StoryEditor

Vo Francúzsku vládne chaos, rodičia nevedia, čo majú robiť

10.05.2020, 00:00
Vláda Emmanuela Macrona naplánovala návrat detí do škôl a škôlok na 11. máj.

Riaditelia francúzskych škôl a škôlok majú už od pondelka jasno. Ich vzdelávacie zariadenia sa môžu od 11. mája podľa nariadenia vlády otvoriť. Situácia sa však bude líšiť v závislosti na komunite.

Napríklad starostka Paríža Anne Hidalgoová už oznámila, že školy sa v hlavnom meste budú otvárať až od štvrtka 14. mája, v Lille dokonca až 28. mája.

​Vedenie radníc tak chce poskytnúť čas prevádzkovateľom vzdelávacích zariadení, aby mohli zabezpečiť všetky potreby podľa hygienického protokolu, ktorý svojím rozsahom podľa denníka Le Monde značne riaditeľov škôl prekvapil.

Prísne pravidlá

Školy musia zabezpečiť, aby si deti pravidelne umývali ruky a dodržiavali od seba vzdialenosť najmenej jeden meter. Prestávky budú prebiehať pod dozorom, zakázané budú všetky kolektívne hry.

Zamestnanci škôl budú musieť pravidelne dezinfikovať všetky pedagogické pomôcky, študenti sa budú môcť pohybovať na chodbách iba v jasne vytýčených koridoroch a pritom stále udržovať metrové rozostupy.

Vláda zároveň odporučila, aby sa do škôl a škôlok nevracali všetci študenti. Podobne sa vyjadrila aj starostka Paríža, podľa ktorej bude možné k 14. máju do škôl "prijať 15 percent žiakov" a triedy by mali byť obmedzené na maximálne 10 žiakov.

Nevedia, koľko detí príde

"Samotná organizácia je komplikovaná, nevieme, koľko detí sa budúci týždeň do škôl vráti," uviedla pre Le Monde riaditeľka lyonskej školy. Radnica vraj napísala všetkým rodičom, ale v chudobnejšej štvrti niektorí rodičia nemajú telefón, aby mohli vopred informovať riaditeľku.

"Čo potom máme povedať rodičom, ktorí nám sem privedú ráno deti? Budú tu desiatky rodičov, ktorí počítajú s návratom do práce a my ich napíšeme na zoznam na ďalší deň?" pýtala sa riaditeľka školy v meste Pantin, ktorej radnica odporučila, aby sa vrátila maximálne tretina žiakov.

Pred riaditeľmi škôl tak stojí aj otázka, ako vôbec môže prebiehať výučba, keď väčšina študentov nebude v triedach prítomná. "Čo asi budeme so žiakmi robiť?," pýtajú sa podľa Le Monde mnohí učitelia. "Vysvetľujeme tak rodičom, že vyučovanie bude vo, špeciálnej prevádzke ', pretože tú bežnú nie sme schopní zabezpečiť," uviedla riaditeľka lyonskej školy, ktorá si neželala byť menovaná.

Príliš skoro?

Skoré otváranie škôl nezamestnáva len pedagógov, ale je aj súčasťou politického boja. Podľa opozície je totiž stále príliš skoro na návrat detí. "Je to vlastne klasická karikatúra macronizmu. Školy otvoríme, ale v skutočnosti to nebude povinné," vysmieval sa plánu na otvorenie škôl poslanec za stranu Republikáni Eric Ciotti. Sám by pritom navrhoval návrat výučby až na začiatku júna.

"Buď sme si istí, že je školy bezpečné otvoriť, alebo si istí nie sme a neotvoríme ich," poznamenal europoslanec François-Xavier Bellamy, podľa ktorého by zdravie detí malo byť jednoznačnou prioritou.

"Skutočná odvaha politikov tkvie v tom, či vrátiť do škôl všetkých, alebo nikoho. Toto je také nerozhodnutie a absolútna dezorganizácia," dodal poslanec Aurélien Pradié.

Nákaza prišla do Európy skôr

Francúzsko už zaznamenalo vyše 170-tisíc nakazených chorobou Covid-19 a vyše 25-tisíc ľudí chorobe podľahlo. Všetci sa doteraz domnievali, že prvého pacienta s chorobou Covid-19 zaznamenali francúzski lekári 24. januára tohto roku. Podľa primára nemocnice Avicenna Yvesa Cohena je však všetko inak a koronavírus sa v krajine objavil už prakticky o mesiac skôr.

"Máme prípad pozitívneho testu na Covid-19 z 27. decembra minulého roka," uviedol Cohen pre stanicu BFMTV. Nemocnica vraj spätne analyzovala 24 pacientov, u ktorých lekári dignostikovali zápal pľúc a jeden z nich vyšiel pozitívne.

"Pacient bol chorý približne 15 dní, nakazil svoje deti, ale nie ženu," popísal pre BFMTV primár Cohen. "Muž bol znepokojený a nechápal, ako by sa mohol nakaziť, pretože v poslednej dobe nikam necestoval," dodal Cohen. Je teda zrejmé, že štyridsaťtriročný muž nie je pacientom nula. Nie je tak stále jasné, kedy sa vírus do krajiny dostal.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 02 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 03 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 04 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:23