Reuters
StoryEditor

Čo vie Británia o koronavíruse a zvyšok Európy o tom netuší?

16.03.2020, 16:30
Kým európske štáty drasticky obmedzujú pohyb ľudí, aby zabrzdili rýchlo šíriacu sa chorobu Covid-19, Veľká Británia s opatreniami otáľa.

Ľudia budú umierať, pripravte sa na to, odkázal Johnson vo štvrtok na tlačovej konferencii. Rozhodol sa preskočiť prvú fázu boja s koronavírusom, kedy je cieľom zastaviť šírenie vírusu a rozhodol sa rovno pre druhú - prenos nákazy iba regulovať, spomenul vo svojej analýze portál CNN.

Británia oproti zvyšku Európy zavádza reštriktívne opatrenia výrazne pomalšie. Kým v časti starého kontinentu platí stav núdze alebo je zásadne obmedzený sociálny život občanov, na Ostrovoch sa ešte len špekuluje o uvalení karantény na ľudí starších 70 rokov.

​A napríklad športové akcie sa stále hrajú s divákmi. Medzitým v piatok vyletel počet mŕtvych v súvislosti s koronavírusom na dvojnásobok - 21 mŕtvych. Všetci údajne spadali do rizikovej skupiny. Do dnešného dňa v Británii Británii zomrelo už 35 ľudí.

Vláda, ktorá hovorí o obetiach pandémie a zatiaľ prijíma len ľahké opatrenia, sa dostáva stále viac pod tlak verejnosti, aby s tým niečo robila.

V kontexte s dianím v Európe, kde sa zatvárajú školy, rušia sa kultúrne podujatia a prijímajú sa iné obmedzenia, britská vláda riskuje, že sa verejnosť kvôli jej stratégii obráti proti nej.

Hlavný vedecký poradca Patrick Vallance, ktorý bol po boku Johnsona pri jeho štvrtkovom prejave, priznal, že miera infekcie by mohla dosiahnuť vo Veľkej Británii až 60 percent. Ale je to pre vládu taký problém?

Premyslený plán

Britská vláda sa opiera o plán, ktorý spočíva v oneskorení opatrení bežných všade inde v Európe. Prvú fázu boja s nákazou vynechala, aby oddialila uzatváranie škôl či obmedzovanie výroby.

V boji s koronavírusom počíta, že k izolácii spoločnosti časom dôjde, ale až bude ten správny čas, opisuje ďalej vládnu stratégiu spravodajský web The Guardian.

"Takéto opatrenia by sme zvažovali s cieľom chrániť zraniteľných jedincov. Účinnosť týchto akcií musí byť vyvážená s ich dopadom na spoločnosť," hovoril v stredu Johnson.

Vláda tvrdí, že sa riadi hlavne podľa vedy. To podľa CNN naznačuje, že by pre Britániu bolo výhodné vybudovať skupinovú imunitu v dlhodobejšom časovom horizonte voči novým koronavírusom.

Táto teória vychádza z vedeckého argumentu, že choroba vo väčšine prípadov nemá fatálny priebeh a podobá sa bežnej chrípke. V skratke to znamená, že štát chce, aby niektorí Briti chorobou prešli a vyrobili si tak protilátky, píše v analýze CNN.

Britmi zvolený postup rozdelil vedcov na dve časti. Jedni s počínaním Johnsona zásadne nesúhlasia a obviňujú ho z podcenenia situácie, druhí oceňujú jeho nevšedný spôsob riešenia situácie a vyzdvihujú odvahu odkloniť sa od stratégie zvyšku kontinentu.

Postup obhajujú

Diváci na štadiónoch? Prečo nie, tvrdí v skratke vládny expert Vallance. Podľa neho sa ďaleko viac ľudí nakazí pri jeho sledovaní zápasu v krčme ako priamo na štadióne. O zápasoch bez divákov nepriamo tvrdí, že sú politickým krokom, ale nevedú k želaným výsledkom.

Zároveň odmieta, že by Británia postupovala príliš mierne a nedôsledne. Opatrenia povedú podľa neho k spomaleniu postupu nákazy. Avšak kroky podobné tým z Európy nevylučuje, ale podotýka, že ak k týmto krokom vláda prikročí, potrvá to dlhú dobu, než sa život vráti do pôvodných koľají.

​Z vedeckých kruhov zaznievajú aj hlasy, že vláda hrá "ruletu" s verejnosťou. Odhad 60 percent by zodpovedal vo Veľkej Británii pri dvojpercentuálnej úmrtnosti osemstotisícom mŕtvym.

Vláda sa nachádza pod tlakom, a tak sa zdá, že prikročí k niektorým krokom zavedených inde. Johnson v piatok už pripúšťal, že Británia po vzore ostatných prijme opatrenia, ako je zákaz veľkých akcií.

Dnes zasadá krízový štáb a po ňom premiér Johnson usporiada tlačovú konferenciu, ktorá sa má oddnes konať denne. 

CNN vo svojej analýze pripomína, že pomalosť úradníkov pri zavádzaní opatrení môže mať aj ďalšie odôvodnenie, než budovanie kolektívnej imunity. Tým je téza, že ľudia nebudú ochotní dodržiavať drastické opatrenia obmedzujúce sociálny kontakt len ​​po určitú dobu - uvádza sa, že nie dlhšie ako tri mesiace, pričom vláda odhaduje, že epidémia na Ostrovoch vyvrcholí až za 14 týždňov.

01 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári 02 - Modified: 2024-04-12 14:30:01 - Feat.: - Title: Zmení priebeh vojny? Laser britskej armády bude "triafať ruské drony na ukrajinskom fronte" 03 - Modified: 2024-04-12 07:49:50 - Feat.: - Title: Britská ekonomika pokračovala vo februári v raste, mala by vystúpiť z recesie 04 - Modified: 2024-04-11 20:19:30 - Feat.: - Title: Uchádzači o službu v britskej Roayl Navy už nemusia preukázať schopnosť plávať 05 - Modified: 2024-04-11 15:34:12 - Feat.: - Title: Tajná služba Kremľa tvrdí, že britské jednotky dohliadajú na operácie proti ruskej flotile
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. apríl 2024 13:56