KCNA via Reuters
StoryEditor

Únia varovala Severnú Kóreu pred ďalšími provokáciami

16.06.2020, 19:10
Autor:
TASRTASR
KĽDR okrem zničenia úradu takisto prerušila všetky komunikačné linky s Južnou Kóreou.

Európska únia v utorok varovala Severnú Kóreu pred podnikaním ďalších "provokatívnych a nebezpečných krokov" po tom, ako KĽDR v utorok zničila medzikórejský styčný úrad v pohraničnom meste Kesong. Informovala o tom agentúra AFP.

Európska únia prostredníctvom svojho hovorcu vyjadrila ľútosť nad nedávnymi krokmi KĽDR, ktoré vedú k zvyšovaniu napätia, narúšajú stabilitu a podkopávajú úsilie o diplomatické riešenie situácie na Kórejskom polostrove.

KĽDR okrem zničenia úradu takisto prerušila všetky komunikačné linky s Južnou Kóreou. Severokórejská armáda zároveň pohrozila, že sa vráti späť do zón, ktoré boli demilitarizované na základe medzikórejských mierových dohôd.

Južná Kórea vyjadrila "veľkú ľútosť" nad demoláciou úradu a varovala pred "rozhodnou reakciou", ak kroky Pchjongjangu povedú k zhoršeniu situácie.

Demolácia úradu, ktorý sa nachádza v spoločnom priemyselnom parku na severokórejskom území a ktorý vznikol v roku 2018 ako možný prvý krok k zriadeniu veľvyslanectiev medzi Severom a Juhom, bola do značnej miery symbolická, napísala agentúra AP.

Je však pravdepodobné, že išlo o najprovokatívnejší akt, ktorý Severná Kórea urobila po vstupe do jadrovej diplomacie v roku 2018 po tom, čo americko-severokórejská patová situácia vyvolala obavy z vojny.

Utorňajší akt je takisto vážnou prekážkou pre úsilie liberálneho juhokórejského prezidenta Mun Če-ina o obnovenie medzikórejského dialógu.

Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) uviedla, že KĽDR zničila úrad "obrovskou explóziou", pretože "rozzúrení ľudia" v KĽDR sú odhodlaní "prinútiť ľudskú spodinu a tých, ktorí chránia túto spodinu, draho zaplatiť za svoje zločiny".

Podľa AP tým KCNA očividne odkazovala na severokórejských prebehlíkov, ktorí celé roky vypúšťajú protiseverokórejské propagandistické letáky pomocou balónov cez hranice.

01 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 02 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch 03 - Modified: 2024-04-02 05:08:33 - Feat.: - Title: KĽDR odpálila balistickú raketu. Chcú miasť pred voľbami, kritizuje Južná Kórea 04 - Modified: 2024-03-28 19:30:11 - Feat.: - Title: Moskva sa postavila za KĽDR. USA kritizujú Rusko za veto rezolúcie o dohľade nad sankciami OSN 05 - Modified: 2024-03-28 06:40:46 - Feat.: - Title: Spojené štáty a Južná Kórea uvalili sankcie na šiestich občanov KĽDR a dve spoločnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:17