Davy turistov odišli, teploty klesajú, rovnako je to aj s cenami. Vychutnajte si krásne pláže Dubrovniku aj na jeseň. Región okrem toho ponúka aj príjemné horské túry s ohromujúcou scenériou.Flickr.com
StoryEditor

Chorvátsko potichu otvorilo hranice turistom. Stačí splniť jednoduchú podmienku

14.05.2020, 14:10
Autor:
redredČTKČTK
Zdroj ďalej uviedol, že ľudia prichádzajúci do Chorvátska dostanú pri vstupe písomné pokyny, ako sa v krajine počas koronavírusovej epidémie správať.

Chorvátsko nepozorovane otvorilo svoje hranice pre zahraničných turistov. Už od 9. mája môžu využívať výnimku zo zákazu prekročenia hraníc. Turisti musia preukázať, že je to v "hospodárskom záujme" Chorvátska. K tomu podľa vlády stačí aj rezervované ubytovanie. Pláže začne od soboty otvárať pre verejnosť i Grécko.

​Z čisto právneho hľadiska je vpustenie turistov v rozpore s odporúčaniami zdravotníckych úradov, ktoré povoľujú cudzincom prekročiť hranicu len v prípade, že preukážu vlastníctvo nehnuteľnosti či lode v Chorvátsku či do krajiny prichádzajú na pohreb. Druhú výnimku tvoria ľudia, ktorých do Chorvátska pozval niektorý ekonomický subjekt. Tretia situácia sa vzťahuje na cudzincov, ktorí majú v Chorvátsku nejaký "hospodársky záujem". Upozornil na to denník Jutarnji list.

Podľa zistení denníka do kategórie "hospodárskeho záujmu" spadajú práve turisti zo zahraničia, hoci to v oficiálnych dokumentoch nikde nie je výslovne spomenuté.

Na všetky tri kategórie prichádzajúcich sa podľa denníka nebude vzťahovať dosiaľ platná 14-dňová povinná karanténa po príchode.

Nutná rezervácia ubytovania

Informácie nepriamo potvrdil aj minister vnútra a šéf štábu civilnej ochrany Dovor Božinović, ktorý na pondelňajšej tlačovej konferencii oznámil, že osoby, ktoré na hraniciach doložia rezerváciu ubytovania, budú môcť bez problémov vstúpiť do krajiny.

"Môžu Chorváti, môžu aj cudzinci, môžu predovšetkým občania Európskej únie. Samozrejme, ak majú rezerváciu v hoteli a budú dodržiavať všetky opatrenia," povedal Božinović. Minister jedným dychom dodal, že konečné rozhodnutie o spôsobe otvorenia hraníc padne na úrovni celej Európskej únie.

"Samozrejme, že každý turista je hospodárskym záujmom. Sme turistická krajiny a je jasné, ako veľmi nás zasiahne zlá sezóna. Vzhľadom na situáciu nechceme cudzincov výslovne pozývať, ale nebudeme ich ani odmietať. Budú môcť pricestovať na letnú dovolenku, keď si pobyt zaplatili," povedal denníku nemenovaný zdroj blízky štábu, ktorý opatrenie prijal.

Zdroj ďalej uviedol, že ľudia prichádzajúci do Chorvátska dostanú pri vstupe písomné pokyny, ako sa v krajine počas koronavírusovej epidémie správať.

"Znamená to, že sa budú čo najviac zdržiavať v objekte, ktorý si pre dovolenku rezervovali. Pokiaľ ide o more, samozrejme sa budú môcť kúpať, pretože s tým cieľom si pobyt zaplatili. Pochopiteľne budú musieť dodržiavať pokyny vydané všetkým užívateľom pláží týkajúce sa hygieny a fyzického odstupu," dodal.

Denník uvádza, že vyjadrenia ministra Božinoviča predstavovali pre pracovníkov v cestovnom ruchu prekvapenie. Predovšetkým s ohľadom na to, že možnosť príchodu zahraničných turistov nie je nikde explicitne spomenutá. Niektoré médiá upozorňujú, že chorvátske úrady na otázky o platnosti výnimky nereagujú a že stále nie je jasné, či pohraničníci budú turistov skutočne vpúšťať do krajiny s obyčajnou hotelovou rezerváciou.

Splitský denník Slobodna Dalmacija neoficiálne otvorenie hraníc pre turistov hodnotí predovšetkým ako snahu Chorvátska "nenaštvať EÚ", ktorá chce koordinovať obnovenie cezhraničného cestovného ruchu na úrovni celého bloku. Tento postup podľa denníka presadzujú predovšetkým väčšie krajiny, pre ktoré turizmus nie je natoľko významný a ktoré by najradšej nechali toto leto občanov tráviť dovolenku vo vnútri svojich hraníc.

V Grécku sa otvoria pláže

Opatrenia proti koronavírusu uvoľňuje tiež pozvoľna Grécko. Od soboty sa tam za prísnych podmienok opäť otvoria pre verejnosť pláže s organizovanou prevádzkou. Vláda k tomuto kroku podľa miestnych médií pristúpila vzhľadom na očakávané teploty, ktoré sa majú na juhu krajiny blížiť až k 40 stupňom Celzia. Chce však zabrániť davom na plážach, v novom nariadení totiž obmedzila okrem iného počet návštevníkov pláží aj vzdialenosť slnečníkov a lehátok.

Od soboty bude môcť byť na piatich stovkách gréckych plážach prevádzkovaných mestami či súkromníkmi súčasne len 40 ľudí na tisíc metrov štvorcových. Vzdialenosť medzi slnečníkmi s lehátkami bude musieť byť minimálne štyri metre. Pod jedným slnečníkom budú môcť byť len dve lehátka, výnimku budú mať rodiny s malými deťmi.

Po každom návštevníkovi bude musieť personál lehátka vydezinfikovať a pravidelne sa majú dezinfikovať aj sociálne zariadenia. Bary na plážach budú môcť ponúkať jedlo a pitie len z okienka, pri ktorom nebudú smieť byť záhradky. Jedlo bude musieť byť zabalené a nesmie sa pripravovať na mieste. Zakázaný na plážach bude predaj alkoholu i kontaktné športy. Predajcovia by mali mať rúška a rukavice.

Pre turistiku však konkrétny plán zverejní grécka vláda budúci týždeň a zohľadní v ňom odporúčania, ktoré v stredu vydala Európska komisia, napísal denník Kathimerini.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-14 09:10:11 - Feat.: 0 - Title: Letná sezóna môže byť pre Chorvátsko katastrofická. Slováci zatiaľ zájazdy nerušia 02 - Modified: 2020-04-23 19:51:30 - Feat.: 0 - Title: Chorváti chcú dovolenkárov. Riešia, ako by pre nich otvorili hranice 03 - Modified: 2020-04-29 08:21:29 - Feat.: 0 - Title: Žiadne Chorvátsko. Dovolenkujme na Slovensku, ináč riskujeme druhú vlnu, varuje Krčméry
01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 05 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:22