Reuters
StoryEditor

Prvé funkčné obdobie bude Trumpovým posledným, dúfa jeho bývalý poradca Bolton

22.06.2020, 10:54
Autor:
ČTKČTK
Bývalý prezidentov poradca zopakoval, že zahraničnopolitické rozhodnutia Bieleho domu považuje za náhodné a podriadené jedinému princípu.

Americký prezident Donald Trump nemá žiadnu zahraničnú politiku, je "nebezpečenstvom pre republiku" a nemal by byť hlavou štátu. Takto sa v nedeľňajšom televíznom rozhovore o svojom bývalom nadriadenom vyjadril niekdajší bezpečnostný poradca Bieleho domu John Bolton. Trump by podľa neho v prípadnom druhom funkčnom období mohol byť ešte nebezpečnejší, pretože už by nehľadel na verejnú mienku.

"Dúfam, že si ho bude (história) pamätať ako jednomandátového prezidenta ... S jedným funkčným obdobím sa môžeme vysporiadať. Dva mandáty, tam už by som mal väčšie starosti," povedal televízii ABC News Bolton, ktorý bol Trumpovým poradcom od apríla 2018 do septembra 2019. "Obava, ktorú mám, je tá, že keď bude po voľbách, ak ich prezident vyhrá, politické zábrany budú preč," uviedol.

Bolton je aktuálne v centre pozornosti amerických médií v súvislosti so svojou knihou The Room Where It Happened (Miestnosť, kde sa to stalo), ktorá ide do predaja v utorok. Vydanie memoárov, ktoré podľa zverejnených úryvkov veľmi nelichotivo popisujú amerického prezidenta a jeho prístup k zahraničnej politike, sa Trumpova administratíva snažila zabrániť, so súdnou sťažnosťou však neuspela.

V novom interview Bolton hovorí, že čitatelia môžu vyvodiť vlastné závery z jeho popisu 17-mesačného pôsobenia po boku Trumpa. "Môj záver je jasný, nemyslím si, že by mal byť prezidentom. Nemyslím si, že je spôsobilý na to, aby tú funkciu zastával," pokračoval.

Bývalý prezidentov poradca zopakoval, že zahraničnopolitické rozhodnutia súčasného Bieleho domu považuje za náhodné a podriadené jedinému "smerodajnému princípu", konkrétne Trumpovmu znovuzvoleniu. "A pretože nemá žiadne filozofické ukotvenie, nemožno vôbec predpovedať, čo by prinieslo druhé funkčné obdobie," povedal.

Denník The New York Times označil rozhovor za jedno z najtvrdších hodnotení úradujúceho prezidenta od bývalého kľúčového poradcu "v modernej dobe". Bolton zároveň čelí kritike za to, že s výbušnými tvrdeniami neprišiel pred niekoľkými mesiacmi, kedy Trump čelil ústavnej žalobe kvôli údajnému zneužitiu úradu a mareniu následného vyšetrovania. Republikánmi ovládaný Senát nakoniec prezidenta spod obvinenia oslobodil a Bolton teraz tvrdí, že ani jeho výpoveď by na vyústení takzvaného impeachmentu nič nezmenila.

"Myslím, že teraz je vlastne lepší moment na to ten príbeh vyrozprávať, pretože teraz sa na neho americký ľud môže pozrieť v kontexte najdôležitejšieho politického rozhodnutia, aké my ako krajina každé štyri roky robíme," povedal s odkazom na nadchádzajúce prezidentskú voľbu.

Biely dom v reakcii na novú knihu bývalého poradcu striedavo obviňuje z klamstiev a zo snahy zverejniť utajované informácie. Prezident Trump Boltona okrem iného označil za "magora" a povedal o ňom, že všetci v Bielom dome ho nenávideli. ABC News však podotýka, že tieto slová sú v rozpore s výrokmi z jesene, kedy Bolton svoju funkciu opustil. "Mám Johna Boltona rád, vždy som si s ním rozumel," povedal vtedy Trump.

01 - Modified: 2019-09-10 19:52:54 - Feat.: 0 - Title: Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton končí 02 - Modified: 2019-09-11 20:07:45 - Feat.: 0 - Title: Bolton zbrzdil rokovania so Severnou Kóreou, tvrdí Trump o svojom bývalom poradcovi 03 - Modified: 2019-09-13 06:22:55 - Feat.: 0 - Title: "Bolton ma brzdil." Trump chce po konci svojho poradcu pritvrdiť voči Venezuele 04 - Modified: 2020-06-20 15:19:12 - Feat.: 0 - Title: Súd rozhodol, že Bolton môže vydať svoju knihu memoárov, namierenú proti Trumpovi
01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:21