Reuters
StoryEditor

Násilné protesty v Londýne. V centre demonštrujú stovky ľudí

13.06.2020, 16:01
Autor:
ČTKČTK
Krajne pravicoví demonštranti sa pustili aj do policajných zložiek.

Dnešné demonštrácie v centre Londýna, ktorú zvolali predstavitelia krajnej pravice s údajným cieľom ochrániť pamätníky pred vandalmi, sprevádzajú násilie a výtržnosti.

Podľa britských médií prišli do ulíc pri sídle britského parlamentu stovky ľudí, pričom popoludní začali potýčky s príslušníkmi bezpečnostných zložiek, na ktoré demonštranti okrem iného hádzali rôzne predmety. 

Krajná pravica

Podľa agentúry Reuters bolo asi 100 ľudí zapojených do potýčok na Trafalgarskom námestí, kde vzduchom lietali fľaše a horela pyrotechnika.

​Policajti predtým čelili davu taktiež na ulici Whitehall lemovanej vládnymi budovami, reportér spravodajskej spoločnosti BBC zase zachytil výpad demonštrantov voči strážcom zákona na námestí vedľa parlamentu.

Strety boli hlásené aj z mosta Westminster Bridge, polícia sa neskôr snažila protest na Parliament Square odrezať od okolia.

Denník Evening Standard uvádza, že dohromady prišlo asi 1000 prívržencov krajnej pravice. Zhromaždenie bolo zvolané v reakcii na plánovanú demonštráciu proti rasizmu a policajnej brutalite.

Organizátori uvádzali, že ich cieľom je zabrániť ničeniu tunajších pamätníkov po tom, čo minulý víkend niekto posprejoval sochu vojnového britského premiéra Winstona Churchilla.

Aktivisti z opačného tábora

Aktivisti z druhého tábora nakoniec svoj plánovaný pochod kvôli obavám zo stretov s pravicovými radikálmi zrušili, napriek tomu sa ale popoludní v Londýne schádzali aj stúpenci hnutia "na černošských životoch záleží".

Bezpečnostné zložky sa snažia dva tábory udržať v bezpečnej vzdialenosti od seba, uvádza televízia Sky News. Polícia predtým ohlásila, že niektorí ľudia si na zhromaždenia prinášajú zbrane. Úrady kvôli bezpečnostnému riziku ohlásili, že protesty musia skončiť do 17:00 (18:00 SELČ), a vydali obmedzenia ohľadne toho, kde je možné demonštrovať.

Ako neprijateľné odsúdila násilnosti vo vládnej štvrti britská ministerka vnútra. "Násilie proti našim policajtom nebude tolerované," odkázala Priti Patelová na twitteri. Podotkla, že verejné zdravie v Británii stále ohrozuje koronavírus, a demonštrantov vyzvala, aby šli domov a zastavili jeho šírenie.

"Je zjavné, že krajne pravicové skupiny vyvolávajú v centre Londýna násilnosti a neporiadok," dodal londýnsky starosta Sadiq Khan.

Odvolával sa pri tom konkrétne na správu, podľa ktorej protestujúci na policajtov hádzali aj dymovnice. "Nebudeme tolerovať útoky na našu políciu a páchatelia pocítia plnú silu zákona," napísal Khan.

Manifestácie so stovkami účastníkov sa konali aj mimo Londýna. Médiá popisovali krontácie medzi davmi opačne zmýšľajúcich demonštrantov v Bristole, Newscastle i Brightone. Policajtom sa zatiaľ zrejme aj tam darilo dva tábory oddeľovať a na začiatku popoludnia neboli z týchto miest hlásené násilnosti.

01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:47