Reuters
StoryEditor

Nemci sa chcú dostať na Malorku. Madrid odkázal, že si musia počkať

17.05.2020, 16:17
Autor:
ČTKČTK
Mallorca je medzi Nemcami natoľko obľúbená, že dostala prezývku "17. spolková krajina".

Nemci od španielskych úradov chcú, aby im umožnili cestu na Malorku, ak tam vlastnia nehnuteľnosť.

Madrid to ale odmieta a trvá na tom, že si Nemci musia počkať, keď skončí celoštátna karanténa. Núdzový stav má v Španielsku skončiť 24. mája, nemeckí majitelia nehnuteľností na ostrove by ho ale radi videli zrušený skôr.

​Premiér Pedro Sánchez v sobotu uviedol, že parlament naposledy požiada o jeho predĺženie o ďalší mesiac. Nemci neváhajú pohroziť stiahnutím investícií z ostrova, uviedla agentúra AFP.

Rozhorčení Nemci 

Od začiatku apríla sa na úrady Baleárskych ostrovov, ktorých je Mallorca súčasťou, v liste obrátilo niekoľko sto rozhorčených Nemcov. Tamojšie protikoronavírusové opatrenia, ktoré obmedzujú cestovanie, považujú za "úplne prehnané" a argumentujú poklesom počtu nových prípadov nákazy v Španielsku.

"Na Malorku tento rok musia jazdiť turisti, inak to ostrov zničí. Tu je na turistoch závislé skoro všetko," varoval v týždenníku Der Spiegel Ralf Becker, ktorý za iniciatívou stojí. A otázku, kedy bude možný návrat na ostrov, si kladú takmer denne aj nemecké médiá.

Mallorca je medzi Nemcami natoľko obľúbená, že dostala prezývku "17. spolková krajina". Vlani ich na pláže ostrova prišlo asi 4,5 milióna.

Španielska vláda ale nechce riskovať opätovné zhoršenie epidémie. Do uzavretej krajiny sa od piatku dostanú lietadlami a na lodiach len Španieli, osoby s trvalým pobytom a ľudia, ktorí majú výnimku.

Žiadne výnimky 

Vlastníctvo rekreačnej nehnuteľnosti ale dôvodom k priznaniu výnimky nie je. Kabinet, ktorý zakázal i pohyb ľudí medzi jednotlivými regiónmi, argumentuje, že by nebolo spravodlivé, aby Španiel do svojho výletného domčeka nemohol, zatiaľ čo cudzinec áno.

Rozpaky nad požiadavky svojich krajanov prejavujú aj niektorí nemeckí usadlíci na Malorke. "To, čo sa vám javí ako luxusné destinácia, je vlasť mnohých detí, ktoré musia zostávať zatvorené doma, ale ktoré na rozdiel od vás chápu, že sa teraz nemôžu chodiť hrať na ihrisko," povedala vo videu Alice Weberová, ktorá má na starosti medzinárodné vzťahy v španielskej regionálnej ľavicej a ekologickej strane Mes per Mallorca.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 03 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 04 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 05 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:04