StoryEditor

Český minister presadzuje otvorenie hraníc od júla. Rokovania sú najďalej so Slovenskom a Rakúskom

02.05.2020, 19:00
Autor:
bsmbsm
Český minister zahraničia by v auguste rád uvoľnil cestovanie do turisticky obľúbených destinácií, napríklad do Chorvátska, Grécka či na Maltu.

Český minister zahraničia Tomáš Petříček v rokovaní s kolegami z okolitých štátov presadzuje, aby sa od júla úplne otvorili hranice do susedných krajín.

Najďalej sú rokovania so Slovenskom a Rakúskom

Rokovania sú najďalej so Slovenskom a Rakúskom, najzložitejšie rokovania podľa neho budú naopak s Poľskom.

V auguste by potom rád uvoľnil cestovanie do turisticky obľúbených destinácií, napríklad do Chorvátska, Grécka či na Maltu.

Zdôraznil však, že všetko záleží na vývoji šírenia choroby a na dohovore s ostatnými krajinami. Minister Petříček to napísal v blogu vydanom na serveri Aktuálně.cz.

V ňom zhrnul plán uvoľnenia cestovania do zahraničia, ktorý presadzuje v rokovaní so zahraničnými partnermi.

Rád by, aby boli v júli úplne otvorené hranice so štátmi susediacimi s Českom. Minister usiluje aj o možnosť obnoviť cestovanie do vzdialenejších krajín, čo sú tie, ktoré sa s nákazou koronavírusu stretávajú podobne a lepšie ako Česko.

Ďalšie uvoľňovanie reštrikcií

Konkrétne potom zmieňuje Bulharsko, Maďarsko či Pobaltie. V auguste by potom podľa Petříčka mohla byť možná druhá vlna uvolňovania reštrikcií cestovania.

Tá by sa mala týkať obľúbených turistických destinácií, teda napríklad Chorvátska, Grécka, Slovinska či Malty. Minister bude ďalej usilovať aj o možnosť ciest do vzdialenejších krajín ako Kanada, Austrália a Japonsko.

Upozornil však, že v tomto prípade záleží aj na tom, ako sa bude obnovovať medzinárodná letecká doprava.

Minister zároveň zdôraznil, že všetky tieto plány sú závislé na vývoji situácie okolo ochorenia covid-19, ale aj na rokovaniach s ostatnými štátmi.

"Možnosť znovu voľne cestovať totiž nezávisí len na nás." O obnove ciest do najpostihnutejších krajín, medzi ktoré patria Taliansko, Španielsko, Francúzsko či Spojené štáty, je podľa neho ešte predčasné hovoriť.

Návrat do normálu

V texte tiež pripomenul, že ministerstvo zahraničia naďalej cesty za hranice neodporúča a prosí občanov o trpezlivosť.

"Nie je to nejaká naša kratochvíľa, v zahraničí stále platia prísne obmedzenia a môžu vás postihnúť komplikácie v doprave," varuje.

Uzavretie hraníc Petříček považuje za logický krok, ktorý bol nutný pre ochranu ľudských životov, teraz však dúfa v postupný návrat k normálu.

"Teraz sme, aspoň dúfam, pretože nie som lekár, z najhoršieho vonku a môžeme začať usilovať o návrat k normálu. Nie prevratný, ale rozumne rýchly. Nikto nechce ohroziť výsledky, ktoré sme dosiahli pri riešení koronavírovej krízy. Ale ľudia si zaslúžia vedieť, kedy a kam budú môcť vyraziť na zaslúžený výlet alebo dovolenku," píše Petříček.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:35