Reuters
StoryEditor

V Pakistane sa do obývanej oblasti zrútilo lietadlo. Najmenej jeden človek zázračne prežil

22.05.2020, 12:31
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Lietadlo sa zrútilo tesne pred pristátím, na palube sa nachádzalo 99 pasažierov a osem členov posádky.

Dopravné lietadlo typu Airbus A320 s vyše sto pasažiermi na palube sa zrútilo v piatok v obývanej oblasti pri pakistanskom meste Karáči.

Mnohí z nich zahynuli, ale najmenej jeden človek podľa najnovších agentúrnych správ nešťastie prežil.

Airbus pakistanskej spoločnosti PIA štartoval o jednej hodine popoludní miestneho času (o 10:00 SELČ) z Láhaure na severe krajiny a v Karáčí mal pristáť za necelé dve hodiny.

Pôvodne sa údaje o počte ľudí na palube rôznili - karáčský starosta napríklad uviedol, že na palube bolo 107 ľudí. Neskôr však agentúra Reuters s odvolaním sa na úrady napísala o 99, zatiaľ čo agentúra AP o 98 ľuďoch.

Karáčský starosta Vasim Achtar pôvodne oznámil, že nešťastie nikto neprežil, podľa miestnych televíznych staníc však prežili traja ľudia, ktorí sedeli v prvom rade. Na záberoch je tiež vidieť muža na nosidlách, ktorý bol neskôr identifikovaný ako Zafar Masuda, píše AP.

Regionálne úrady potvrdili, že Zafar Masuda, riaditeľ pandžábskej banky, nehodu zázračne prežil. Ten údajne hovoril s predsedom vlády provincie Sindh, ktorý sa zaujímal o jeho stav, píše Reuters.

Na záberoch štátnej televízie bolo vidno vrak lietadla spoločnosti Pakistan International Airlines (PIA). Lietadlo sa zrútilo tesne pred pristátím. Podľa pakistanského leteckého úradu pilot lietadla vyslal núdzový signál s tým, že došlo k zlyhaniu jedného z motorov, a pred haváriou uskutočnil dva alebo tri pokusy o pristátie.

Lietadlo pri páde poškodilo množstvo domov. Obývaná oblasť pri Džinnáhovom medzinárodnom letisku, známa ako Model Colony, je chudobnou a preľudnenou štvrťou. Na mieste nešťastia prebiehajú záchranné práce.

Na miesto vyrazili sanitky a záchranári a armáda poslala jednotku rýchleho nasadenia. Na záberoch odvysielaných televíziou Geo bolo vidieť v blízkosti miesta nešťastia mnoho ľudí. Sanitky si medzi nimi museli kliesniť cestu.

Armáda vyslala tiež vrtuľník na odhad škôd a pre potreby zásahu záchranárov. Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo mimoriadnu situáciu v niekoľkých nemocniciach.

K incidentu došlo iba niekoľko dní po tom, ako Pakistan začal obnovovať prevádzku komerčných letov.

01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-03-18 21:28:16 - Feat.: - Title: Lietadlo Lufthansy núdzovo pristálo na Rodose, v kabíne sa dymilo 03 - Modified: 2024-03-16 07:33:34 - Feat.: - Title: Boeing pristál v Oregone bez časti vonkajšieho plášťa. Je možné, že oň prišiel počas letu 04 - Modified: 2024-03-11 08:06:24 - Feat.: - Title: „Akoby zamrzlo.“ Lietadlo sa prudko prepadlo vzduchom, zranilo sa päťdesiat ľudí 05 - Modified: 2024-03-11 07:49:12 - Feat.: - Title: Päť osôb prišlo o život pri páde malého lietadla vo Virgínii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:38