StoryEditor

Premiéri V4 rokovali o koronavíruse. Slovensko vyčlenilo značné prostriedky, tvrdí Pellegrini

04.03.2020, 13:47
Autor:
TASRTASR
Vláda s ministerstvom obrany pripravuje plán vytvorenia samostatného vojenského mestečka v jednom z vojenských výcvikových priestorov.

Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky sa v stredu v Prahe dohodli na spolupráci v súvislosti so šírením nákazy nového typu koronavírusu v Európe. Situácia okolo koronavírusu SARS-CoV-2 bola hlavnou témou mimoriadneho pražského summitu.

„Dohodli sme, že budeme veľmi úzko spolupracovať,“ povedal český premiér Andrej Babiš a dodal, že spolupráca sa nebude týkať len oblasti výmeny informácií, ale aj výpomoci v súvislosti so zdravotníckymi prostriedkami. V prípade, že by sa v nejakej z krajín vyskytla výnimočná situácia, budú premiéri podľa Babiša spoluprácu koordinovať. V Českej republike zatiaľ zaznamenali päť prípadov nákazy koronavírusom.

​Poľský premiér Mateusz Morawiecki zdôraznil potrebu spolupráce všetkých členských krajín EÚ a v tejto súvislosti pripomenul piatkové stretnutie ministrov zdravotníctva členských krajín EÚ v Bruseli. Poľsko v stredu oznámilo prvý prípad nákazy koronavírusom.

Maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že v Maďarsku sa prípad nákazy koronavírusom zatiaľ nevyskytol. Takisto pripomenul opatrenia Maďarska v boji proti koronavírusu, ktoré zahŕňajú kontroly na hraničných priechodoch.

Premiér: Slovensko vyčlenilo značné prostriedky

Premiér SR Peter Pellegrini kolegov z krajín V4 informoval, že Slovensko zatiaľ neeviduje potvrdený prípad výskytu nákazy novým koronavírusom a že 211 otestovaných vzoriek bolo negatívnych.

Vláda SR prijala opatrenia, ktoré už sú v platnosti a zahŕňajú kontrolu pasažierov na letiskách vrátane merania teploty, či zavedenie kontrol na hraničných priechodoch.

"Dôraz kladieme na to, aby nám pravdepodobne chorí na koronavírus nešli priamo do čakárne veľkých nemocníc, ale aby sa prostredníctvom telefonickej linky, ktorá je špeciálne zriadená, informovali, ako majú postupovať, aby nedošlo k šíreniu vírusu," povedal. Vláda takisto poslala špeciálnu textovú správu všetkým občanom v zahraničí, v ktorej ich upozorňuje na možné riziká a postup pri návrate domov.

"Slovenská republika vyčlenila značné finančné prostriedky na nákup ochranných prostriedkov, ktorých je momentálne samozrejme nedostatok," povedal premiér. "Preto som rád, že aj z úst niektorých premiérov zaznelo uistenie, že v prípade potreby si vieme navzájom pomôcť a preklenúť niekoľko dní," dodal.

Plán na vojenské mestečko

Vláda s ministerstvom obrany pripravuje plán vytvorenia samostatného vojenského mestečka v jednom z vojenských výcvikových priestorov, aby v prípade veľkého množstva pacientov bolo možné nakazených izolovať od ostatného obyvateľstva.

Ministerstvo obrany a vnútra už majú takisto aj pokyny na vypracovanie plánov v súvislosti s karanténou miest a obcí a zásobovania.

Premiér však podľa svojich slov verí, že k takáto situácia nenastane. Takisto pripomenul opatrenia v nemocniciach.

Na piatkovom zasadnutí ministrov zdravotníctva v Bruseli bude Pellegriniho, ktorý je poverený aj vedením rezortu zdravotníctva, podľa jeho slov zastupovať veľvyslankyňa zodpovedná za túto oblasť.

Venovali sa aj úniovým financiám

Premiéri sa v Prahe takisto venovali aj situácii v súvislosti s ochranou vonkajších hraníc EÚ a viacročnému finančnému rámcu.

Nový koronavírus SARS-CoV-2 po prvý krát zaznamenali koncom decembra 2019 v čínskej provincii Wu-chan. Celkový počet úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom, stúpol v stredu v Číne na 2981, pričom infikovaných je celkovo 80 200 osôb.

Koronavírus sa rozšíril do viac ako 60 krajín. Mimo Číny si doteraz vyžiadal viac ako 170 obetí na životoch a nakazených je viac ako 92-tisíc.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2020-03-04 07:38:43 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus ohrozuje aj šampionát. Vo Švajčiarsku to nevyzerá vôbec dobre, tvrdí hokejový expert 02 - Modified: 2020-03-04 09:30:31 - Feat.: 0 - Title: FED znižuje sadzby, aby zmiernil dopad koronavírusu. Trhy však ďalej klesajú 03 - Modified: 2020-03-04 09:42:54 - Feat.: 0 - Title: Rada guvernérov ECB včera nečakane zasadla. Pre koronavírus ruší konferencie a pracovné cesty 04 - Modified: 2020-03-04 13:06:20 - Feat.: 0 - Title: Taliansko pre šírenie koronavírusu zvažuje uzavretie všetkých škôl a univerzít v krajine
01 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 04 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 05 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:15