OsloReuters
StoryEditor

Nórsko uvoľnuje opatrenia. Po mesiaci otvára škôlky

20.04.2020, 10:35
Autor:
TASRTASR
Úrady uviedli, že znovuotvorenie materských škôl je možné, lebo deti postihlo ochorenie COVID-19 v menšej miere než dospelých.

Nórsko, ktoré tvrdí, že má nákazu novým koronavírusom už pod kontrolou, začalo v pondelok po mesiac trvajúcom zatvorení otvárať predškolské zariadenia. Informoval o tom dopisovateľ tlačovej agentúry AFP.

Úrady uviedli, že znovuotvorenie materských škôl je možné, lebo deti postihlo ochorenie COVID-19 v menšej miere než dospelých. Niektorí rodičia však vyjadrili voči tomuto rozhodnutiu určité výhrady.

"Chodiť do škôlky je bezpečné"

"Chodiť do škôlky je bezpečné," zopakovala ministerka školstva Guri Melbyová pred znovuotváraním predškolských zariadení.

V susednom Dánsku však na Facebooku vznikla skupina rodičov nazvaná "Moje dieťa nie je pokusným morčaťom na COVID-19", pričom online petíciu proti znovuotvoreniu materských škôl už podpísalo takmer 30-tisíc ľudí.

Podľa víkendového prieskumu nórskej rozhlasovej a televíznej stanice NRK nechce poslať svoje deti naspäť do predškolského zariadenia 24 percent rodičov a 12 percent uviedlo, že si nie sú istí.

Predškolské zariadenia v Nórsku však musia dodržiavať stanovené predpisy na ochranu zdravia.

Zmierňovanie opatrení

Predovšetkým deti do troch rokov budú musieť byť v skupinách po troch a pod dohľadom jedného dospelého. Deti vo veku od troch do šesť rokov môžu zostať v skupinách po šiestich.

Nórsko patrí spolu s Rakúskom, Dánskom a Nemeckom k prvým krajinám, ktoré začínajú zmierňovať opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. V Nórsku ich zaviedli 12. marca. Premiérka Erna Solbergová vtedy oznámila zavedenie "najprísnejších a najnepríjemnejších opatrení", aké kedy Nórsko zažilo v "mierových časoch".

Podľa nórskeho plánu sa v pondelok môžu vrátiť do práce aj fyzioterapeuti a psychológovia, tento týždeň začnú pracovať tiež kaderníčky a dermatológovia.

Postupne otvoria aj základné školy

Mladšie deti na základných školách sa začnú vracať do tried 27. apríla.

Hoci mnoho obchodov mohlo zostať a aj zostalo otvorených, bary a väčšina reštaurácií musia mať naďalej zatvorené.
Kultúrne a športové podujatia zostanú zakázané najmenej do 15. júna.

Severská krajina, ktorá má približne 5,4 milióna obyvateľov, zaznamenala 7068 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a 154 úmrtí na ochorenie COVID-19.

Za posledných niekoľko dní zaznamenalo Nórsko pokles novoprijatých pacientov v nemocniciach a začiatkom apríla vláda oznámila, že pokladá nákazu za "ovládnutú" a má ju "pod kontrolou".

Okrem mnohých obmedzení a nariadení v boji proti šíreniu koronavírusu, ktoré v krajine naďalej platia, nórske úrady sa teraz spoliehajú aj na sledovanie ľudí v karanténe cez aplikáciu a na rozsiahle testovanie.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Investovanie v Nórsku? Na výber je viac ako len ťažba ropy a plynu 05 - Modified: 2024-04-06 18:40:10 - Feat.: - Title: Nórska polícia bude po vyhrážkach proti moslimskej komunite do odvolania ozbrojená
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:11