýrsky útok 03 - Modified: 2020-02-20 19:25:27 - Feat.: 0 - Title: Turecko reaguje na zabitie svojich vojakov v Sýrii. USA by mohli Ankare poslať systém Patriot 04 - Modified: 2020-02-28 05:22:46 - Feat.: 0 - Title: Napätie sa stupňuje. Nálet sýrskych síl usmrtil 29 tureckých vojakov, Ankara začala s odvetou
01 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 02 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 04 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:08