StoryEditor

Ako zastaviť nákazu? Je potrebné izolovať tých, ktorí sú bez príznakov, ukázal experiment

26.03.2020, 10:45
Autor:
livliv
Počas dvoch týždňov sa malému mestečku v Taliansku podarilo šírenie choroby zastaviť.

Mestečko na severe Talianska blízkosti Benátok zvolilo proti nákaze koronavírusu neobvyklý postup - všetkých svojich obyvateľov, vrátane tých bez symptómov, opakovane testovalo.

Nakazení potom boli umiestnení do prísnej karantény. Počas dvoch týždňov sa tak mestečku podarilo šírenie choroby zastaviť.

Čo je zásadné v boji proti nákaze?

Zásadnú úlohu podľa výskumníkov zohrali bezpríznakoví pacienti. Mestečko Vó na severe Talianska bolo prvým talianskym miestom, kde pacient podľahol nákaze koronavírusom.

Výskumníci z Padovskej univerzity s pomocou regiónu Benátsko a Červeného kríža sa preto rozhodli pre experiment - všetkých 3 300 obyvateľov, vrátane tých bez príznakov, podrobili opakovaným testom na koronavírus.

"Drvivá väčšina ľudí infikovaných COVID-19, medzi 50 a 75 percentami, je úplne asymptomatická, ale predstavuje významný zdroj nákazy," opísal Sergio Romagnano, profesor klinickej imunológie na Florentskej univerzite.

Podľa imunológa zistenie štúdie vyzdvihuje dve informácie. "Percento infikovaných ľudí v populácii, vrátane tých asymptomatických, je veľmi vysoké a predstavuje väčšinu prípadov predovšetkým medzi mladými ľuďmi. Izolácia asymptomatických pacientov je preto zásadná pre kontrolu šírenia vírusu a závažnosti ochorenia," uviedol podľa denníka la Repubblica.

Podľa Romagnaniho je teraz preto v boji proti vírusu zásadné "snažiť sa nájsť bezpríznakových jedincov, ktorí sú infikovaní a nikto sa ich nebojí ani ich neizoluje".

Testovať, testovať, testovať

Prvé kolo testov sa uskutočnilo koncom februára a odhalilo nákazu u troch percent populácie. Po izolovaní všetkých infikovaných prebehli o desať dní neskôr ďalšie testy.

Tie zistili nákazu u 0,3 percent testovaných. Identifikovali tiež šestich pacientov, ktorí nemali žiadne príznaky.

"Ak by sme ich neidentifikovali, infekcia by pokračovala," povedal pre denník Financial Times Andrea Crisanto, expert na infekcie pôsobiaci na Kráľovskej univerzite v Londýne, ktorý sa štúdie zúčastnil.

"Boli sme schopní zabrániť šíreniu, pretože sme identifikovali a eliminovali skrytú infekciu a jedincov izolovali," dodal Crisanto.

​Ten teraz vyzval krajiny, ktoré testujú svojich občanov len v obmedzenej miere, ako je napríklad Británia či USA, aby sa z tohto prípadu poučili a zvýšili počet testovaných osôb.

Na úspechu talianskeho mesta je podľa Financial Times vidieť, ako významné je testovanie a zároveň izolácia trebárs aj zdravo vyzerajúcich prenášačov nákazy.

Tento prístup nedávno ocenila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Tá v tejto súvislosti vyzvala krajiny práve k agresívnemu testovaniu s tým, že napríklad Južnej Kórei a Taiwanu sa týmto spôsobom podarilo počet prípadov znížiť.

"Náš hlavný odkaz znie: testovať, testovať, testovať," uviedol v pondelok šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

01 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 02 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 03 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:41