StoryEditor

Takto svet uvoľňuje opatrenia. Otvárajú sa parky či múzeá, Belgicko skúša ojedinelý experiment

11.05.2020, 14:25
Autor:
ČTKČTKkhkh
Opatrenia zavedené v boji proti koronavírusu pomaly neuvoľňuje len Slovensko.

Predpokladá sa, že Dánsko otvorí stredné a vysoké školy, rovnako ako reštaurácie a bary. Školy by sa mali otvoriť aj na Ukrajine, žiaci už sa do lavíc vracajú aj vo Švajčiarsku a Holandsku.

Polovica Španielov môže od pondelka po dvoch mesiacoch v rámci svojej provincie navštíviť príbuzných alebo si zájsť na obed. V obmedzenom počte môže časť Španielov tiež do kostola, na pohreb či do múzea.

​Uvoľnenie niektorých opatrení z polovice marca sa však netýka madridského regiónu a väčšiny Katalánska, ktoré nákaza postihla najviac.

Uvoľňovanie reštrikcií už minulý týždeň začalo na Kanárskych ostrovoch a na Baleároch. O tom, ktoré oblasti ich budú nasledovať, rozhodla vláda v spolupráci s vedením autonómnych regiónov podľa vývoja šírenia nákazy a pripravenosti zdravotníckeho systému na prípadnú druhú vlnu epidémie.

V celom Baskicku či Galícii a časti ďalších regiónov si tak ľudia opäť môžu dať občerstvenie na záhradkách reštaurácií, musia však dodržiavať bezpečnú vzdialenosť a obsadené smú byť záhradky len z polovice. Kostoly či múzeá môžu byť zasiahnuté len z tretiny a do múzeí sa musia návštevníci objednať vopred. Otvoriť môžu hotely, avšak bez spoločných priestorov.

Otvoriť smú v daných oblastiach tiež divadla, ale len do tridsiatich návštevníkov, pokiaľ ide o uzavretý priestor, na divadelné predstavenie pod holým nebom smie až 200 ľudí, ak organizátori zaistia bezpečnú vzdialenosť. Naďalej sú otvorené len obchody a prevádzky, napríklad kaderníctva, s rozlohou do 400 metrov štvorcových, ale ľudia sa tam už nemusí objednávať vopred.

Podniky však ďalej majú povinnosť vyhradiť hodiny pre seniorov. Otvorenie pláží si potom môžu regulovať jednotlivé oblasti, takže napríklad Barcelona a Valencia pláže otvorili pre behanie či plávanie, ľudia sa však na nich nesmie zdržiavať dlhšiu dobu.

Ísť si zabehať či na prechádzku smú Španieli po uvoľnení reštrikcií už od 2. mája, musia však dodržiavať rozvrh hodín podľa vekových kategórií. Pôvodný rozvrh môžu regióny upraviť kvôli teplejšiemu počasiu, pretože napríklad deti mohli na prechádzku s jedným s rodičov medzi 12:00 a 19:00 hod. Uvoľňovanie má mať v Španielsku celkom štyri fázy a trvať by malo do druhej polovice júna, ak sa v krajine výrazne nezhorší epidemiologická situácia.

Briti dostali obrysy pre ďalšie mesiace

Plán uvoľňovania už pozná aj Veľká Británia. Premiér Boris Johnson ho predstavil vo svojom nedeľnom prejave, v ktorom načrtol "obrysy" plánu pre budúce týždne a mesiace. Ten zahŕňa pokračujúcu izoláciu obyvateľov, nový výstražný systém či povinnú karanténu po prílete na britské územie.

Vyzval tiež obyvateľov, aby "zatiaľ zostali v strehu". "Teraz nie je chvíľa na to jednoducho obmedzenia tento týždeň ukončiť," uviedol Johnson v dopredu natočenom prejave vysielanom britskými televíznymi stanicami. Bolo by vraj "šialenstvom" odčiniť doterajšie úspechy v potlačení epidémie Covidu-19 "umožnením druhého vrcholu".

"Namiesto toho robíme opatrné prvé kroky v úprave našich opatrení," pokračoval premiér, ktorý sám chorobou prešiel. Medzi bezprostrednými novinkami je zmena pokynov okolo práce obyvateľov. "Pracujte z domu, ak môžete, ale mali by ste ísť do práce, ak z domu pracovať nemôžete," vysvetlil Johnson.

Zároveň nabádal pracujúcich, aby sa vyhýbali hromadnej doprave, pre zamestnávateľov vraj vláda pripravuje zoznam zásad ohľadom zabezpečenia pracovísk. Briti majú naďalej minimalizovať vychádzanie. To zostane súčasťou vládnej stratégie najmenej do konca mesiaca.

Johnson však podobne ako lídri regionálnych vlád Walesu a Škótska oznámil uvoľnenie pravidiel okolo aktivít na verejných priestranstvách. Od stredy údajne bude povolené "neobmedzené cvičenie" či opaľovanie sa v parku.

Stále tiež platí uzávierka reštaurácií, časti obchodov a škôl. U vzdelávacích zariadení by vraj návrat k bežnej prevádzke mohol začať v júni, konkrétne na základných školách. Podniky v sektore pohostinstvá "a ďalšie verejné miesta" budú môcť znova privítať návštevníkov najskôr v júli.

Vláda chce nasadiť výstražný systém prevádzkovaný novým "Spoločným strediskom pre biologickú bezpečnosť", ktorý podľa Johnsona povie, "ako tvrdí musíme byť s preventívnymi opatreniami". V pláne je testovať na prítomnosť koronavírusu "státisíce ľudí denne". Johnson tiež avizoval "skoré" zavedenie povinnej izolácie pre každého, kto priletí do Británie.

Dodal, že vláda nebude váhať s opätovným sprísnením reštrikcií, ak začne sa znovu epidemiologická situácia zhoršovať. "Máme za sebou prvotný vrchol, ale nebezpečnejší často býva zostup z vrchu," odkázal.

Potvrdené prípady nákazy koronavírusom v Británii rýchlo pribúdajú od polovice marca, aktuálne ich krajina hlási skoro 220-tisíc, viac ako 31-tisíc ľudí zomrelo. "Zatiaľ musíme zostať v strehu, držať vírus na uzde a zachraňovať životy," uzavrel britský premiér.

Johnsonov plán kritizujú

Podľa lídra opozičných labouristov Keira Starmera Johnsonov prejav skôr než odpovede priniesol ďalšie otázky. "Vyzerá to, že predseda vlády v podstate hovorí miliónom ľudí, aby sa vrátili do práce, a to bez jasného plánu pre bezpečnosť alebo jasných odporúčaní ohľadne toho, ako sa tam majú dostať bez použitia hromadnej dopravy. Krajina chcela objasnenie a konsenzus, ale nedostali sme ani jedno," uviedol Starmer.

Spomenul tiež potenciálny nesúlad medzi vývojom v Anglicku a ostatnými časťami Spojeného kráľovstva, kde majú regionálne vlády zásadné aspekty boja proti nákaze vo svojej réžii. Wales, Škótsko a Severné Írsko neprijali nový slogan Johnsonovej vlády o držaní vírusu na uzde a zachraňovaní životov a držia sa pôvodného motta "ostaňte doma".

Ako nejasné nové pravidlá označuje aj britská tlač. Titulné stránky novín priniesli titulky ako "Naša cesta k slobode ... detskými krôčikmi", "premiérovo uvoľnenie karantény mätie a delí Britániu" či "Je to pre nás španielska dedina, Boris".

Belgičania si musia vybrať, koho teraz budú vídať

Belgická vláda sa rozhodla vyskúšať originálny spôsob rozvolňovania spoločenských reštrikcií. Od nedele smie každá domácnosť pozvať na návštevu maximálne štyroch ľudí z inej domácnosti. Táto skupina potom spoločne vytvorí "koronavírosovú bublinu", ktorá sa môže vzájomne doma navštevovať, už by však medzi nich nemal vstupovať nikto iný.

Premiérka Sophie Wilmesová oznámila plán už minulý týždeň potom, čo čelila obvineniam, že uprednostňuje stav hospodárstva pred prianím občanov znovu sa stretnúť s blízkymi. Opatrenia však teraz prirába vrásky množstvu rodín, najmä ľuďom, ktorí si po rozvode založili nové rodiny.

Teraz si totiž musia rozmyslieť, ktorú časť svojich príbuzných uprednostnia pred inou, alebo či dajú napríklad možnosť svojim deťom po týždňoch izolácie navštíviť kamarátov.

Úrady považujú stretávanie dvoch štvorčlenných skupín za prijateľné, pretože u takej veľkosti skupín ešte dokážu vysledovať všetky kontakty prípadne nakazených ľudí. Navyše má ísť o stretávanie iba dvoch celých domácností, ľudia si tak nesmú vybrať do svojej bubliny štyroch jedinca, z ktorých každý býva inde.

Kritici však tvrdia, že podobný spôsob stretávania nie je prirodzený a že opatrenie v podstate neplní svoj pôvodný účel. Belgické úrady však naďalej trvajú na tom, že by ľudia mali zostávať stále čo najviac doma.

Vírus je stále tu, varuje Francúzov Macron

Francúzsko v pondelok po takmer dvoch mesiacoch prísneho karanténneho režimu vstupuje do novej fázy života s koronavírusom. Ľudia po celej krajine môžu opäť prijímať návštevy a pohybovať sa na verejnosti bez formulára uvádzajúceho dôvod vychádzky. Vláda obmedzenia pohybu zaviedla 17. marca, už predtým uzavrela školy alebo reštaurácie.

Počet nových úmrtí spájaných s Covidom-19 v krajine cez víkend klesol na najnižšie hodnoty od konca marca, obavy z návratu zdravotníckej krízy však podľa francúzskych médií pretrvávajú. Prezident Emmanuel Macron vyzval obyvateľov, aby boli naďalej obozretní.

"Vďaka vám vírus ustúpil. Stále je však tu," odkázal šéf Elyzejského paláca na Twitteri niekoľko hodín pred začiatkom uvoľňovania karanténneho režimu. Macron k večernému odkazu pripojil slogan "zachráňte životy, zostaňte opatrní". Titulné stránky niektorých francúzskych denníkov v pondelok hlásili príchod "novej éry" či "návrat k abnormálu".

Hoci už ľudia môžu navštevovať kamarátov a príbuzných a pri presunoch kratších ako 100 kilometrov nepotrebujú vyplnený formulár ministerstva vnútra, úrady ďalej zdôrazňujú hygienické zásady a platí zákaz zhromaždenia viac ako desiatich ľudí. V metre alebo v električkách musia mať cestujúci starší ako 11 rokov nasadené tvárové rúška.

V parížskej hromadnej doprave však miestami nebolo dodržiavanie stanovených dvojmetrových rozstupov možné. Vo významnom uzle Châtelet les Halles bol podľa agentúry AFP okolo 06:00 "skoro rovnaký nával" ako pred začiatkom celoštátnej karantény.

Denník Le Monde zasa priniesol fotografiu tlačenice na nástupišti na stanici Gare du Nord. Dopravný podnik RATP následne vydal vyhlásenie, podľa ktorého je nariadenie o rúškach "prevažne rešpektované".

Okrem státisícov ľudí, ktorí sa vracajú na svoje pracoviská, sa v pondelok mohli do škôlok a základných škôl vrátiť státisíce detí. Napríklad vo viac než polmiliónovom Rouene však triedy na prvom stupni zostanú zatvorené až do 25. mája. Obnoviť výučbu už teraz sa starostovi Yvon Robertovi javilo ako predčasné.

Otvárajú sa dočasne uzatvorené obchody, kaderníctva i továrne, píše agentúra Reuters. "Všetci sú trochu nervózni. Wow! Nevieme, kam mierime, ale vydávame sa na cestu," povedal kaderník Marc Mauny, ktorý svoj salón na západe Francúzska otvoril už s úderom polnoci.

Francúzsky premiér Édouard Philippe minulý týždeň avizoval, že návrat k ekonomických aktivitám a spoločenskému životu bude "veľmi postupným procesom" trvajúcim niekoľko týždňov. Zároveň sa nebude na celom francúzskom území odvíjať rovnako, vylúčené nie je ani opätovne sprísnenie reštrikcií.

​Vláda po vyhodnotení epidemiologickej situácie v jednotlivých departementoch rozdelila krajinu na "zelené" a "červené" regióny, pre ktoré platia odlišné stratégie. V oblasti s vyšším rizikom, ktorá zahŕňa Paríž a jeho okolie, sa v pondelok nemohli na rozdiel od "zelenej" časti Francúzska otvoriť parky a záhrady. V bezpečnejších regiónoch sa za priaznivého vývoja za týždeň otvoria niektoré stredné školy, na začiatku júna potom kaviarne a reštaurácie.

Turecké holičstvo sa znovu teší na klientov

Aj turecká vláda zmierňuje zavedené opatrenia. O nedeľnej polnoci skončil ďalší víkendový zákaz vychádzania v časti krajiny, na čerstvý vzduch sa v nedeľu popoludní na pár hodín mohli znovu pozrieť tiež tureckí seniori, ktorí boli v povinnej izolácii takmer dva mesiace. Tento týždeň sa k nimi pridajú aj mladiství.

V pondelok môžu opäť otvoriť niektoré obchody, holičstvá a kaderníctva. Musia však dodržať hygienické opatrenia, kedy na desať metrov štvorcových nákupnej plochy smie pripadnúť len jeden zákazník. Pri vchodoch sa ľuďom musí merať teplota, pričom ľudia s horúčkou dostanú odporúčanie, aby išli k lekárovi.

Povinné je naďalej i nosenie rúšok a zákazníci v obchode nesmú stráviť viac ako tri hodiny, píše server Hürriyet.

Opatrenia uvoľňuje aj Nový Zéland

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok oznámila, že od štvrtka sa v krajine znovu otvoria reštaurácie, kaviarne, kiná, obchodné centrá a iné verejné miesta vrátane detských ihrísk, píše agentúra Reuters. Nový Zéland tak pokračuje v uvoľňovaní jedných z najprísnejších obmedzení pohybu na svete. Prísny režim platil v krajine od konca marca do konca apríla.

​Ľudia sa mohli vydávať len na krátke prechádzky v bezprostrednom okolí svojho bydliska. Od konca apríla už Novozélanďania môžu napríklad na pláž alebo si kúpiť jedlo so sebou pri výdajnom okienku a tento týždeň má začať ďalšie uvoľnenie. Ardernová dúfa, že Nový Zéland opätovným naštartovaním ekonomiky získa výhodu pred ostatnými krajinami.

"Do desiatich dní by sme mali otvoriť väčšinu podnikov na Novom Zélande, skôr, ako mnoho iných krajín na svete," uviedla premiérka. Na Ardernovú vyvíjala tlak opozícia, ktorá chcela rýchlejšie uvoľňovanie reštrikcií kvôli dopadom na malé podniky a oslabovanie ekonomiky.

Školy sa na Novom Zélande môžu znovu otvoriť budúci pondelok, zhromaždenia budú stále obmedzené na desať ľudí. Novozélandské aerolínie oznámili, že obnovia lety na siedmich domácich trasách. Ľudia však zatiaľ nebudú môcť cestovať cez hranice, výnimku majú tí, ktorí sa budú chcieť do krajiny vrátiť zo zahraničia.

Premiérka teraz tiež spresnila, že vláda opatrenia opätovne preskúma po dvoch týždňoch. Vláda tiež plánuje prísť s novou legislatívou, ktorá by umožnila úradom vymáhať dodržiavanie fyzického odstupu a kontrolovať zhromažďovanie ľudí.

01 - Modified: 2020-05-10 11:21:39 - Feat.: 0 - Title: Štvrtá fáza uvoľňovania ekonomiky by mohla byť o 10 dní, hovorí premiér. Rozhodne medián 02 - Modified: 2020-04-30 14:01:15 - Feat.: 0 - Title: Matovič pripustil rýchlejšie uvoľňovanie opatrení. Chce otvoriť všetky prevádzky 03 - Modified: 2020-05-02 08:57:30 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko zmiernilo opatrenia. Otvorilo všetky obchody aj nákupné centrá 04 - Modified: 2020-05-07 09:58:12 - Feat.: 0 - Title: Slovensko má jedny z najmiernejších opatrení proti šíreniu nového koronavírusu, tvrdí štúdia 05 - Modified: 2020-05-09 14:07:27 - Feat.: 0 - Title: Krajčí varuje pred druhou vlnou. V opatreniach treba pokračovať, až kým nebude vakcína, tvrdí
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:06