Reuters
StoryEditor

Trump príkazom usiluje o zníženie právnej ochrany sociálnych sietí

28.05.2020, 22:31
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump reaguje na krok spoločnosti Twitter, ktorá označila niekoľko jeho správ za nepresné.

Americký prezident Donald Trump dnes nariadil preskúmať zákon, ktorý chráni sociálne siete pred prevzatím zodpovednosti za obsah zverejnený ich užívateľmi.

Exekutívny príkaz podpísal v reakcii na krok spoločnosti Twitter, ktorá označila niekoľko jeho správ za nepresné.

Podľa názorov odborníkov nemá jeho pokus valné šancu na úspech, napísali svetové agentúry.

Trump príkazom útočí na ustanovenia zákona z roku 1996, ktoré dávajú spoločnostiam Facebook, Twitter, Youtube a Google de facto imunitu voči žalobám spojeným s verejným obsahom, lebo im udeľuje status obyčajnej platformy.

Mohli by čeliť žalobám

Cieľom prezidentovho príkazu je zmeniť spôsob, akým je zákon využívaný. Regulačným úradom chce umožniť, aby sa mohli vyjadriť k tomu, ako jednotlivé spoločnosti spravujú obsah na sieťach.

Federálna komisia pre spoje (FCC), na ktorú sa Trump exekutívnym príkazom obracia, by tak mohla napríklad dospieť k záveru, že siete moderovaním príspevkov strácajú právnu ochrany, ktorú im poskytuje spomínaný zákon. To by mohlo internetové spoločnosti vystaviť žalobám. Sociálne siete by tak boli považované skôr za vydavateľa než za platformy.

Podnety ohľadom cenzúry

Príkaz tiež nariaďuje zriadenie niekoľkých kontrolných orgánov, ktoré majú zbierať podnety verejnosti ohľadom možnej cenzúry na internete a skúmať, či jednotlivé americké štáty presadia zákony, ktoré platformám zakazujú nečestné a zavádzajúce rokovania.

Twitter upozorňoval na Trumpove príspevky

Trump v stredu pohrozil spoločnosti Twitter reguláciou potom, čo sa vedľa jeho príspevkov o rizikách korešpondenčného hlasovania objavila poznámka upozorňujúca na to, že sú niektoré jeho tvrdenia nepresné.

Twitter sa pritom odvolával na články televízie CNN a denníku The Washington Post, ktoré upozorňujú na závery expertov, že podvody pri hlasovaní poštou sú v USA výnimočne vzácne. Prezident tieto dve médiá opakovane osočuje, že produkujú ideologicky zamerané spravodajstvo.

Trump následne uviedol, že sociálne siete prevádzkované technologickými gigantmi zo Silicon Valley "umlčujú konzervatívne hlasy" a zasahujú do nadchádzajúcich prezidentských volieb. "Budeme ich silne regulovať, alebo ich zavrieme, než aby sme to dopustili," napísal prezident.

Dorsey reagoval

Šéf Twitteru Jack Dorsey o niečo neskôr napísal, že spoločnosť bude "naďalej celosvetovo poukazovať na nepravdivé alebo rozporuplné informácie ohľadom volieb".

"Kvôli tomu však nie sme 'arbitrami pravdy'. Naším zámerom je dať do súvislosti protichodné tvrdenia a ukázať odporujúce si informácie, aby si ľudia urobili názor sami," pokračoval Dorsey.

Dlhodobá diskusia

Debata ohľadom statusu internetových platforiem sa v USA aj inde vo svete vedie už dlho a nie je obmedzená len na poslednú nezhodu medzi Trumpom a Twitterom. Podobný návrh exekutívneho príkazu sa objavil v Trumpovej administratíve už skôr. Vtedy sa však podľa AP usúdilo, že odporuje konzervatívnym princípov deregulácie a slobody prejavu.

Podľa agentúry AP mnoho expertov pochybuje o tom, že by sa prezident mohol príkazom domôcť zásadnejších zmien vo fungovaní sociálnych sietí. K zmene zákona by totiž potreboval podporu Kongresu, ktorého dolnú komoru ovládajú opoziční demokrati.

01 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 02 - Modified: 2024-03-20 18:37:14 - Feat.: - Title: Izraelský vládny hovorca bol suspendovaný kvôli výroku na sieti X o pomoci pre Gazu 03 - Modified: 2024-04-08 08:00:00 - Feat.: - Title: X inzerovala reklamu so súpravou na kradnutie spermií. Urobte z neho otca bez jeho vedomia, vyskakovali slogany na sociálnej sieti 04 - Modified: 2024-03-05 05:56:44 - Feat.: - Title: Musk si neplatí účty. Niekdajšie vedenie Twitteru ho žaluje za nevyplatenie odstupného 05 - Modified: 2024-02-20 15:25:47 - Feat.: - Title: Sociálna sieť X zablokovala nové konto Julije Navaľnej. Politička chce pokračovať v odkaze svojho manžela
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:08