Reuters
StoryEditor

Lombardia, časovaná bomba Talianska. Za zlyhaním možno stojí politika

28.04.2020, 09:54
Autor:
ČTKČTK
Je možné, že tlak podnikateľov stojí za výrazným rozšírením nákazy. 

Kým sa Taliansko pripravuje na zmiernenie obmedzujúcich krokov zavedených kvôli pandémii koronavírusu, je stále jasnejšie, že v Lombardii, najhoršie postihnutom regióne v najviac zasiahnutej európskej krajine, sa musela stať obrovská chyba, píše agentúra AP.

Taliansko malo tú smolu, že bolo prvou západoeurópskou krajinou zasiahnutou nákazou. V celkovom meradle je s viac ako 26-tisíc obeťami hneď na druhom mieste za USA.

​​Prvý prípad nákazy bol v Taliansku zaznamenaný 21. februára, v čase, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) stále trvala na tom, že vírus je "zvládnuteľný" a že nie je zďaleka tak nákazlivý ako chrípka.

Politické a obchodné záujmy

Existujú ale aj dôkazy, že demografické nedostatky aj nedostatky v zdravotnej starostlivosti spoločne s politickými a obchodnými záujmami vystavili desať miliónov obyvateľov Lombardie nebezpečenstvu v takej miere, akú žiadna iná oblasť nezažila. A zasiahnutí boli najmä tí najzraniteľnejší, starí ľudia v opatrovateľských domoch.

Virológovia a epidemiológovia hovoria, že bude trvať roky, kým sa zistí, kde sa stala chyba a ako je možné, že nákaza zahltila zdravotný systém považovaný za jeden z najlepších v Európe. V susednom Benátsku bol vplyv pandémie výrazne miernejší.

Hľadá sa vinník 

Prokurátori teraz zvažujú, či je možné zo smrti stoviek ľudí v opatrovateľských domovoch niekoho obviniť. Veľa z týchto obetí ani nie je započítaných v oficiálnej lombardskej bilancii, ktorá hovorí o 13 269 mŕtvych.

Lombardskí lekári a zdravotné sestry v prvej línii sú medzitým vyzdvihovaní ako hrdinovia, ktorí pri ošetrovaní chorých riskovali životy, navyše v situácii mimoriadneho stresu, vyčerpania, izolácie a strachu.

Aj potom, čo Taliansko registrovala prvý prípad nákazy, lekári nerozumeli neobvyklému spôsobu, ktorým sa choroba covid-19 môže prezentovať, keď niektorí z pacientov veľmi rýchlo strácali schopnosť dýchať.

"Chýbali nám klinické informácie," hovorí Maurizio Marvisi, pneumológ zo súkromnej kliniky San Camillo v ťažko zasiahnutom meste Cremona.

Smrtiaca stratégia

Pretože jednotky intenzívnej starostlivosti v Lombardii boli hneď v prvých pár dňoch zaplnené nakazenými, mnoho lekárov sa snažilo liečiť a sledovať svojich pacientov doma, kde im bol dokonca aj dávaný kyslík.

Táto stratégia sa ale ukázala ako smrtiaca. Mnoho ľudí zomrelo doma, alebo čoskoro potom, čo boli hospitalizovaní, pretože váhali so zavolaním sanitky.

Taliansko bolo donútené spoliehať sa na domácu starostlivosť čiastočne kvôli malému počtu lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Po rokoch rozpočtových škrtov v krajine na 100-tisíc ľudí pripadalo len 8,6 lôžok na JISkách, čo je menej ako priemerných 15,9 v rozvinutých krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

V dôsledku toho zostali v prvej línii pri odhaľovaní pacientov s covidom-19 lekári primárnej starostlivosti, armáda často praktických lekárov, ktorí robia sami na seba a pracujú mimo verejného nemocničného systému.

Pretože boli testovaní len tí, ktorí vykazovali silné príznaky (lebo laboratória v Lombardii nápor nezvládali), nevedeli títo rodinní lekári často ani to, či nie sú sami pozitívni.

Nedostali žiadne pokyny, či majú chorého vyšetriť alebo ho poslať k špecialistovi, a už vôbec nemali prístup k ochrannému vybaveniu, ako to bolo v nemocniciach.

Koronavírusom sa v Taliansku nakazilo asi 20-tisíc pracovníkov v zdravotníctve a 150 lekárov zomrelo.

Ignorované odporúčanie

Dva dni potom, čo Taliansko zaznamenala svoj prvý prípad nákazy v lombardskej provincii Lodi, čo viedlo k vyhláseniu karantény v desiatich mestách, bol ďalší pozitívny prípad oznámený vo viac ako hodinu cesty vzdialenom Alzane v provincii Bergamo.

Taliansky najvyšší zdravotný inštitút druhého marca odporučil uzavretie Alzana a neďalekého Nembra, rovnako ako to bolo v prípade miest v provincii Lodi.

Politickí predstavitelia sa ale týmto odporúčaním neriadili a umožnili tak, že sa infekcia šírila ešte druhý týždeň až do chvíle, kedy bola karanténa siedmeho marca vyhlásená v celej Lombardii.

Na otázku, prečo nebola provincia Bergamo uzavretá skôr, premiér Giuseppe Conte uviedol, že tak mala urobiť lombardská regionálna vláda. Guvernér Lombardia Attilio Fontana ale reagoval, že ak došlo k chybe, "tak ju urobili obaja". "Nemyslím, že je nás možné v tejto situácii viniť," dodal.

Priemyselné srdce krajiny

V Lombardii žije šestina z 60 miliónovej talianskej populácie; je to najhustejšie obývaný región, ktorý je domovom obchodnej metropola Milána a priemyselným srdcom krajiny.

V Lombardii žije viac ľudí starších ako 65 rokov než v iných regiónoch. Nachádza sa tu 20 percent talianskych opatrovateľských domov. To všetko predstavuje pre nákazu koronavírusom časovanú bombu.

"Je zrejmé, keď sa na to pozrieme spätne, že sme mali Lombardii úplne uzavrieť, každý mal zostať doma a nikto nemal vychádzať," hovorí Andrea Crisanto, mikrobiológ a virológ, ktorý je poradcom regionálnej vlády v Benátsku.

Uznal ale, že by to bolo ťažké, vzhľadom na to, akú úlohu Lombardia hrá v talianskej ekonomike. "Asi z politických dôvodov sa k tomu nepristúpilo," povedal Crisanto reportérom.

Tlak podnikateľov 

Odborové zväzy a starostovia z najviac postihnutých lombardských miest teraz hovoria, že hlavný taliansky podnikateľský zväz Confindustria na úrady vyvíjal obrovský tlak, aby nepristúpili k zastaveniu výroby. Zväz vraj vtedy tvrdil, že ekonomické straty budú v regióne, ktorý je zodpovedný za 21 percent talianskeho HDP, príliš vysoké.

Týždeň po vypuknutí nákazy v krajine a potom, čo bolo registrovaných vyše sto prípadov infekcie v Bergame, začala 28. februára pobočka zväzu Confindustria v tejto provincii kampaň na sociálnych sieťach s cieľom upokojiť nervóznych investorov.

Zväz okrem iného trval na tom, že nákaza v regióne nie je horšia ako v iných oblastiach a že výroba v miestnych oceliarňach a ďalších priemyselných podnikoch nie je nijako zasiahnutá.

Aj potom, čo vláda siedmeho marca uzavrela celú Lombardiu, zväz dovolil továrňam, aby zostali otvorené. To vyvolalo štrajk medzi zamestnancami, ktorí sa obávali o svoje zdravie. "Bola to obrovská chyba," hovorí Giambattista Morali z odborového zväzu kovorobotníkov v meste Dalmine v Bergame.

Kým sa centrálna vláda zameriavala na nájdenie nových lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti, testovacia kapacita pokrivkávala a opatrovateľské domy v Lombardii boli ponechané svojmu osudu.

Milánski prokurátori, ktorí prešetrujú úmrtia v opatrovateľských domoch, venujú zvláštnu pozornosť najmä rozhodnutiu regionálnej vlády, ktorá ôsmeho marca povolila, aby boli uzdravujúci sa pacienti s covidom-19 umiestnení späť do opatrovateľských domovov. Malo to uvoľniť nemocničné lôžka.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-04-07 06:25:03 - Feat.: 0 - Title: Najväčší ekonomický zásah v dejinách krajiny. Taliansko firmám pomôže rekordnými 400 miliardami eur 02 - Modified: 2020-04-10 18:28:24 - Feat.: 0 - Title: Epidémia v Taliansku dosiahla vrchol, situácia sa môže čoskoro výraznejšie zlepšovať, tvrdia odborníci 03 - Modified: 2020-04-21 08:03:36 - Feat.: 0 - Title: Taliansko je vo väčšom nebezpečenstve, ako priznáva EÚ 04 - Modified: 2020-04-22 08:01:46 - Feat.: 0 - Title: Taliansky biológ uchvátil internet zábermi medúzy v benátskom kanáli 05 - Modified: 2020-04-24 16:22:35 - Feat.: 0 - Title: Španieli urobili sériu hrubých omylov. Prečo tam vyčíňa koronavírus ako v Taliansku alebo Číne 06 - Modified: 2020-04-27 19:36:32 - Feat.: 0 - Title: V Taliansku zabil koronavírus 151 lekárov. Odstup je dôležitejší než rúška, tvrdí odborník
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:14