StoryEditor

Maďarskí nacionalisti môžu rozhodnúť

05.12.2001, 23:00

Kalvínski duchovní nebudú môcť kandidovať za poslancov parlamentu, a keby tak predsa len urobili, budú sa musieť počas svojho funkčného obdobia vzdať pastoračnej činnosti. Rozhodla o tom maďarská kalvínska synoda, pretože mnohí kňazi tejto pre Maďarov národnej cirkvi, spolupracujú s nacionalistickou Stranou maďarskej spravodlivosti a života (MIÉP).
Nacionalisti môžu pritom na jar budúceho roka, keď Maďarsko čakajú parlamentné voľby, zohrať veľmi dôležitú úlohu. Politickú scénu ovládajú dve veľké strany -- vládnuci národno-kresťanský FIDESZ a opozičná ľavicová Maďarská socialistická strana (MSZP). Popri nich majú reálnu šancu na postup do parlamentu dve menšie strany -- MIÉP a liberálny Zväz slobodných demokratov, spojenec MSZP. Preferencie obidvoch väčších strán sú približne vyrovnané. FIDESZ vládnuci v súčasnosti tak stojí pred neľahkou dilemou. Po budúcich voľbách môže nastať situácia, že bude schopný zostaviť väčšinovú vládu len s pomocou nacionalistov.
Nacionalisti na čele s Istvánom Czurkom získali v posledných voľbách (v roku 1998) 5,5 % hlasov. Populista Czurka, kedysi dosť uznávaný spisovateľ, označuje za nepriateľov Maďarov západný kapitál, globalizáciu, Židov a liberálov. Hlása neutralitu a je proti vstupu do EÚ. Strana neskrýva antisemitizmus a xenofóbiu.
Preferencie strany sa dnes pohybujú pod päťpercentnou hranicou potrebnou na vstup do parlamentu. Jej voliči sa však často k svojej orientácii nehlásia, preto je takmer isté, že sa MIÉP do parlamentu dostane.
Určitá spolupráca MIÉP a FIDESZ sa prejavovala už skôr, hlavná vládna strana potrebovala parlamentné hlasy extrémistov pri niektorých hlasovaniach aj doteraz. Odmenou pre MIÉP bolo, že sa strana nikdy nedostala do politickej karantény. "Vďaka ich dohode získalo vo verejnoprávnych médiách vedúce miesta niekoľko novinárov blízkych nacionalistom a vyznenie viacerých programov sa stáva čoraz extrémistickejším," napísal britský denník Financial Times v novembrovej prílohe o Maďarsku.
Vládni politici sa vyhýbajú tomu, aby museli návrhy či rétoriku nacionalistov verejne a jednoznačne odmietnuť. Uvedomujú si však zároveň, že takéto spojenectvo by mohlo skomplikovať cestu Maďarska do Európskej únie. "Koalícia s MIÉP neprichádza do úvahy," vyhlásil nedávno predseda FIDESZ Zoltán Pokorni. V tejto strane však existuje iba jediný názor, ktorý má váhu, a to je hlas premiéra Viktora Orbána. Ten sa však jednoznačnej odpovedi na podobnú otázku doteraz vždy vyhol. "Nebudem nič vylučovať," odpovedal Orbán na dotieravé otázky v rozhovore pre Stüddeutsche Zeitung. Namiesto toho Orbán tvrdí, že FIDESZ získa v budúcich voľbách absolútnu väčšinu, a preto koaličného partnera potrebovať nebude.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:26