StoryEditor

Berlusconi a jeho družina rozdrvili ľavicu

15.04.2008, 00:00

Návrat talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho do politiky bol včera vo veľkom štýle. Jeho pravicové zoskupenie Ľud slobody v parlamentných voľbách drvivou väčšinou porazilo ľavicový blok exstarostu Ríma Waltera Veltroniho. Podľa predbežných výsledkov získal Berlusconi absolútnu väčšinu v oboch komorách parlamentu.
Expremiér má vo svojich prioritách jasno. Avizoval už ozdravenie ekonomiky, zníženie daní a pritvrdenie v boji s tradičným neduhom -- nelegálnymi prisťahovalcami. "Je jasné, že realizácia nášho volebného programu je podmienená aktuálnou ekonomickou krízou vo svete a v Taliansku, záväzkami, ktoré vyplývajú z európskej zmluvy a s napätým rozpočtom," upozornil pravdepodobný nový premiér krátko po ohlásení predbežných výsledkov.
Prieskumy pred voľbami pritom predpovedali len veľmi tesný rozdiel medzi dvoma zoskupenia a hovorilo sa o komplikovanom vládnutí pravice. Rozdiel napokon robil viac ako 5 percent a mediálny magnát si zabezpečil až 164 z 315 kresiel v Senáte, teda absolútnu väčšinu potrebnú na prijímanie zákonov.

Pohodlné vládnutie
Rozloženie síl v Snemovni bude síce známe až po sčítaní hlasov vo všetkých regiónoch, avšak aj tu Berlusocniho zoskupeniu predpovedali dokonca 8--percentný nádskok. Napriek tomu sa objavili prvé pochybnosti o tom, či sa jeho kabinetu podarí dotiahnuť štvorročné funkčné obdobie do konca. "Riziko zlyhania koalície nie je ani teraz ďaleko od pravdy. Problémom je jeho partner Severná liga. Tá môže premiéra vydierať a správať sa tak, ako kedysi vo vláde Romana Prodiho extrémni ľavičiari," povedal pre HN taliansky politológ Gianni Bonvicini.
Tretí najbohatší muž krajiny Apeninského polostrova, ktorého majetok odhadujú takmer na 10 miliárd dolárov, by mal zasadnúť do premiérskeho kresla už po tretíkrát. Magnát, ktorému patria tri zo siedmich talianskych televízií, bol o svojom víťazstve presvedčený od samého začiatku.

Tvrdo na prisťahovalcov
Napriek škandálom, podvodom a súdom, ktoré si v súvislosti s Berlusconiho pôsobením v politike verejnosť pamätá, expremiér vtedy znížil zločinnosť prísnymi imigračnými zákonmi. Aj v terajšej kampani jeho zoskupenie stavilo na horúci problém nelegálneho prisťahovalectva, na ktorý ľavičiari trochu pozabudli. Možný budúci premiér sa k svojmu tvrdému zákonu, ktorý neskôr zmiernil Prodi, bude môcť teraz vrátiť. "Znovu povedal, že chce návrat k svojmu zákonu, keď bol premiérom. Je to prísny zákon, čo sa týka ilegálnej imigrácie," tvrdí Bonvicini.

Prvá cesta Izrael
Hoci sa v kampani bývalý minister zahraničných vecí Berlusconi zahraničiu veľmi nevenoval, včera oznámil, že jeho prvá cesta povedie do Izraela, kde mu ide o oteplenie vzťahov so židovským štátom. Už v minulosti ako expremiér udržiaval dobré vzťahy s USA a voči EÚ prejavoval skôr rezervovanoť.
Tohtoročné voľby pritiahli podľa prvých výsledkov menej pozornosti ako tie v roku 2006. Pozorovatelia to prisúdili tomu, že Taliani sú z politiky a sľubov unavení, nehovoriac o tom, že volia len po dvoch rokoch. Veľká časť tých, ktorí sa na poslednú chvíľu označovali za nerozhodných, nakoniec k urnám neprišli. Nezáujem o politiku sa zdá byť väčší," komentoval slabú účasť na voľbách denník Corriere della Sera.
Ani dedičstvo predchádzajúcej vlády Prodiho voličov k aktivite veľmi nepovzbudilo. Posledný parlament si ešte odklepol vyššie platy, a tak aj teraz je spoločnosť voči sľubom všetkých politikov skôr skeptická.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:22