US Navy
StoryEditor

VIDEO: Doteraz najsilnejší laser zničil lietadlo vo vzduchu. Mieril z lode USA

23.05.2020, 21:38
Autor:
vlcvlc
Námorníctvo uviedlo, že riadené energetické zbrane sú účinné proti dronom alebo ozbrojeným malým člnom.

Americké námorníctvo úspešne testovalo zatiaľ najsilnejší vysokoenergetický bojový laser. Ten je umiestnený na bojovej lodi a svojou silou dokáže zasiahnuť a poškodiť lietadlo vo vzduchu aj obrnený čln na mori. Námorníctvo o tom informovalo v piatok, kedy súčasne zverejnilo fotografie a videá. Podľa niektorých odhadov má laser silu až 150 kilowattov.

Na záberoch námorníctva je zachytená obojživelná loď USS Portland, ako za pomoci vysokoenergetického laseru ničí letiaci dron. Laser vojaci aktivovali z paluby lode.

Armáda nezverejnila presnú lokáciu, v ktorej test lasera prebehol, ani jeho silu. Podľa správy Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie z roku 2018 by mohlo ísť o laser s výkonom 150 kilowattov, píše CNN.

Zmení pravidlá vojny na mori

"Vykonávaním testov laserových zbraní na mori získame cenné informácie o ich používaní, čo sa nám bude hodiť pre vyhodnocovanie potenciálnych hrozieb," uviedol kapitán lode Karree Sander. Dodal, že vďaka tejto pokročilej technológii sa zmenia pravidlá vojny na mori.

Laser by sa tiež novo mohol stať bežnou súčasťou systému protiraketovej obrany.

Námorníctvo uviedlo, že riadené energetické zbrane sú účinné proti dronom alebo ozbrojeným malým člnom. Vývoj tejto techniky má veliteľom ozbrojených námorných síl poskytnúť mnohé výhody, najmä v podobe väčšieho priestoru pre rozhodujúce manévre i útok.

Pri "streľbe" nevydáva laser žiadne zvuky. Nepotrebuje žiadnu muníciu, len energiu. "(Laser) vystrelí obrovské množstvo fotónov na útočiaci objekt, bez toho aby sme sa museli zaoberať silou vetra, dostrelom alebo čímkoľvek iným," vysvetlil poručík Cale Hughes. "S jeho pomocou sme schopní zasiahnuť ciele rýchlosťou svetla," dodáva.

Laserové zbrane proti dronom

Po rokoch testovania sa americké námorníctvo rozhodlo vybaviť vôbec prvú loď laserovou zbraňou už v roku 2013. Zariadenie bolo umiestnené na lodi USS Ponce, čo bolo pôvodne transportné a vyloďovacie plavidlo prestavané na podpornú loď Piatej flotily. Loď bola vyradená z prevádzky minulý rok.

Lasery začala armáda zapájať po útokoch dronov Islamského štátu. V roku 2016 na niekoľko mesiacov jeho drony ovládli nebo a zastavili ofenzívu irackej armády a amerických špeciálnych jednotiek pri oslobodzovaní Mosulu.

Džihádisti na zbrane prerobili bežné komerčné kvadrokoptéry a ďalšie drony v nízkej cene, ktoré sa bežne dajú zohnať cez internet aj v obchodoch s hračkami, a vyzbrojili ich náložami a granátmi. Potom ich prakticky nepozorovane posielali do boja.

Americká armáda tak vtedy začala testovať experimentálne systém MEHEL 2.0 (Mobile High-Energy Laser) na obrnenom kolesovom vozidle Stryker, ktorý dokázal dron doslova zmiesť z oblohy.

Pred tromi rokmi, keď mala americká armáda k dispozícii laser s výkonom 10 kW, avizovali Spojené štáty testy silnejšej zbrane. Šéf americkej protiraketovej obrany James Dickinson vtedy naznacil, že by armáda mohla vyskúšať laser až s výkonom 100 kW. Ak teda teraz testovaný laser skutočne dosahuje spomínaných 150 kW, predčila armáda svoje skoršie prognózy.

01 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-22 04:40:10 - Feat.: - Title: Globálne vojenské výdavky boli vlani rekordné, na armádu najviac minuli Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-21 11:57:00 - Feat.: - Title: USA potrebujú znížiť vysoký rozpočtový deficit, tvrdí menový fond
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 22:28