StoryEditor

Všeobecné nosenie rúšok? Nemá to zmysel, tvrdí WHO

30.03.2020, 19:08
Autor:
ČTKČTK
Svetová zdravotnícka organizácia neodporúča nosiť rúška zdravým ľuďom.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nevidí žiadny úžitok vo všeobecnom nosení rúšok v terajšom boji proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

Nič nenaznačuje, že by to niečomu pomohlo, konštatoval dnes koordinátor krízovej pomoci z WHO Michael Ryan. Jednou z mála krajín, kde platí povinné nosenie rúšok na verejnosti, je Slovensko.

Ryan dnes tiež povedal, že pri súčasných opatreniach vo svete sa vírus častejšie prenáša doma medzi členmi rodín než vonku na ulici.

​​Podľa Ryana rúška predstavujú skôr dodatočné riziká, keď ich ľudia nesprávne snímajú. Práve pri tom sa vraj totiž môžu nakaziť. "Naša rada: Neodporúčame nosenie rúšok, ak človek nie je sám nakazený," povedal dnes Ryan.

Obmedzenia zavádzajú viaceré krajiny

Rakúsko dnes oznámilo, že od stredy zavedie povinnosť nosenia rúšok pri nakupovaní. Rúška budú ľuďom rozdávané pri vchodoch do obchodov.

​​Nemecký minister zahraničia Heiko Maas dnes nevylúčil, že by takéto opatrenie mohlo byť zavedené aj v Nemecku. "Ak to má zmysel, nemali by sme niečo také vylučovať," povedal sociálnodemokratický (SPD) politik denníku Bild.

Podľa Maasa však musí byť isté, že rúško človeka alebo ľudí v jeho okolí skutočne ochráni. "Nemá zmysel si zavesiť na tvár niečo, čo nemá vôbec žiadny ochranný účinok," povedal Maas.

Na Slovensku je nosenie rúšok povinné všade mimo domu. 

Nákaza sa presunula do rodín

Pretože v mnohých krajinách boli zavedené prísne obmedzenia pre pohyb vonku, číha teraz hlavné nebezpečenstvo nákazy v rodine, upozornil dnes Ryan z WHO.

"Vo väčšine častí sveta sa teraz kvôli obmedzenému vychádzaniu odohrá väčšina nakazení v prostredí domovov, v rodine," povedal Ryan.

"V istom zmysle sa prenos (nákazy) presunul z ulice do rodín," dodal expert. Preto je podľa neho nutné, aby všetci ľudia v domácnostiach pozorne sledovali svoje zdravie.

Podozrivé prípady musia byť rýchlo rozpoznané a izolované od ostatných členov rodiny, nabádal Ryan. Potvrdených nakazených je potom potrebné izolovať a tí príbuzní, ktorí sa mohli tiež nakaziť, musia zostať v karanténe.

Iba, ak sa podarí toto zaručiť, bude možné uvažovať o uvoľnení prísnych reštrikcií pre vychádzanie, poznamenal Ryan.

Situácia v Taliansku sa môže zlepšovať

Ryan z WHO sa dnes opatrne optimisticky vyjadril aj k ďalšiemu vývoju epidémie v Taliansku, ktorá je najviac postihnutou krajinou v Európe.

Podľa neho by obmedzenie pohybu a ďalšie opatrenia z uplynulých dní mali viesť k skorej stabilizácii epidémie, ale aj potom bude potrebná ostražitosť.

"Dúfame, že Taliansko a Španielsko už tam takmer sú, vírus sa nevyčerpá sám od seba, treba ho unaviť úsilím v oblasti verejného zdravotníctva," poznamenal expert WHO.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:59