Reuters
StoryEditor

Napätie v USA narastá. Polícia v Atlante zastrelila černocha, demonštranti podpálili reštauráciu

14.06.2020, 08:11
Autor:
ČTKČTK
Demonštranti v Atlante v americkom štáte Georgia zablokovali diaľnicu a zapálili reštauráciu reťazca rýchleho občerstvenia Wendy 's.

Incident, ktorý bol zachytený na videu, pravdepodobne povedie k posilneniu protestov proti policajnej brutalite naprieč Spojenými štátmi, informovala agentúra Reuters.

Nepokoje v Atlante prepukli po zotmení po tom, čo miestna starostka Keisha Lanceová Bottomsová oznámila, že prijala rezignáciu náčelníčky polície Eriky Shieldsovej. Tá zložila funkciu v reakcii na piatkové zastrelenie 27-ročného Raysharda Brooksa pri reštaurácii Wendy 's.

Miestna televízia odvysielala zábery reštaurácie rýchleho občerstvenia v plameňoch, pričom na nich neboli vidieť žiadni hasiči. Polícia sa medzitým stretla s demonštrantami pri neďalekej diaľnici.

Hasiči na miesto podľa Reuters dorazili po viac ako 45 minútach a mali policajnú ochranu. Z reštaurácie pri benzínovej pumpe však už ostali len obhorené trosky.

"Neverím, že išlo o oprávnené použitie smrtiacej sily," povedala Bottomsová na tlačovej konferencii a doplnila, že vyzvala políciu, aby strážnik, ktorý strieľal na Brooksa, dostal okamžitú výpoveď.

Zaspal v aute

Úrady doteraz mená dvoch belošských strážnikov, ktorí černocha zatýkali, nezverejnili. O niekoľko hodín neskôr však polícia oznámila, že jeden zo strážnikov dostal výpoveď a druhý bol postavený mimo službu.

Brooks mal malú dcéru, ktorá v sobotu slávila narodeniny, uviedli jeho právni zástupcovia. Zomrel následkom strelného poranenia v čase, keď sa v USA už niekoľko týždňov konajú protesty proti policajnej brutalite a rasizmu po zabití černocha Georgea Floyda.

Ten zomrel na konci mája pri zatýkaní v meste Minneapolis. Belošský policajt, ​​ktorý mu takmer deväť minút kľačal na krku, teraz čelí obvineniu z vraždy.

Pouličné protesty v blízkosti miesta streľby prepukli v Atlante v sobotu. Viac ako 100 ľudí na mieste požadovalo, aby boli dvaja strážnici v súvislosti so zabitím Brooksa obvinení.

Policajti nemali právo muža zastreliť

Polícia bola k reštaurácii rýchleho občerstvenia privolaná potom, čo Brooks údajne zaspal v aute, keď čakal, až na neho príde rad pri okienku drive-thru. Policajti sa ho pokúsili zatknúť, keď zlyhal pri teste triezvosti, uviedol Úrad pre vyšetrovanie štátu Georgia (GBI).

Video očitého svedka zachytilo Brooksa, ako sa bije s policajtmi na zemi, a následne im uteká cez parkovisko s niečím, čo vyzerá ako taser jedného zo strážnikov.

Druhé video z kamier v reštaurácii zachytila ​​Brooksa, ako sa pri úteku otočil a zrejme namieril taser na policajtov. Jeden zo strážnikov potom vystrelil, načo sa Brooks zvalil k zemi.

Právnici zastreleného muža uviedli, že polícia nemala právo použiť smrtiacu zbraň, aj keby Brooks použil taser, ktorý smrtiacou zbraňou nie je. "Nemôžete niekoho zastreliť, ak na vás nemieri strelnou zbraňou," uviedol právnik Chris Stewart.

Miestny prokurátor Paul Howard mladší uviedol, že sa začalo "intenzívne, nezávislé vyšetrovanie incidentu", zatiaľ čo sa čaká sa na závery GBI.

Bottomsová uviedla, že Shieldsovú, ktorá polícii viedla od decembra 2016 dočasne nahradí jej niekdajší zástupca, Afroameričan Rodney Bryant.

01 - Modified: 2021-03-17 05:05:52 - Feat.: - Title: Streľba v masážnych salónoch si vyžiadala najmenej osem obetí 02 - Modified: 2020-09-23 14:41:49 - Feat.: - Title: Zlož vlajku, lebo ti vypálime dom. Agresivita demonštrantov v USA rastie 03 - Modified: 2020-09-01 06:38:23 - Feat.: - Title: Trump v roli prezidenta "zákona a poriadku". Hájil mladíka, ktorý pri protestoch zastrelil dvoch ľudí 04 - Modified: 2020-08-30 06:30:48 - Feat.: - Title: Zorganizovala protest, mesto jej vystavilo faktúru. Za nadčasy mala zaplatiť viac ako 50-tisíc dolárov 05 - Modified: 2020-08-26 07:23:52 - Feat.: - Title: V americkom Wisconsine pri prestrelke zomrel muž, ďalší dvaja sú zranení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:02