Reuters
StoryEditor

Von der Leyenová chcela dnes predstaviť plán uvoľňovania opatrení. Po kritike to odložili

08.04.2020, 15:04
Autor:
chochoČTKČTK
Komisári dnes prostredníctvom videokonferencie diskutovali o tom, ako zohľadniť rôznu situáciu v členských krajinách.

Európska komisia sa s členskými štátmi Európskej únie nezhodla na spoločnom pláne, ktorý by koordinoval rušenie mimoriadnych opatrení zavedených kvôli koronavírusu. Úniová exekutíva chcela dnes pôvodne prezentovať návrh stratégie ich uvoľňovania, po negatívnych reakciách časti krajín ho však odložila prinajmenšom o týždeň.

​Komisári dnes prostredníctvom videokonferencie diskutovali o tom, ako zohľadniť rôznu situáciu v členských krajinách, oznámil hovorca EK.

Šéfka úniovej exekutívy Ursula von der Leyenová dnes pôvodne chcela verejnosť zoznámiť s návrhom "cestovnej mapy", ktorá by stanovila všeobecné odporúčania pre ústup od jednotlivých obmedzení. Zástupcovia niektorých členských krajín však dali v utorok najavo nesúhlas s tým, že by komisia mohla prísť s návrhmi, ktoré sú pre nich vzhľadom k stále rastúcim počtom nakazených a obetí choroby covid-19 neprijateľné.

"Členské krajiny sú v rôznych štádiách boja s koronavírusom ... Po kontaktoch so štátmi a ďalšej reflexii sme dospeli k záveru, že potrebujeme trochu viac času," povedal dnes novinárom hovorca komisie Eric Mamer. Komisári podľa neho považujú za dôležité poskytnúť krajinám vodítka ku koordinovanému uvoľňovaniu reštrikcií, nechcú však naznačovať, že opatrenia by mali v najbližších dňoch začať rušiť ťažko zasiahnuté krajiny.

Kým napríklad Česko, Rakúsko či Dánsko tento týždeň oznámili, že začnú postupne upúšťať od niektorých čiastkových obmedzení, krajiny ako Taliansko, Španielsko či Francúzsko zatiaľ akékoľvek úľavy vylučujú.

Ide aj o súčasť konfliktu slovenského premiéra Igora Matoviča s koaličnou stranou SaS. Okrem iného sa nezhodujú na tom, či by mali byť v dohľadnej dobe niektoré prevádzky opäť otvorené. Kým predseda vlády to odmieta, predstavitelia SaS si myslia, že to možné je.

Komisári podľa hovorcu dnes vzali na vedomie, že pripravovaný plán musí brať do úvahy rôznu situáciu v jednotlivých krajinách a rozdielne kapacity ich zdravotných systémov. K schváleniu pripravovaných odporúčaní sa podľa neho vrátia "v blízkej budúcnosti" po Veľkej noci.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-07 15:16:46 - Feat.: 0 - Title: Brusel pripraví plán na ukončenie obmedzení a návrat do normálu. Prvé kroky predstaví v stredu
01 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 02 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:24