Reuter
StoryEditor

Život bez polície? Demonštranti prevzali kontrolu v Seattli, Trump ich označil za teroristov

12.06.2020, 09:33
Autor:
ČTKČTK
Trump vyzval starostku mesta, aby spravila s demonštrantmi poriadok.

Policajti zo štvrte Capitol Hill v meste Seattle na severozápade USA sa po týždňoch stretov s demonštrantami stiahli z miestnej policajnej stanice a nechali protestujúcim voľnú pôsobnosť.

Ľudia sa tejto príležitosti chopili a ustanovili v oblasti takzvanú autonómnu zónu, ktorá je experimentom pre život bez polície, napísal denník The New York Times (NYT). Proti tomuto vývoju sa však tvrdo ohradzuje prezident Donald Trump.

Pouličný festival

"Tento priestor je teraz majetkom ľudu zo Seattlu," píše sa na obrovskom transparente vyvesenom na teraz prázdnej policajnej stanici.

NYT opisuje vzniknutú situáciu z polovice ako pouličný festival a z polovice ako komúnu. Stovky ľudí sa schádzajú, aby si vypočuli príhovory, hudobné vystúpenia či predčítanie poézie.

Bývajú na ulici v stanoch a spoločnými silami si zaisťujú jedlo a lekársku starostlivosť. Verejne sa premietajú filmy o rasizme v Amerike a deti sa hrajú na prázdnych uliciach.

S podporou úradov

Zóna funguje s tichou podporou úradov. Na mieste bol v stredu šéf miestnych hasičov Harold Scoggins, ktorý sprostredkovával rozhovor medzi protestujúcimi a vedením polície a uisťoval sa, že vo štvrti panujú náležité hygienické podmienky.

"Nemám vôbec tušenie, kam to smeruje," povedal Scoggins. "Pracujeme krok po kroku na tom, ako si vybudovať vzťahy, budujeme dôveru na malých veciach, aby sme si to dokázali objasniť spoločne," dodal.

Desiatkami amerických miest otriasajú viac ako dva týždne protesty, ktoré krajina nezažila od 60. rokov minulého storočia.

Masové demonštrácie per

Demonštrácia zapálilo video, na ktorom belošský policajt kľačí takmer deväť minút na krku zatýkaného černocha George Floyda, ktorý opakovane hovorí, že nemôže dýchať. Floyd bol krátko po zákroku vyhlásený za mŕtveho.

Demonštranti protestujú proti policajnej brutalite voči černochom a proti zakorenenému rasizmu v americkej spoločnosti. Na mnohých miestach sa ich požiadavky vyvinuli v heslo "defund the police" (odstráňte financie pre políciu), ktorým požadujú zníženie rozpočtu policajných zborov a presmerovanie peňazí na sociálne programy.

Protestujúci totiž tvrdia, že medzi občanmi a poriadkovými silami na niektorých miestach panuje taká nedôvera, že pôsobenie polície mnoho ľudí skôr ohrozuje než chráni.

Návrhy miest na rozpustenie polície

Mnohí činitelia po celej krajine sľúbili rozsiahle policajné reformy a objavujú sa aj návrhy z konkrétnych miest na rozpustenie policajných zborov. Tie by mali následne znovu vzniknúť v zásadne odlišnej podobe, zatiaľ však nie je celkom jasné v akej.

Donald Trump, ktorý sa sám nazval prezidentom zákona a poriadku, sa však proti tomuto vývoju tvrdo vymedzuje a považuje ho za požiadavku radikálov usilujúcich o rozvrátenie verejného poriadku.

"Domáci teroristi ovládli Seattle, riadia ich samozrejme radikálne-ľavicoví demokrati," napísal Trump na sociálnej sieti twitter.

Trump chce poriadok

"Prevezmite hneď kontrolu nad svojím mestom," vyzval v ďalšom príspevku Trump starostku Seattlu. "Ak to neurobíte, tak to urobím ja. Toto nie je hra. Títo hnusní anarchisti musí byť okamžite zastavení," pokračoval prezident.

"Zaistite nám všetkým bezpečnosť. Bežte späť do svojho bunkra," odpovedala na twitteri Trumpovi starostka Jenny Durkanová.

Odvolala sa pritom na správu zo začiatku mesiaca, že Trumpa ukryla jeho ochranka kvôli protestom pred Bielym domom asi na hodinu do krytu v Bielom dome. Trump neskôr vyhlásil, že bol v bunkri na inšpekciu.

Prezident po týždňoch protestov proti policajnej brutalite a rasizmu vyhlásil, že jeho vláda bude viac investovať do výcviku strážcov zákona a tiež prijíma opatrenia, ktoré uľahčia drobnému podnikaniu v menšinových komunitách prístup ku kapitálu.

Spojené štáty potrebujú silnejšie policajné sily a pokroku v tomto smere nepomôže označovanie miliónov Američanov za rasistov, uviedol Trump podľa agentúry Reuters pri návšteve kostola v Dallase.

01 - Modified: 2020-06-01 15:20:08 - Feat.: 0 - Title: Do akej situácie prišli protesty v USA? 02 - Modified: 2020-06-02 05:52:48 - Feat.: 0 - Title: Toto je domáci terorizmus, vyhlásil Trump. Protestujúcim pohrozil armádou 03 - Modified: 2020-06-08 06:53:33 - Feat.: 0 - Title: Protesty v USA: K davu prišiel v aute ozbrojený muž, jedného z demonštrantov postrelil 04 - Modified: 2020-06-10 14:19:05 - Feat.: 0 - Title: Protesty v USA zasiahli kultúru: Za obeť padlo Odviate vetrom, legendárny seriál zrušili úplne
01 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 02 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 05 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:56