TASR/AP
StoryEditor

"Rozmaznané dieťa, je to neúctivé." Trumpovo správanie v továrni vyvolalo pobúrenie

22.05.2020, 12:59
Autor:
jhrjhrČTKČTK
Americký prezident Donald Trump si v michiganskej továrni odmietol nasadiť rúško.

Americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi sa opätovne podarilo vzbudiť pohoršenie svojím správaním.

Pri návšteve michiganskej továrne automobilky Ford, ktorá vyrába pľúcne respirátory, si Trump odmietol aj napriek opakovaným naliehaniam miestnych predstaviteľov nasadiť rúško.

"Nechcel som urobiť médiám radosť, aby ma v ňom videli," povedal Trump s tým, že počas prehliadky továrne na sebe rúško mal, pred novinármi si ho však vraj zase zložil.

Trump nosiť rúško opakovane odmieta, hoci to ako preventívne opatrenie pred šírením koronavírusu obyvateľom USA odporúča federálna vláda.

Ostrá kritika od generálnej prokurátorky

Za jeho konanie ho kritizovala michiganská generálna prokurátorka Dana Nesselová.

Prezidenta označila za "rozmaznané dieťa". Podľa nej sa Trump zachoval k občanom koronavírusom ťažko zasiahnutého štátu Michigan "mimoriadne neúctivo".

Nesselová ešte pred Trumpovou návštevou pohrozila spoločnosti Ford právnymi krokmi, ak ho nechajú v továrni chodiť bez rúška. Samotná továreň to od svojich zamestnancov totiž požaduje.

Trump ako vždy ostro reagoval na svojom Twitteri. Osočil ju, že svoju "hlúposťou" by mohla rozčúliť firmu a donútiť ju odísť zo štátu, "ako mnohé iné spoločnosti, než som prišiel ja a priviedol podniky späť do Michiganu".

"Je to na ňom," odpovedal na otázky novinárov, či má prezident v továrni nosiť rúška, výkonný predseda spoločnosti Bill Ford.

Firma žiadala prezidenta o nosenie rúška

Spoločnosť po Trumpovej návšteve uviedla, že jej zástupcovia ho opakovane žiadali o nosenie rúška, k tomu sa prezident zaviazal pri prezeraní športových vozidiel Ford GT.

Podľa stanice CNN Trump návštevu Michiganu využil na volebnú kampaň. Odmietaním nosiť rúško naznačoval, že stojí za "zabudnutými Američanmi", ktorí požadujú uvoľnenie karanténnych opatrení a obnovenie ekonomiky.

"Trvalá karanténa nie je stratégiou pre zdravý štát alebo zdravú krajinu. Aby sme chránili zdravie našich ľudí, musíme mať fungujúcu ekonomiku," vyhlásil Trump, ktorý podľa CNN odmietol argumenty kritikov, ktorí tvrdia, že ešte nie je bezpečné pristúpiť k znovuotvoreniu krajiny.

Trump to nebude mať ľahké

Podľa volebných prieskumov v Michigane má náskok jeho demokratický protivník v prezidentských voľbách Joe Biden. V minulých prezidentských voľbách v roku 2016 tu Trump zvíťazil a nepochybne by svoj úspech rád zopakoval.

Nebude to však mať ľahké. V prieskumoch obyvatelia vyjadrujú väčšiu podporu demokratickej guvernérke Gretchen Whitmerovej ktorú Trump opakovane kritizuje, než prezidentovi.

Podľa prieskumu Public Policy Polling 60 percent respondentov sa domnieva, že Trump nesie veľkú zodpovednosť za vysoký počet úmrtí na Covid-19 v USA aj stratu pracovných pozícií spôsobenú pandémiou.

Vlajky budú na pol žrde

Trump pri návšteve Michiganu oznámil, že na počesť desaťtisícov obetí pandémie v Spojených štátoch nechá viať vlajky na verejných budovách tri dni na pol žrde.

Vedúci predstavitelia Demokratickej strany v Kongrese Nancy Pelosiová a Chuck Schumer vo štvrtok Trumpa vyzvali, aby nechal stiahnuť vlajky na pol žrde, akonáhle počet mŕtvych v dôsledku pandémie dosiahne 100-tisíc. "Bude to národné vyjadrenie smútku," uviedli.

New York, jeden z najviac postihnutých amerických štátov, si týmto spôsobom už na začiatku apríla uctil tisíce obetí pandémie. V USA podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa komplikáciám spojeným s koronaírusovou infekciou podľahlo už bezmála 95-tisíc osôb.

01 - Modified: 2020-05-15 18:47:17 - Feat.: 0 - Title: "Robíme pozoruhodné pokroky." USA možno budú mať vakcínu skôr ako koncom roka, tvrdí Trump 02 - Modified: 2020-05-19 15:40:27 - Feat.: 0 - Title: Trump kritizoval svoju obľúbenú televíziu. Kvôli antimalariku, ktorý považuje za zázračný liek na koronavírus 03 - Modified: 2020-05-20 17:38:01 - Feat.: 0 - Title: Trump zostril rétoriku. Peking obvinil z celosvetového masového zabíjania
01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:31