Reuters
StoryEditor

"Osloboďte Minnesotu, osloboďte Michigan." Trump vyvíja tlak na americké štáty, aby zmiernili karanténu

18.04.2020, 08:09
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump vyhlásil, že opatrenia v niektorých štátoch sú príliš tvrdé.

Americký prezident Donald Trump zjavne podporil demonštrácie proti prísnym karanténnym opatreniam, ktoré boli v niektorých amerických štátoch prijať v súvislosti so šírením koronavírusu.

V sérii piatkových tweetov vyzval na "oslobodenie" Minnesoty, Michiganu a Virgínie, informoval dnes spravodajský portál BBC News. Na tlačovej konferencii potom svoje komentáre na twitteri obhajoval, keď vyhlásil, že opatrenia v týchto štátoch sú príliš tvrdé.

Demonštranti nariadenia, medzi ktoré na niektorých miestach patrí zákaz vychádzania, kritizujú kvôli ekonomickým dopadom, zdravotnícki predstavitelia však varujú, že zmiernenie karantény by mohlo prispieť k ďalšiemu šíreniu nákazy.

Spojené štáty majú zo všetkých krajín sveta najvyšší počet ľudí, u ktorých bola zistená prítomnosť koronavírusu v tele, a tiež najväčší počet obetí choroby covid-19, ktorú vírus spôsobuje.

Trump odhaduje menšie počty obetí

Zaznamenaných bolo v USA viac než 680-tisíc infikovaných a cez 34-tisíc úmrtí.

Trump na piatkovej tlačovej konferencii povedal, že celkovo si podľa neho epidémia v USA vyžiada 60-tisíc až 65-tisíc mŕtvych. To by bolo podstatne menej než pôvodné odhady. Začiatkom apríla Biely dom odhadoval, že by obetí mohlo byť 100-tisíc až 240-tisíc.

Demonštrácie požadujúce ukončenie zákazu vychádzania sa uskutočnili napríklad v Michigane, Ohiu, Severnej Karolíne, Minnesote, Utahu, Virgínii či Kentucky. Republikánsky šéf Bieleho domu vo svojom príspevku na twitteri zmienil štáty, na čele ktorých stoja demokrati.

Protestné akcie boli v rôznych štátoch rôzne veľké, niekde sa ich zúčastnilo pár desiatok ľudí, inde, ako napríklad v Michigane, tisíce. Niektorí účastníci tamojšej demonštrácie si so sebou priniesli strelné zbrane.

Predstavil plán na obnovu ekonomiky

Trump svoju očividnú podporu protestujúcim vyjadril deň potom, čo predstavil plán na obnovu americkej ekonomiky a uvoľňovanie reštrikcií.

K plánu uviedol, že otváranie americkej ekonomiky sa má diať po etapách, "štát po štáte" a na základe overiteľných údajov, aby sa predišlo novej vlne nákazy. "Neotvárame všetko naraz, ale ide o ostražitý krok za krokom," poznamenal vo štvrtok Trump s tým, že guvernéri jednotlivých štátov, ktorých situácia sa často veľmi líši, majú sami rozhodnúť, kedy odvolajú vyhlásené obmedzenia.

Guvernér Minnesoty Tim Walz vyhlásil, že po Trumpových piatkových vyjadreniach na twitteri telefonoval do Bieleho domu, aby sa spýtal "čo si myslia, že sme mohli urobiť inak". "Prezident predstavil trojfázový plán, ktorý presne odráža, čo sa snažíme robiť," povedal Walz novinárom.

Na piatkovej tlačovej konferencii Trump na otázku, či by spomínané štáty mali opatrenia zmierniť, povedal: "Nie, ale niektoré rozhodnutia, ktoré tieto štáty prijali, zachádzajú príliš ďaleko."

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 04 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 05 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:51