StoryEditor

Sú tesne vedľa seba, priebeh pandémie majú dramaticky odlišný. Čo spravilo Portugalsko lepšie ako Španielsko?

14.05.2020, 10:46
Autor:
ČTKČTK
​Na milión obyvateľov má Portugalsko päťkrát menej úmrtí ako Španielsko, pritom ani nezaviedlo povinnú karanténu.

Španielsko s obrovským počtom obetí nákazy koronavírusom a naďalej platným obmedzením pohybu nahliada na úspech susedného Portugalska pri zvládaní pandémie s kombináciou závisti a neuveriteľnosti.

Portugalsko s desiatimi miliónmi obyvateľov zaznamenalo len necelých 1200 úmrtí s Covidom-19, zatiaľ čo v Španielsku, ktoré má 47 miliónovú populáciu, zomrelo ľudí cez 27-tisíc. Obe krajiny pritom zdieľajú rovnaký polostrov, napísal španielsky denník El País vo svojom online vydaní.

​Na milión obyvateľov má Portugalsko päťkrát menej úmrtí ako Španielsko, pritom ani nezaviedlo povinnú karanténu. Obmedzenie pohybu vyhlásilo ako občiansku povinnosť, ktorú ľudia zväčša dodržiavali.

A hoci aj v Portugalsku museli bary a reštaurácie zavrieť, ekonomika sa tu úplne nezasekla tak ako u východného suseda.

Rýchlejší zásah Lisabonu

V čom spočíva tajomstvo portugalského úspechu? Odborníci na oboch stranách hranice menujú niekoľko faktorov, medzi ktorými hrá dôležitú úlohu menší počet cestujúcich medzi Portugalskom a Talianskom, ktoré sa stala európskym ohniskom nákazy.

Zďaleka najväčší vplyv však malo to, že vláda v Lisabone konala rýchlejšie ako tá v Madride. Akonáhle videli, že sa nákaza v Taliansku a Španielsku rýchlo šíri, vyhlásili portugalské úrady stav núdze.

Stalo sa tak vo chvíli, keď evidovali ešte len 100 prípadov koronavírusu a žiadne úmrtie. Rovnaké rozhodnutie padlo v Španielsku až po 4209 prípadoch nákazy a 120 mŕtvych.

​Pre epidemiologičku Ritu Sá Machadovú bolo základom "včasné uplatnenie opatrení v oblasti verejného zdravia, ako je uzavretie škôl". To v Portugalsku vošlo do platnosti 16. marca, kedy krajina ohlásila prvého zosnulého s Covidom-19. Vyhlásenie núdzového stavu nasledovalo o týždeň neskôr.

Začiatok rozhodol

Španielsky expert na verejné zdravie Alberto Infante súhlasí: "To, ako konáte na začiatku, určí všetko, čo príde potom. Hoci sme to až do konca februára alebo začiatku marca nevedeli, ľudia bez príznakov zohrali veľmi dôležitú úlohu. Portugalsko malo šťastie, že videlo, čo sa deje v Taliansku a Španielsku a malo aj dobrý zmysel pre zavedenie včasných opatrení, keď epidémia začínala."

Okrem skorej reakcie spomína Infante ďalšie faktory, ktorými sa obe krajiny odlišovali. "Portugalsko nemá systém štátnej správy založený na prenášaní právomocí na regióny, ktorý rozhodovanie sťažuje. Vláda aj opozícia pracovali v zhode a od začiatku ľuďom hovorili to isté," hovorí.

Aj keď si Portugalsko viedlo o mnoho lepšie ako Španielsko, stále sa v rámci Európskej únie umiestňuje z hľadiska obetí v pomere k celkovému obyvateľstvu na deviatom mieste, a pokiaľ ide o nakazených, figuruje dokonca na mieste šiestom. Španielsko v oboch ukazovateľoch zaberá po Belgicku druhú priečku.

Podcenili príklad Číny

Niektoré španielske regióny, ako napríklad Murcia či Kanárske ostrovy, majú v tomto ohľade paradoxne lepšie výsledky ako Portugalsko ako celok. "Nie je to tak, že tieto regióny urobili niečo konkrétne dobre v porovnaní s ostatnými. Je to jednoducho tak, že tam začala karanténa vo chvíli, keď bol výskyt nákazy stále nízky," podotýka Jesús Molina Cabrillana, člen Španielskej spoločnosti pre preventívnu medicínu, verejné zdravie a hygienu.

Napriek včasným opatreniam panoval aj v Portugalsku nedostatok ochranných pomôcok. "Rovnako ako v ďalších krajinách," dodáva bývalý portugalský minister hospodárstva António Pires de Lima. "Myslím, že sme na Čínu hľadeli sa sebauspokojením a mysleli si, že sa k nám vírus nedostane. Január a február neboli využité na nákup ochranných odevov a respirátorov, podcenili sme ich dôležitosť pri ochrane občanov."

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-04-11 17:53:41 - Feat.: - Title: Katolícka cirkev v Portugalsku sa chystá odškodniť obete sexuálneho násilia 02 - Modified: 2024-04-08 04:53:03 - Feat.: - Title: Po prevrátení lode pri Portugalsku našli telá dvoch obetí, po ďalších dvoch pátrajú 03 - Modified: 2024-03-27 21:46:22 - Feat.: - Title: Portugalský parlament si až po troch neúspešných hlasovaniach zvolil predsedu 04 - Modified: 2024-03-14 13:24:15 - Feat.: - Title: Portugalskí novinári štrajkujú, prvýkrát za 42 rokov 05 - Modified: 2024-03-12 17:00:00 - Feat.: - Title: Šéf radikálnej pravice v Portugalsku objavil medzeru na trhu. Sľúbil, že sa postará o „upratovanie v krajine“
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:48