Na snímke nácvik zložiek pri podozrení v súvislosti s výskytom nového koronavírusuTASR
StoryEditor

Rakúsko hlási prvú obeť koronavírusu. V krajine sa nakazila aj ďalšia Slovenka

12.03.2020, 10:17
Autor:
TASRTASR
Žena začiatkom marca navštívila lyžiarske stredisko Ischgl, kde sa nakazila.

Na 302 sa v Rakúsku vo štvrtok zvýšil počet ľudí nakazených koronavírusom. Informovala o tom agentúra APA s tým, že v stredu bolo ešte hlásených 246 potvrdených prípadov.

​Tirolsko v stredu potvrdilo, že vírusom sa infikovala aj Slovenka pracujúca v obci Berwang, informovali rakúska verejnoprávna stanica ORF a regionálny webový portál Meinbezirk.at. Žena začiatkom marca navštívila lyžiarske stredisko Ischgl, kde sa nakazila. Toto stredisko bude od soboty na dva týždne zatvorené, oznámil v stredu tirolský hajtman Günther Platter.

Rakúsko zároveň potvrdilo prvú obeť koronavírusu. Vírusu v noci na štvrtok vo Viedni podľahol 69-ročný muž, informovala agentúra APA s odvolaním sa na viedenský lekársky krízový štáb. Muž, ktorý trpel predchádzajúcimi ochoreniami, zomrel v Nemocnici cisára Františka Jozefa po návrate z Talianska.

Najviac prípadov infikovaných osôb hlásila spolková krajina Tirolsko (81). Nasledujú Viedeň (58), Dolné Rakúsko (51), Horné Rakúsko (50), Štajersko (27), Vorarlbersko (15), Salzbursko (13), Burgenland (4) a Korutánsko (3).

Viedeň chystá opatrenia

V snahe zabrániť šíreniu koronavírusu dôjde až do odvolania k zákazu návštev vo viedenských nemocniciach. Aby sa toto opatrenie dodržiavalo, zavedú sa vo všetkých nemocniciach vstupné kontroly, uviedol predstaviteľ viedenskej mestskej rady pre zdravotníctvo Peter Hacker.

Obmedzené na absolútne minimum a presunuté na iný termín budú aj plánované operácie, ktoré nie sú nevyhnutné, dodal.

"Obyvateľov Viedne prosíme o porozumenie. Musíme totiž chrániť a šetriť naše zdroje a náš personál v hlavnej oblasti zdravotníckej starostlivosti - v nemocniciach," uviedol v tlačovom vyhlásení Hacker. Dodal, že obmedzenia sa nijako nedotknú pacientov s akútnym zdravotným stavom.

Počet prípadov rastie

Spolkový minister zdravotníctva Rudolf Anschober vzhľadom na vysoký nárast nových prípadov nákazy vo štvrtok pre médiá uviedol: "V súčasnosti sa nachádzame v procese veľmi silného nárastu (prípadov)... Ak by sa táto krivka naďalej vyvíjala takýmto spôsobom, už o týždeň by sme mali veľmi, veľmi vysoké čísla. Preto ide o to, aby sme dosiahli spomalenie (šírenia nákazy)."

Ak sa počet nakazených bude naďalej zvyšovať, dôjde okrem uzavretia škôl - čo začne platiť budúci týždeň - i k ďalším obmedzeniam, potvrdil okrem iných zodpovedných predstaviteľov aj minister vnútra Karl Nehammer.

V súvislosti so situáciou okolo koronavírusu bolo vydané nariadenie, ktoré všetkým 25.000 policajtom v Rakúsku zrejme až do konca apríla neumožňuje čerpať dovolenku. Informoval o tom najprv denník Österreich na svojej internetovej stránke a pre agentúru APA to následne potvrdilo aj ministerstvo vnútra.

"Ak bude v posudzovaní aktuálnej situácie viditeľné zlepšenie, dôjde k prehodnoteniu situácie," citovali z policajného príkazu noviny Österreich.
Testovaných bolo v Rakúsku doteraz 5869 ľudí.

Z choroby Covid-19, ktorú vírus spôsobuje, sa už vyliečili štyri osoby - dve v Tirolsku a dve vo Viedni. Na celom svete sa koronavírusom infikovalo 126.258 ľudí, z čoho 80.932 evidujú v Číne.

01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:41