Reuters
StoryEditor

Nie jeden, ale traja. Nové video ukazuje, že zavraženého Floyda znehybňovali viacerí policajti

30.05.2020, 13:43
Autor:
vlcvlc
Minneapoliská polícia už skôr oznámila, že zo zboru prepustila všetkých štyroch policajtov zasahujúcich pri incidente.

Video, ktoré sa objavilo v piatok na sociálnych sieťach, ukazuje, že policajt Derek Chauvin neklačal na Afroameričanovi Georgovi Floydovi sám.

Zábery ukazujú miesto zatknutia zozadu, a tak sú vidieť ďalší dvaja policajti, ktorí muža znehybňujú. Minneapoliská polícia už skôr oznámila, že zo zboru prepustila všetkých štyroch policajtov zasahujúcich pri incidente.

Prvé video od očitej svedkyne Darnell Frazierovej zachytáva miesto činu spoza auta, teda je vidieť len hlava a horná časť tela Georgea Floyda a policajt Derek Chauvin, ktorý mu kľačí na krku.

Na novom videu, ktorého autor je podľa portálu CNN neznámy, sú však vidieť ďalší dvaja policajti, ktorí Floyda znehybňujú. Jeden z nich mu pritom kľačal na hrudníku. Tretí mu znehybňoval nohy.

Spravodajský web CNN sa tiež obrátil na minneapoliskú políciu kvôli overeniu autenticity videa, ale vyjadrenie policajných úradníkov sa mu získať nepodarilo. Nevyjadril sa ani advokát Floydovej rodiny Ben Crump.

Policajt Derek Chauvin, ktorý kolenom držal pri zemi Georgea Floyda, bol v piatok zatknutý a obvinený z vraždy. Podľa trestného oznámenia muži kľačal na krku osem minút a 46 sekúnd, z čoho dve minúty a 53 sekúnd bolo v čase, keď Floyd už nereagoval.

Všetci štyria zasahujúci policajti už kvôli incidentu prišli o prácu. Účastníci manifestácií a nepokojov však požadujú po úradoch, aby ich stíhali za vraždu. V tomto duchu sa v stredu vyjadril aj starosta Minneapolisu Jacob Frey.

Afroameričan na videu prosí, aby ho policajt nezabíjal, a opakovane sa sťažuje, že nemôže dýchať. K Floydovej smrti zrejme viedla kombinácia policajného zákroku, zdravotných problémov a možných omamných látok v tele.

​Incident spustil vlnu masívnych protestov naprieč Spojenými štátmi. V sobotu v noci sa demonštrovalo vo viac ako 25 mestách a vláda povolala členov Národnej gardy.

V Houstone, kde zosnulý černoch George Floyd vyrástol, sa niekoľko tisíc ľudí zišlo pred radnicu. V newyorskom Brooklyne polícia údajne množstvo protestujúcich zatkla.

"Nemôžem dýchať", skandovali v piatok večer tiež demonštranti pred Bielym domom v pripomienke posledných slov George Floyda a ďalšieho černocha Erika Garnera, ktorý bol pri zatýkaní v New Yorku v roku 2014 pritlačený k zemi, stratil vedomie a v nemocnici zomrel.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:12