Reuters
StoryEditor

Turecké drony zaútočili na konvoj sýrskej armády. O život prišlo 19 vojakov

01.03.2020, 21:44
Autor:
TASRTASR
Niekoľko hodín pred týmito útokmi turecká armáda zostrelila dva stíhacie bombardéry typu Suchoj Su-24 patriace sýrskemu letectvu.

Pri útoku dronov tureckej armády, ktorý sa odohral v nedeľu v provincii Idlib na severozápade Sýrie, prišlo o život 19 vojakov sýrskej vládnej armády. Informovalo o tom v nedeľu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Terčom útokov tureckých dronov boli konvoje sýrskej armády. K útokom došlo v oblasti Džabal az-Záwija a v blízkosti vojenskej základne neďaleko mesta Ma'arat an-Numán, uviedla s odvolaním na SOHR agentúra AFP.

Niekoľko hodín pred týmito útokmi turecká armáda zostrelila dva stíhacie bombardéry typu Suchoj Su-24 patriace sýrskemu letectvu, ktoré predtým údajne zaútočili na turecké lietadlá.

Vyplýva to z vyjadrení tureckého ministerstva obrany a sýrskych aktivistov, ktoré priniesli tlačové agentúry AFP a TASS.

Pokračovanie operácie Jarný štít

Správy o zostrelení lietadiel nad územím sýrskej provincie Idlib prišli v čase, keď Ankara oznámila pokračovanie cezhraničných zásahov namierených proti sýrskemu vládnemu režimu v reakcii na nálet z minulého štvrtka, pri ktorom zahynulo vyše 30 tureckých vojakov.

Turecký minister obrany Hulusi Akar tak v nedeľu hovoril o "úspešnom pokračovaní operácie Jarný štít", pričom upozornil, že Turecko nemá "želanie ani úmysel" dostať sa do stretu s Ruskom, ktoré podporuje ofenzívu sýrskych vládnych síl v Idlibe.

Obavy z eskalácie napätia

Sýrske vládne sily podporované ruským letectvom začali vlani ofenzívu proti poslednej významnej bašte povstalcov, ktorou je región okolo mesta Idlib na severozápade krajiny. Turecko v tejto časti Sýrie podporuje určité povstalecké skupiny.

Konfrontácia medzi sýrskymi silami a Tureckom, ktoré je členom NATO, vyvoláva obavy z eskalácie konflikty a migračnej krízy podobnej tej, akú Európa zažila v roku 2015.

Turecké vedenie totiž zároveň s vojenskými operáciami na severe Sýrie začalo posielať tisíce migrantov k hraniciam s EÚ, pričom poukázalo na súvisiace záväzky zo strany Únie.

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu napísal na Twitteri, že Ankara umožnila do nedeľňajšieho dopoludnia prekročiť hranice s krajinami EÚ celkove 76.358 migrantom. Susedné Grécko ani Bulharsko však podľa DPA príchod takéhoto počtu migrantov nehlásili.

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) v nedeľu oznámila, že na hraniciach EÚ s Tureckom vyhlásila stav "vysokej pohotovosti" a poskytuje podporu pohraničníkom v Grécku.

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ chcú prerokovať situáciu okolo Turecka aj na neformálnom zasadnutí naplánovanom na budúci štvrtok a piatok v chorvátskej metropole Záhreb. Potvrdila to v sobotu hovorkyňa diplomatickej služby EÚ Virginie Battuová.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:38