TASR/AP
StoryEditor

Štuttgartská noc hnevu. Stret polície s besniacim davom šokoval Nemecko

22.06.2020, 19:49
Autor:
jhrjhr
Hoci polícia vylučuje politický motív, niektoré nahrávky naznačujú, že v hre mohla byť aj dlhodobá nedôvera k mužom zákona.

Veľmi dramatický víkend má za sebou nemecký Štuttgart. Polícia sa tam neočakávane stretla s davom ľudí, ktorí prišli podporiť mladíka podozrivého z užívania drog.

Obyvatelia priznávajú, že nič podobné doteraz nezažili. Hoci polícia vylučuje politický motív, niektoré nahrávky naznačujú, že v hre mohla byť aj dlhodobá nedôvera k mužom zákona.

"Takéto veci sa v Štuttgarte nedejú," bolo podľa servera Deutsche Welle časté neveriacke vyhlásenie obyvateľov mesta pri pohľade na poničené a vyrabované obchody. Niektoré rozmlátené výlohy sú zakryté drevenou doskou s nápisom "Tvorte, neničte."

Nápor na políciu

Aj políciu prekvapila "bezprecedentná" miera násilností. "Nikdy sme také scény v Štuttgarte nemali," vyjadril sa Thomas Berger, viceprezident policajného riaditeľstva v Štuttgarte k nepokojom, pri ktorých výtržníci zranili asi dvadsať policajtov a poškodili dvanásť áut a štyridsať obchodov, z ktorých deväť vyrabovali.

"Situácia je úplne mimo kontroly," vyhlásil v nedeľu nad ránom policajný hovorca. Policajtom sa nedarilo chaos ukončiť, aj keď ich bolo viac ako obvykle.

Až po privolaní policajných posíl z okolia, asi 200 príslušníkov, sa podarilo búrku násilností a hnevu zastaviť. Celkovo bolo nasadených skoro 300 policajtov.

Stačil jeden incident

Strety výtržníkov s políciou vyvolala o polnoci zo soboty na nedeľu kontrola sedemnásťročného chlapca podozrivého z užívania drog. Mladík pred policajtmi začal utekať. Zastal sa ho dav asi 200 ľudí, ktorí organizovali v blízkom parku večierok. Policajtov napadli kameňmi a hodenými fľašami.

Dav sa postupne rozrástol na asi 400 až 500 účastníkov. Videá na sociálnych sieťach ukazujú, ako vrhajú na policajtov dlažobné kocky. Niektorí výtržníci mali nasadené kapucne. Na jednom zázname je zachytený útočník, ktorý skočil na policajta a kopom ho zrazil k zemi. Je počuť, ako je povzbudzovaný ostatnými.

"Mysleli si, že sú v americkom filme, kde sa všetko dá," komentoval protesty jeden zo svedkov, Anwar. Podľa devätnásťročného Jussefa prispel k rozpútaniu násilností veľkou mierou alkohol, spúšťačom bola však pravdepodobne aj dlhodobá frustrácia mladých ľudí, zvlášť tých inej farby pleti, že sú policajtami často považovaní za podozrivých jedincov.

Zadržaní z celého sveta

Policajti zadržali 24 ľudí. Polovica zadržaných sú Nemci, z toho traja s migračnými koreňmi. Ostatní zadržanie pochádzajú z iných krajín, napríklad zo Somálska, Bosny a Afganistanu.

Berger tvrdí, že sú napojení na "párty scénu", ktorá sa už niekoľko týždňov chváli agresívnym konaním proti polícii. "Nakoniec sa tam včera zhromaždil pestrý mix z celého sveta," dodal Berger. Mladík, ktorého kontrolou incident začal, je bielej pleti.

Polícia vylučuje, že by nepokoje mali ľavicový alebo politický motív. Stanica n-tv poukazuje, že na niektorých videách je počuť, ako výtržník kričí "Allah akbar".

V ďalších autor záberov ničenia policajného auta s ľahkým dialektom hovorí "Fuck The Police" a "Fuck the System". Podľa n-tv je nepravdepodobné, že by sa maskovaní výtržníci k nepokojom len náhodou priplietli.

Pobúrení politici

Víkendový incident ostro odsúdili nemeckí politici. Starosta mesta Fritz Kuhn hovoril v súvislosti s nočnými udalosťami o "smutnej nedeli pre Štuttgart". Premiér Bádenska-Württemberska Winfried Kretschmann označil výtržnosti za "brutálny výbuch násilia", ktorého vinníci budú "stíhaní a odsúdení".

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer odišiel v pondelok do Štuttgartu, aby získal presnú predstavu o situácii v meste. "Očakávam, že justícia dá páchateľom, ktorých sa podarilo, alebo ešte podarí dopadnúť, tvrdé tresty," povedal.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová cez svojho hovorcu Steffena Seiberta víkendové udalosti označila za odporné. Boli podľa nej zamerané proti mestu a jeho občanom a nedajú sa ničím ospravedlniť. "Násilie, vandalizmus a číru brutalitu" odsúdil aj prezident Frank-Walter Steinmeier.

Polícia je v poslednej dobe terčom demonštrácií proti policajnej brutalite, ktoré vyvolala smrť amerického černocha Georgea Floyda, ktorému strážnik kľakol na krk.

Napätie v Berlíne

Predseda nemeckých policajných odborov Ralf Kusterer obvinil ľavicové strany SPD (sociálni demokrati) a Zelených, že prispievajú k vykresľovaniu policajtov ako nepriateľov a tým zadávajú podnet k takýmto násilnostiam, aké sa odohrali práve v Štuttgarte.

Policajným predstaviteľom i radu politikov sa nepáči nový zákon proti diskriminácii prijatý berlínskou krajinnou koalíciou zloženou zo SPD, Zelených a postkomunistickej ľavice. Zákon stanovuje, že ak kontrolovaný jedinec obviní policajta z rasizmu a diskriminácie, je na policajtovi, aby dokázal opak.

Rad spolkových krajín tento zákon považuje za absurdný. Ohlásili, že ak mesto bude v krízovej situácii potrebovať posily, svojiich policajtov do Berlína nepošlú. Rovnako sa vyjadril aj Seehofer, podľa ktorého Berlín nemá počítať ani s prípadnou pomocou štátnej polície vrátane špeciálnych zásahových jednotiek.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 04 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 05 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:10