Reuters
StoryEditor

Rakúsko ide rušiť opatrenia proti koronavírusu. Postupne sa otvoria aj reštaurácie

06.04.2020, 12:02
Autor:
ČTKČTK
Rakúsko je jednou z prvých európskych krajín, ktorá zverejnila konkrétne termíny na ceste z krízy okolo koronavírusu.

Rakúsko chce začať po Veľkej noci postupne rušiť prísne opatrenia, ktoré prijalo v boji proti šíreniu koronavírusu. Predbežný plán zmiernenie krízových opatrení dnes na tlačovej konferencii predstavil kancelár Sebastian Kurz, podľa ktorého bude ale záležať na tom, ako sa ľudia budú na Veľkú noc správať.

Rakúsko je jednou z prvých európskych krajín, ktorá zverejnila konkrétne termíny na ceste z krízy okolo koronavírusu. Rozšíri sa naopak povinnosť zakrývať si ústa a nos na verejnosti. Kurz dal v tomto smere za príklad Česko.

Obmedzenie pohybu by malo platiť v Rakúsku do konca apríla. Už v utorok po Veľkej noci by sa mali otvoriť menšie obchody s predajnou plochou do 400 metrov štvorcových, záhradníctva a obchody s potrebami pre domácich majstrov.

Väčšie obchody, nákupné centrá a kaderníctva by sa mali otvoriť 1. mája. Hotely, reštaurácie a ďalšie prevádzkarne služieb by sa podľa Kurze mohli začať postupne otvárať od polovice mája.

Či dnes predstavený plán bude skutočne môcť začať platiť a Rakúsko po Veľkej noci "vstane z mŕtvych", bude podľa kancelára do veľkej miery záležať na tom, ako sa budú ľudia správať na Veľkú noc.

"Dodržujte ďalej opatrenia," vyzval Rakúšanov premiér, ktorý hovoril spoza priehľadnej bariéry. "Neoslavuje (Veľkú noc) spolu s príbuznými, s rodinou, s kamarátmi," vyzval Kurz. Stráviť by ľudia mali sviatočný víkend len s tými, s ktorými zdieľajú spoločnú domácnosť.

Až do konca júna sa v Rakúsku nebudú konať žiadne verejné podujatia. Či budú možné akcie s väčším počtom účastníkov usporiadať aspoň v lete, sa podľa Kurza rozhodne až na konci apríla.

Žiaci rakúskych základných a stredných škôl zostanú podľa vládneho plánu doma prinajmenšom do polovice mája. Na rozdiel od niektorých iných európskych krajín nechce vláda rušiť maturity ani učňovské skúšky.

Vysokoškoláci do konca letného semestra už na univerzity nepôjdu. Výučba sa bude ďalej konať on-line, skúšky by sa však podľa Kurza "mali pokiaľ možno konať".

Opatrenia, ktoré rakúska vláda chce naopak sprísniť, je zakrývanie tváre na verejnosti. Oddnes platí povinnosť nosenia rúšok či iných ochranných pomôcok pri nákupe v obchodoch, ktoré sú otvorené.

Od budúceho týždňa bude povinné zakrývať si nos a ústa v hromadnej doprave. Na otázku, či nebudú mať Rakúšania problém si rúška zaobstarať, dal kancelár Kurz za príklad Česko, ktoré to podľa neho zvládlo. Ľudia môžu používať aj šály, šatky či podomácky vyrobené rúška, zdôraznil kancelár.

V Rakúsku sa k dnešnému dňu potvrdilo 12.058 prípadov nákazy koronavírusu SARS-CoV-2. Najviac v spolkovej krajine Tirolsko, ktoré hraničí s Talianskom, Horné Rakúsko a Dolné Rakúsko, ktoré obe susedia s Českom. Chorobe Covid-19 podľahlo 220 ľudí. Viac ako 3400 pacientov sa uzdravilo.

Správu budeme aktualizovať.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:20