StoryEditor

"Ešte nie sme v bezpečí." Nakazených v Rakúsku môže byť dvakrát viac

12.04.2020, 10:04
Rakúska vláda v piatok predložila výsledok reprezentatívnej štúdie o možnom rozšírení koronavírusovej nákazy medzi obyvateľstvom.

Ak k piatku prekonal počet nakazených v Rakúsku hranicu 13-tisíc ľudí, dospela štúdia k záveru, že v skutočnosti by mohlo byť v celej krajine zasiahnutých novým koronavírusom až 28 500 jednotlivcov, bez toho aby o tom oni sami vedeli. To zodpovedá 0,33 percentám rakúskeho obyvateľstva.

"Ľadovec je predsa len vyšší, než sme si mysleli. Ešte nie sme v bezpečí," uviedol k výsledkom sondy minister pre vedu a výskum Heinz Faßmann.

Cieľom bolo podľa neho zistiť, v akej fáze ohľadom nákazy sa teraz krajina nachádza. Počet ľudí, ktorí sú skutočne infikovaní, je zrejme výrazne vyšší, než naznačujú reálne čísla hygienikov a lekárov.

Chcú otvárať obchody

Zároveň sa však stále ešte nachádza výrazne pod hranicou jedného percenta obyvateľstva. Z toho sa dá nepriamo odvodiť, že podobne nízka je aj úroveň imunity Rakúšanov voči ochoreniu.

Rakúsko pritom začiatkom týždňa ako jedna z prvých krajín v Európe oznámilo, že po veľkonočných sviatkoch začne postupne rušiť niektoré obmedzenia prijaté v súvislosti s bojom proti šíreniu choroby Covid-19.

V utorok by sa napríklad mali znovu otvoriť niektoré menšie obchody, záhradníctvo, stavebniny či hobbymarkety.

​Vláda vo Viedni však zároveň pripomína, že ďalší postup bude závisieť od toho, ako sa budú vyvíjať počty infikovaných a tiež či sa budú Rakúšania správať zodpovedne počas sviatkov.

Z jej pohľadu ide stále o to, aby ľudia obmedzovali sociálne kontakty, nenavštevovali sa počas Veľkej noci a stýkali sa len s ľuďmi, s ktorými už teraz žijú pod jednou strechou.

Podľa Faßmanna z predstavených čísel vyplýva, že opatrenia, ktoré vláda v minulých týždňoch prijala, boli správna a že je potrebné v ich dodržiavanie pokračovať aj v najbližších týždňoch.

Hlavne vraj preto, aby sa zabránilo ďalšiemu rozširovaniu počtu nakazených. "V tom spočíva úskalie exponenciálneho rastu. Akonáhle k nemu raz dôjde, skončíme rýchlo na veľmi vysokých číslach," varoval minister.

Chystajú ďalšie štúdie

Štúdiu si zadalo ministerstvo pre vedu a výskum a vznikla v spolupráci rakúskeho Červeného kríža a agentúry pre výskum verejnej mienky Sora.

Na základe sociologických dát bola vytipovaná skupina 2000 osôb reprezentujúci prierez spoločnosti. Pätina z nich však nakoniec účasť odmietla, takže do štúdie sa zapojilo 1544 Rakúšanov.

Odoberanie vzoriek, ktoré boli následne podrobené testom, prebiehalo začiatkom apríla. Vtedy Rakúsko registrovalo cez 8500 infikovaných.

Najmladší účastník testu nemal ešte ani rok, najstarší mal 94 rokov. V odobratých výteroch boli sledované genetické stopy odkazujúce na nový koronavírus, takže sa získali len informácie o ľuďoch s aktívnou infekciou.

Sitom naopak "prepadli" tí, ktorí v minulosti infekciu prekonali, bez toho aby o tom vedeli, a sú už teraz voči nej imúnni.

Rakúska vláda chce v podobných štúdiách pokračovať aj do budúcna. Koncom apríla by mali byť známe výsledky ďalšieho reprezentatívneho vyšetrovania.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 04 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 05 - Modified: 2024-04-11 12:21:00 - Feat.: - Title: Ďalšia lavína v rakúskych Alpách má najmenej jednu obeť, dvaja ľudia sú nezvestní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:49